Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AP i fritt fall

Arbeiderpartiet har for første gang en oppslutning på under 20 prosent, viser en ny meningsmåling utført av Opinion. Både Høyre og Frp er foran på lista, mens SV er rett bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en tilbakegang på 4,1 prosentpoeng til 18,3 prosents oppslutning i meningsmålingen presentert i Aftenposten, vil trolig Ap-toppene ha mye å snakke om når de samles i dag for å diskutere framtida for partiet.

- Alvor

- Nå gjelder det for oss i ledelsen å være ydmyke, og erkjenne alvoret, sier partiets statsministerkandidat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg er ikke med på at det er den langvarige lederstriden i Ap som har skylden for den elendige målingen, som gir Ap bare halvparten av Thorbjørn Jaglands legendariske krav om 36,9 prosents oppslutning foran valget i 1997. Resultatet den gang, 35 prosent, er kun en drøm for partiet i dag.

- Aps problemer er langt mer alvorlige enn et spørsmål om personer. Tallene har svingt noe, men tendensen har i lang tid vært dårlig for oss. Vi har gjort et dårlig valg, hatt en lang rekke dårlige målinger og hatt ulike problemer over lang tid, sier Stoltenberg.

- Oj, oj, oj

Høyre er landets største parti i Opinions måling med 23,2 prosent (+0,2), mens Frp går mest fram med 5,6 prosentpoeng til 20,9 prosents oppslutning.

Frp-formann Carl I. Hagen kommenterer målingen med»oj, oj oj», men passer på å legge til at han tar alle målinger med en klype salt.

- Jeg overlater til forståsegpåere å si hvorfor folk skifter parti. Men folk vet at vi i årevis har fremmet forslag mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og ukontrollert asyltilstrømning, sier Hagen.

SV har også grunn til å være fornøyd med målingen ettersom partiet med 16,9 prosent (+2,1) nær passerer «storebror» Ap.

- Endret partilandskap

SV-nestleder Øystein Djupedal omtaler målingen som «en katastrofe for Ap, og fantastisk for oss».

- Det er et totalt endret partilandskap. I løpet av våren kan vi gå forbi Ap. Vi har nå fire mellomstore partier. De andre betyr ingenting. Det er realiteten, fastslår Djupedal, med klar adresse til regjeringspartiene KrF og Venstre, som sliter i målingen.

KrF er under 10 prosents oppslutning med 9,1 prosent (-1,7) og Venstre er nær halvert med 2,5 prosents oppslutning (-1,9). Senterpartiet går fram 0,1 prosentpoeng til 4,8 prosent.

Hagen finner det rart at KrF får lite uttelling i regjeringsposisjon.

- Det er feil at Høyre overkjører dem. KrF har blant annet stanset fornuftige tiltak som nedleggelsen av fylkeskommunen, sier Hagen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!