-  Ap har ikke gjort jobben

Åslaug Haga mener mannsdominansen blant Jens Stoltenbergs håndplukkede, er uttrykk for at Ap ikke har jobbet langsiktig og systematisk for å få kvinner på topp i politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommunalminister Haga viser til at målet om like mange kvinner som menn i toppen er noe hennes parti har jobbet for i lang tid uten at det er fattet noen formelle vedtak om det.

-  Når Ap\'s landsmøte fatta vedtak om 50-50, så var det kanskje fordi noen opplevde at man ikke jobba systematisk nok med dette, sier hun. Ut over det ønsker hun ikke å kommentere den skjeve kjønnsbalansen blant Arbeiderpartiets statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Ny statssekretær

I går ble det klart at Ap vil utnevne nok en mann som statssekretær i Utenriksdepartementet. Raymond Johansen blir den 14. mannlige statssekretæren fra Ap. Stoltenberg har funnet plass til bare åtte kvinner i statssekretærer-korpset. Blant de politiske rådgiverne - som ikke er en like høyt rangert stilling i departementene - er det motsatt. Der har Ap åtte kvinner og to menn.

Rørleggeren Raymond Johansen er nå generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han var statssekretær i UD under Thorbjørn Jagland og blir nå den femte i regjering fra den såkalte Majorstua-kanalen - prateklubben som forberedte grunnlaget for den rød-grønne utenrikspolitikken. Han har også sterke støttespillere i Oslo Arbeiderparti.

Tema på Soria Moria

Haga forteller at balansen mellom kvinner og menn var et tema da hun, SV-leder Kristin Halvorsen og Ap-leder Jens Stoltenberg drøftet sammensetningen av regjeringen på Soria Moria.

-  Dette har vært et tema underveis. Utgangspunktet var at vi skulle ta ansvar hver for oss, og så skulle vi se hvordan totalen gikk opp. Mitt mål som jeg har holdt fast i med hard hånd, er at det skulle være like mange menn som kvinner fra Senterpartiet i regjering, sier Haga. Sp har to statsråder av hvert kjønn, de har to kvinnelige og en mannlig politisk rådgiver og per i dag tre kvinnelige og fire mannlige statssekretærer.

Men fredag vil regjeringen utnevne en kvinne fra Sp som statssekretær i UD og dermed utjevne både ubalansen i eget statssekretær-korps og i toppen av UD der Ap allerede har utnevnt to menn som statssekretærer under Jonas Gahr Støre.

Åslaug Haga sier hun er grunnleggende opptatt av kjønnsbalansen, og at det handler om bevissthet.

-  Det er fortsatt mange utstøtingsmekanismer for kvinner i politikken. Derfor handler mye om bevissthet og systematisk jobbing for å løfte fram jentene, sier hun.

BESKYLDES: Åslaug Haga mener Jens Stoltenberg ikke gjør nok for å få kvinner på topp i politikken.
MER KRITISK: Kommunalministeren Åslaug Haga kommer nå med sterk kritikk av Ap og Statsmenister Stoltenberg ikke følger opp Ap\'s landsmøte vedtak om 50-50 andelen kvinner og menn i statsrådsposter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer