Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ap har mistet sine flaggsaker

- Ap har mistet grepet på sine gamle flaggsaker og har ikke klart å få troverdighet i nye politiske saker. I tillegg har Ap gjennom feilslåtte strategiske valg mistet styringstillegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For velgerne framstår Ap nå som konturløst, sier valganalytiker i MMI, Håkon Kavli, som peker på flere momenter som kan forklare velgernes dom.

- Politikken har over tid blitt preget av valenssaker , dvs. at det er bred enighet om målene i politikken, men ikke om midlene. Ap har hatt problemer med å formidle og forklare veiene til målet. Når Ap ikke har vært spesielt flinke til dette, blir det vanskelig å skille Ap fra de andre partiene

- Ap har ikke nådd fram med sitt budskap om modernisering av velferdsstaten. I den grad budskapet har nådd fram, kan det også være uenighet om midlene. De som har vært uenige i for eksempel sykehusreformen eller andre reformer i offentlig sektor, har dermed gått til SV, sier Kavli.

Han peker og på Ap's indre liv: - Det har blitt en ubalanse mellom partiets hjertesaker - viktige saker det er stor enighet om internt - og konfliktsakene. Konfliktsakene dominerer. Det er nå flere politiske saker i Ap som splitter enn som samler. I tillegg er det mindre intern kustus enn før.

- For velgerne er det vanskelig å se hvor de har Ap.

Noe av det mest oppsiktsvekkende i Norsk Monitor er at regjeringspartiet framfor noe ikke lenger vurderes som det fremste styringspartiet.

- Velgerne vandrer mer enn før, og Ap vil nok komme tilbake. Partiet har mange velgere som sitter på gjerdet, og som er mulig å lokke ned igjen, sier Håkon Kavli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!