Ap-Hadias bønn til KrF:
Snu om økt midlertidighet

Ap-nestleder Hadia Tajik ber KrF ta ansvar og fjerne oppmykingen i arbeidsmiljøloven som de støttet i 2015. KrF utelukker det ikke, men vil vente til senere i år med å bestemme seg.

ALVORLIG: Ap-nestleder Hadia Tajik mener det er alvorlige resultater å lese i den ferske ISF-rapporten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALVORLIG: Ap-nestleder Hadia Tajik mener det er alvorlige resultater å lese i den ferske ISF-rapporten. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige periode sørget KrF for å gi regjeringen flertall i oppmykinger i arbeidsmiljøloven, deriblant den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Nå viser en fersk rapport fra Institutt for Samfunnsforskning (ISF) at det jevnt over bare har blitt flere midlertidige ansatte som følge av lovendringen - ikke flere faste jobber.

Stikk i strid med intensjonen bak lovendringen, beskriver rapporten jobbsikkerheten som lavere enn før for ungdommer, innvandrere og andre utsatte grupper i arbeidslivet.

Ap-nestleder Hadia Tajik mener det er på tide at KrF tar ansvar.

- Jeg mener rapporten viser ganske alvorlige resultater, og i praksis at folk som ellers ville fått fast jobb nå har fått midlertidige jobb. Min utfordring til KrF er om de vil være med å beskytte regjeringens politikk på dette området videre, når forskerne dokumenterer at det gjør folks tilknytning til arbeidslivet svakere og skaper mer uforutsgibarhet, sier Tajik.

På vippen

Hun viser til at en FAFO-rapport fra 2017 viser noen av de samme tendensene, og ber KrF om å snu i spørsmålet.

Da KrF støttet oppmykingen i 2015, tok de forbehold om at ordningen skulle evalueres grundig i 2018. Hvis intensjonen ikke var oppnådd, skulle de vurdere reversering.

Første mulighet er i mars, da Stortinget skal ta stilling til et forslag om å oppheve den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, som ett av flere arbeidslivsforslag Ap fremmer i Stortinget.

Dersom KrF ombestemmer seg i spørsmålet, er det i realiteten flertall for å endre loven tilbake.

Det skyldes at Krf har havnet på vippen i saken. I motsetning til forrige stortingsperiode, har Høyre, Frp og Venstre ikke lenger rent flertall i Stortinget.

Utsetter diskusjonen

Stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) vil imidlertid ikke love noen snuoperasjon - ennå.

I stedet vil KrF utsette diskusjonen til førstkommende høst.

- Rapporten sine funn må vi ta på alvor. Samtidig ser den bare på det første året etter endringene, og funnene kan være påvirket av de svake konjukturene i perioden. Vi trenger et bredere beslutningsgrunnlag, og avventer ei større evaluering som trolig foreligger til høsten, sier han til Dagbladet.

- Da vi inngikk forliket var det et krav om at det skulle komme en evaluering i 2018. Denne evalueringen kommer til å være mer omfattende, og vil se på de mer langsiktige trendene, og ikke bare det første året etter at lovendringen ble innført, så den er vi veldig spente på, forklarer Storehaug, som sier rapporten er ventet enten i høst eller i sommer.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har også gitt uttrykk for at det er for tidlig å trekke konklusjoner fra rapporten, som har sett på arbeidsmarkedet i perioden 2010 til 2016 – og altså bare måler det første året etter lovendringen fra 2015
.

- Har snudd

Hun mener dessuten at arbeidsmarkedet har snudd fra 2016 til 2017, som rapporten ikke tar for seg.

I en epost til Dagbladet ramser hun opp at ungdomsledigheten har falt med 21,4 prosent, at andelen midlertidig ansatte har gått ned fra 8,7 til 8,1 prosent, at det skapes flere jobber og at fallet i sysselsettingen har stoppet opp.

Hun påpeker også at det er vanskelig å skille regjeringens reform fra nedgagskonjunkturen i samme periode, noe som ogå påpekes av forskerne i rapporten.

- I lys av utviklingen på arbeidsmarkedet i 2017, er det for tidlig å trekke konklusjoner om effektene av lovendringen. For å få mer kunnskap har departementet satt i gang flere kartlegginger og forskningsprosjekter, skriver Hauglie i eposten.