Ap-gutta tar potten

Jens regner med kvinnene, men setter ikke like stor pris på dem som mennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Ap-leder Jens Stoltenbergs kvinneregnskap blir politiske rådgivere sidestilt med statssekretærer. Men lønnsmessig blir de ikke verdsatt like mye. I «kvinneyrket» politisk rådgiver, hvor 80 prosent av Ap-rådgiverne er kvinner, tjener de 148 500 kroner mindre enn statssekretærene.

Dette tjener de

Statsministeren: 1 022 000


Statsråder:
836 000

Statssekretærer:
593 000

Politiske rådgivere:
444 500  


Kilde: Statsministrens kontor.

Dermed tjener Ap-menn i regjeringsapparatet gjennomsnittlig over 70 000 kroner mer en Ap-kvinner.

I går ble siste kort i kabalen lagt, og det så ut som Ap endelig hadde oppnådd den etterlengtede likevekt i kjønnsbalansen. Av totalt 44 Ap-politikere i regjeringsapparatet - statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere - er 22 kvinner og 22 menn.

Men av blant de 22 Ap-kvinnene er det bare fire statsråder. Det var Ap-mennene som stakk av med de tyngste postene. Og de feteste lønningene.

Ferdig med saken

-  Dette er et resultat av den fordelingen vi har gjort. Siden det er flere kvinnelige rådgivere enn menn vil dette også gjenspeile seg i lønnsgjennomsnittet, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) til Dagbladet. Hun leder Ap\'s kvinnenettverk, og gikk i bresjen for å få Ap\'s landsmøte i vår til å gå inn for 50-50 kjønnsfordeling i partiets organer.

Men viser ikke dette en skjev maktfordeling mellom menn og kvinner i regjeringsapparatet?

-  Det gidder jeg rett og slett ikke å snakke noe mer om. Jeg får bare vise til tidligere uttalelser. Punktum, sier Bekkemellem.

Tidligere i uka forsikret hun Dagbladet at hun tar kritikken på alvor.

-  Jeg tar på alvor den kritikken som er kommet at når man bryter dette ned på statssekretærnivå, så er flertallet menn, var hennes kommentar da.

Menn med makt

Hvis man ser nærmere på hvor kvinnene og mennene er plassert, er det ingen tvil om hvem som sitter med mest makt. Av ti Ap-statsråder er bare fire kvinner. Av i 24 statssekretærer er bare ti kvinner. Blant partiets ti politiske rådgivere er det derimot bare to menn.

Dette gjenspeiler seg også i lønnsforskjellene mellom de mannlige og kvinnelige medlemmene i regjeringsapparatet.

Hvis man bare regner med statssekretærer og de politiske rådgiverne er forskjellen fortsatt stor - mennene tjener nærmere 50 000 mer enn kvinnene.

Det kan for øvrig nevnes at menn Norge tjener i gjennomsnittet 4000 kroner mer enn kvinner. En liten forskjell i forhold til lønnsgapet mellom Ap-kvinner og Ap-menn.

MINISTERLØNN: Bjarne Håkon Hanssen, Arbeids- og sosialminister får 836 000 kroner i lønn.
STATSSEKRETÆRLØNN: Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet tjener 593 000 kroner.
RÅDGIVERLØNN: Mina Gerhardsen som er politisk rådgiver på Statsministerens kontor tjener 444 500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer