Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap har tapt over 100 000 velgere siden valget

Arbeiderpartiet taper velgere til alle partier. Slik går velgerstrømmene.

HAR TAPT TIL ALLE: Etter et dårlig valg i fjor høst, har Ap fortsatt å falle på meningsmålingene. En oversikt over velgerstrømmen, viser at Ap taper velgere til alle partier og til gjerdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR TAPT TIL ALLE: Etter et dårlig valg i fjor høst, har Ap fortsatt å falle på meningsmålingene. En oversikt over velgerstrømmen, viser at Ap taper velgere til alle partier og til gjerdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På forrige meningsmåling gjennomført av Ipos for Dagbladet, klokket Ap inn en oppslutning på 22, 2 prosent – det var nok en bunnrekord for Ap, den dårligste oppslutningen siden desember 2002.

Med utangspunkt i meningsmålingene de siste seks månedene, har Ipsos nå laget en oversikt som viser velgerstrømmen og for Aps vedkommende - hvor velgerne blir av.

Oversikten viser tydelig at Arbeiderpartiet taper velgere til absolutt alle de andre partiene. I tillegg har et stort antall tidligere velgere satt seg på gjerdet.

TAR VELGERE: Erna Solberg og Høyre tar velgere både fra regjeringspartnerne og fra Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAR VELGERE: Erna Solberg og Høyre tar velgere både fra regjeringspartnerne og fra Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ap mistet velgere til alle partier, særlig de rødgrønne og Høyre. Sånn sett viser dette litt av forklaringen på Aps tilbakegang. I alle fall hvor velgerne er blitt av, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

I absolutte tall er det SV som stjeler flest velgere, med en velgerstrøm på 25 000 velgere fra storebror Ap. Deretter følger Sp med 20 000 og Rødt med 11 000 velgere.

Men Ap blør velgere også over til høyresiden. Høyre får rundt 6 000 velgere fra Ap og KrF over 8000 velgere.

Se grafikk nederst i saken.

STRATEGI: Jonas Gahr Støre orienterer om den politiske strategien som skal gjelde frem mot valget i 2019. Video: Arbeiderpartiet Vis mer

- Skal jobbe hardt

- Arbeiderpartiet er innstilt på å jobbe hardt fremover for å mobilisere flere av våre velgere, sier Hadia Tajik i en skriftlig kommentar etter å ha sett tabellene.

Hun mener Ap har fått markert seg politisk de siste månedene på områder som rettigheter for vanlige lønnsmottakere og på å redusere de økonomiske forskjeller.

- Tallene viser likevel i sum at det er en klar stemning i retning av oss på venstresida, og ikke de tre høyrepartiene som sitter i regjering. Høyrepartiene mobiliserer lite. Vi er motiverte for å kjempe videre, sier Tajik, og legger til:

- Vi merker oss at en stor gruppe har satt seg på gjerdet, det betyr at de kan være med oss videre hvis vi gir dem større tro på at vi fortsatt er deres parti, et parti for vanlige folk og lønnsmottakere over hele landet

På gjerdet

Ifølge Johannes Bergh ligger det et håp for Ap i den store gruppa som stemte på Ap ved Stortingsvalget, men som nå har satt seg på gjerdet.

Dette gjelder 95 000 tidligere velgere.

- De har mistet mange velgere til gjerdet, de har ikke gått til andre partier. Da er det et visst potensial for å ta dem tilbake. Men jo lenger tid det går uten at Ap klarer å nå ut til tidligere velgere, jo vanskeligere blir det å vinne dem tilbake, sier Bergh.

Fornøyd: Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt tar velgere fra alle partier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fornøyd: Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt tar velgere fra alle partier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Ap scorer også relativt høyt på velgerlojalitet. 82 prosent av velgerne fra forrige valg er der fortsatt, men valgforskeren påpeker at dette var etter et historisk dårlig valg.

- Selv om 82 prosent ville stemt Ap igjen, så er det fra et lavt utgangspunkt, sier han.

En gruppe på over 58 000 velgere som var hjemmesittere ved forrige valg oppgir at de vil stemme på Arbeiderpartiet. Uten denne gruppen, hadde tallene vært enda dystrere lesning for Ap.

- En må ha i mente at denne gruppen har en sterke tendens til å si at de vil stemme, i større grad enn det de faktisk gjør, sier imidlertid analytiker Åsmund Ukkelberg i Ipsos til Dagbladet.

Rødt tar fra alle

Mens Ap mister velgere til alle partier, er stortingsnykommer Rødt i siget, og tar velgere fra alle.

- Dette viser at vi er en tydelig stemme i kampen mot Forskjells-Norge, og at Rødt trengs som en utfordrer i norsk politikk. Det er spesielt interessant at vi stjeler velgere fra så mange partier. Jeg vil særlig ønske tidligere Frp-velgere velkommen, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve.

Målingen viser at rundt 1500 velgere fra Frp har gått over til Rødt.

Johannes Berg påpeker at partiene som gjør det bra på meningsmålingene for tiden, også er de partiene som har høyest velgerlojalitet. For Rødts vedkommende oppgir 86,6 prosent av velgerne fra Stortingsvalget at de ville stemt det samme i dag, tallet er 86,4 prosent for SV, 89,4 prosent for Sp og 89,4 prosent for Høyre.

- Det er partier i framgang som både lykkes med å beholde grunnfjellet og å trekke til seg nye velgere, sier Bergh.

Lav Venstre-lojalitet

Venstre, som gikk inn i regjeringen tidligere i år, har derimot lav lojalitet.

Bare 71 prosent av velgerne fra stortingsvalget sier de fortsatt holder med partiet. De mister mange velgere, rundt 10 000 i absolutte tall, til Høyre.

- Det kan forklares ved at de hadde en spesiell velgergruppe sist, der de tok mange velgere fra Høyre. Det var kanskje et element av taktisk stemmegivning og sånn sett ikke veldig lojale velgere, sier Bergh.

Han framhever også at de ikke har mobilisert noe særlig på regjeringssamarbeidet.

- Venstre ligger stabilt på målingene. Velgerstrømmen viser at de ikke henter noe særlig fra de andre partiene, mens en del venstrevelgere har satt seg på gjerdet.

Medvind for Høyre

På ikke-sosialistisk side er det Høyre som trekker til seg flest velgere.

Høyres framgang har vært jevn og stabil, og partiets oppslutning ved forrige måling i Dagbladet var nesten 3 prosentpoeng høyere enn ved valget i fjor da Høyre fikk 25 prosent av stemmene.

I tillegg til å vinne stemmer fra Venstre, har de tatt 13 000 velgere fra Frp siste halvår.

- Høyre og Frp har en tendens til å utveksle en del velgere, men det siste halve året har det vært en klar strøm denne veien, sier Bergh.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!