Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap har mistet 1500 medlemmer på ett år

- Et tungt år for Arbeiderpartiet, sier partisekretær Kjersti Stenseng om 2017.

ALVORLIG: 2017 ble et tungt år for Ap. Nå ser partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng fremover. Her er de på pressekonferansen etter tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet i starten av januar, der varslersakene mot nestleder Trond Giske var tema. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
ALVORLIG: 2017 ble et tungt år for Ap. Nå ser partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng fremover. Her er de på pressekonferansen etter tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet i starten av januar, der varslersakene mot nestleder Trond Giske var tema. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Ap i 2016 hadde 54 856 medlemmer, er medlemsmassen redusert med 1533 medlemmer på ett år, til 53 323.

Det viser tall Dagbladet har fått tilsendt fra partikontoret.

- 2017 ble et tungt år for Arbeiderpartiet. Den store oppgaven for oss framover er å mobilisere medlemmer, sympatisører og velgere for våre politiske løsninger. Vi opplever stort engasjement blant medlemmene våre for at vi sammen skal få til dette, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en epost til Dagbladet via partikontorets kommunikasjonsstab.

Nedgang

Medlemstallet har krøpet nedover siden 2015, da Ap hadde 57 602 medlemmer.

Det har imidlertid svingt fra år til år, og en gjennomgang av de historiske medlemstallene til partiet, viser at man ikke skal lenger tilbake enn 2013 før tallene var enda lavere enn i dag, helt nede på 52 661 medlemmer.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet. Sentralstyret hadde møte i kjølvannet av varslingssakene mot nestleder Trond Giske. Giske ble fritatt som nestleder i Ap på ubestemt tid. Grunnen som oppgis er den vanskelige situasjonen i partiet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Statsviter Jo Saglie synes det er vanskelig å si noe om hva nedgangen skyldes i- men sier det er naturlig å tenke at utviklingen burde vært motsatt for et opposisjonparti et valgår.

Ikke unaturlig

- Samtidig virket ikke Aps valgkamp veldig vellykket, og hvis de ikke vant velgere, vant de vel heller ikke mange nye medlemmer, sier Saglie, som jobber som forsker ved Institutt for Samfunnsforskning.

Han understreker at det ikke er noen entydig regel at medlemsmassen til et opposisjonsparti går fram når det er valg.

- Medlemstallene til et parti vil avhenge av to ting. Det ene er hvor interessert folk er å melde seg inn, og det andre er hva partiene selv gjør for å verve medlemmer. Man kan tenke seg at folks interesse er større i et valgår når det er mer oppmerksomhet om politikken og at opposisjonspartier da lettere kan skape entusiasme, men etter det jeg kjenner til er det ikke forsket på, sier Saglie.

Følger oppslutning

Han påpeker at oppslutningen til et parti også henger sammen med medlemsutviklingen.

For bare få dager siden ble det også klart at valgvinneren SV har opplevd en kraftig medlemsvekst i løpet av fjoråret.

Ap gjorde til sammenligning sitt nest dårligste valg i moderne tid i fjor høst, og har stupt videre på målingene etter bråket som har preget partiet i månedene etter valget, og fram til nå.

Særlig Giske-saken får litt av skylda for at partiet havnet ned på 20-tallet på en fersk NRK-måling fra starten av januar, og på 19,4 prosent oppslutning på en måling TV2 presenterte torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!