INNREISEFORBUD: President Donald Trumps innreiseforbud gjelder borgere fra landene Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Foto: AP / NTB scanpix
INNREISEFORBUD: President Donald Trumps innreiseforbud gjelder borgere fra landene Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

AP: Høyesterett i USA tillater Trumps innreiseforbud

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett i USA gir grønt lys til å sette hele det kontroversielle innreiseforbudet til USAs president Donald Trump ut i livet.

Innreiseforbudet gjelder folk fra hovedsakelig muslimske land: Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

Dette melder nyhetsbyrået AP.

Omstridt politikk
I en rettsordre mandag sier dommerne at retningslinjene kan tre i kraft mens juridiske søksmål mot innreiseforbudet behandles i det amerikanske rettsvesenet.

Forbudet gjelder også reisende fra Nord-Korea og enkelte statlige embetsmenn fra Venezuela, men lavere rettsinstanser har allerede tillatt disse bestemmelsene å tre i kraft, skriver Reuters.

Forbudet er den tredje versjonen av en omstridt politikk som Trump først forsøkte å gjennomføre en uke etter å han ble innsatt som president i januar i år.

Noe av det aller første Donald Trump gjorde som USAs president var nemlig å innføre et midlertidig innreiseforbud.

Forbudet nektet personer fra sju hovedsakelig muslimske land innreise til USA, men ble slått ned på i retten.

Deretter kom Trump-administrasjonen med et nytt revidert forbud. Dette forbudet nektet personer fra seks hovedsakelig muslimske land innreise til USA, men ble også slått ned på i retten.

Anket til Høyesterett
13. november besluttet en domstol i California at det tredje innreiseforbudet ikke kunne nekte folk fra Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen innreise hvis de har et beviselig forhold til noen i USA.

Besteforeldre, søskenbarn og andre slektninger av borgere i USA er blant dem som lavere rettsinstanser fastslo at ikke kunne stenges ute.

Trump-administrasjonen anket avgjørelsen inn for Høyesterett, som altså ga regjeringen medhold og ba om iverksettelse av hele forbudet, skriver NTB.

Høyesterettsdommerne Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor var uenige i kjennelsen og tok til orde for å opprettholde kjennelsene fra de lavere domstolene.

Høringer
Denne uka skal to ankedomstoler, den ene i San Francisco i California og den andre i Richmond i Virginia, holde høringer om innreiseforbudet. Begge domstolene har framskyndet behandlingen av saken, og høyesterett påpeker at den forventer at de ekspederes raskt.

Dersom det skjer i nærmeste framtid, vil høyesterett kunne komme med en endelig avgjørelse i saken innen utgangen av juni neste år, heter det.

Saken oppdateres.