Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter økt privatisering

Ap-Hadia med EØS-angrep på regjeringen

Ap-nestleder Hadia Tajik advarer regjeringen mot nedbygging av offentlig sektor, og beskylder de blågrønne for å dytte EØS-avtalen foran seg.

ADVARER: Ap-nestleder Hadia Tajik advarer mot økt privatisering og konkurranseutsetting som kan føre til en nedbygging av offentlig sektor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVARER: Ap-nestleder Hadia Tajik advarer mot økt privatisering og konkurranseutsetting som kan føre til en nedbygging av offentlig sektor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe leverte tirsdag en rapport til regjeringen, hvor de skisserer hvordan konkurransen kan skjerpes mellom offentlig og privat virksomhet.

Ap-nestleder Hadia Tajik ser anbefalingene i sammenheng med formuleringer i Jeløya-plattformen om økt privatisering og konkurranseutsetting, og er sterkt bekymret over det hun tror vil medføre en svekkelse av offentlig sektor.

- Hvis vi hadde sittet i regjering ville vi aldri ha satt ned et utvalg med et slikt mandat. Det er klart at det kan være behov for å fornye og styrke offentlig sektor, men jeg oppfatter at dette handler om å bygge ned offentlig sektor ved at regjeringen skyver ESA foran seg for å gjennomføre sin egen høyrepolitikk, sier Ap-nestlederen til Dagbladet.

I regjeringsplattformen lover regjeringen at de skal hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til konkurransevridning

Det er særlig to ting hun er redd for:

* At prisene risikerer å gå opp på offentlige tjenester.

Rapporten foreslår konkret at det offentlige skal bli pålagt å føre eget regnskap for kommersiell drift av tjenester, noe som igjen åpner for skattelegging av offentlig næringsvirksomhet.

Tajik frykter at for eksempel svømmehalldrift, SFO, sykehushotell, ulike former for kulturhusdrift, og tilbud innen eldreomsorgen kan risikere å bli berørt dersom offentlige tjenester skattelegges.

- Med forslagene som ligger i utvalget, vil det kunne påføre kommunene vesentlig mer arbeid, og dessuten økte priser for innbyggerne, sier Tajik.

* At arbeidsgruppas anbefalinger vil kunne føre til økt privatisering og konkurranseutsetting, og dermed en svekkelse av offentlige tilbud.

Arbeidsgruppa foreslår blant annet at Konkurransetilsynet skal få større myndighet enn før til å ettergå at kommunene driver næringsaktivitet på markedsvilkår.

- Det vil føre til privatisering og konkurranseutsetting. Noe av selve adelsmerket med Norge er at man har nettopp en sterk og solid offentlig sektor, og det finnes et ganske stort handlingsrom innenfor EØS-regelverket som gjør at det er mulig å beholde dette, men som vi oppfatter at regjeringen i dag ikke vil benytte seg av, sier Tajik.

Støtte fra LO

Tidligere sjeføkonom Stein Reegård i LO har selv vært med på å lage arbeidsgruppas rapport, og har beskrevet det som at regjeringen «legger seg på rygg for ESA».

Det er nemlig ønsket om å tilpasse seg krav fra ESA, overvåkningsorganet for EØS-avtalen, som er bakgrunnen for at utvalget ble nedsatt.

- Det er to problemer med dette: Det ene er at det kan bli en uønsket omorganisering og privatisering, på områder hvor det bare er tull å kreve dette av Norge, fordi vi allerede har gjennomført privatisering på områdene hvor det er hensiktsmessig, sier Reegård til Dagbladet.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Partileder Jonas Gahr Støre har hatt andre ting enn politikk å tenke på i starten av 2018. Her møter han pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet i kjølvannet av Giske-saken. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Han mener dessuten at det er prinsipielt problematisk at det er ESAs innvendinger risikerer å påvirke hvordan offentlig virksomhet i Norge innrettes.

- Selv om noe av dette kunne vært fornuftig, er det dumt at det er noen i Brussel som sitter og prøver å bestemme hvordan vi skal drifte svømmehaller i Norge, sier han.

Skal på høring

Rapporten vil nå bli sendt på høring, før regjeringen tar stilling til hvordan den skal følges opp.

– Vi ønsker like konkurransevilkår mellom det offentlige og private aktører, samtidig som det offentlige skal være i stand til å løse sine oppgaver på en god måte. Departementet ba derfor om en grundig vurdering av om Norge er forpliktet til å endre på reglene om skatteplikt og konkursforbud. Vi ønsker også å se på om det er tiltak Norge bør gjennomføre, selv om vi ikke er forpliktet til å gjøre det. Jeg ser frem til å lese rapporten, og jobbe videre med denne saken, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding tirsdag, da rapporten ble presentert.

I en epost til Dagbladet utdyper han sitt syn, og svarer på kritikken fra Ap.

- Det overrasker meg at en så grundig politiker som Hadia Tajik snakker om dette i så omtrentlige ordelag. Det virker nesten som om AP vil lage politisk spill av denne saken. Det regjeringen har fått nå er et faktagrunnlag og en ekspertvurdering, verken mer eller mindre. Rapporten skal ut på høring og jeg kommer til å snakke mer med partene om dette, skriver Røe Isaksen (H) i en epost til Dagbladet.

Han mener kritikken fra Tajik bommer, og avviser at mer like konkurransevilkår mellom det offentlige og private kan ramme offentlige kjerneoppgaver som barnehage skole og eldreomsorg.

- Mitt utgangspunkt er at viktige velferdsoppgaver skal fortsatte som i dag. AP forsøker å gi inntrykk av at dette handler om privatisering og konkurranseutsetting, men det er også helt feil, skriver han:

- Vi ønsker like konkurransevilkår mellom det offentlige og private aktører, samtidig som det offentlige skal være i stand til å løse sine oppgaver på en god måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!