Ap i nord protesterer: - Helt uaktuelt

Lederen av nytt Ap-utvalg får hard motstand fra sine egne i nord på forslaget om å utjevne strømprisene mellom nord og sør.

UTFORDRER: Kari Nessa Nordtun leder Jonas Gahr Støres nye energiutvalg og foreslår radikale endringer for energipolitikken. Foto: Carina Johansen / NTB
UTFORDRER: Kari Nessa Nordtun leder Jonas Gahr Støres nye energiutvalg og foreslår radikale endringer for energipolitikken. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Midt i strømkrisa varsler lederen av et nytt energiutvalg i Arbeiderpartiet at de skal være mer radikale enn sin egen regjering.

I Aftenposten tar utvalgets leder Kari Nessa Nordtun til orde for å utjevne de gigantiske strømprisforskjellene mellom nord og sør. Nordtun er også Ap-ordfører i Stavanger.

Flere Ap-topper i nord reagerer.

- For oss er det helt uaktuelt, sier fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i Troms og Finnmark til Dagbladet.

SKEPTISK: Fylkesordfører i Tromsø og Finnmark, Tarjei Jensen Bech. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKEPTISK: Fylkesordfører i Tromsø og Finnmark, Tarjei Jensen Bech. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ble overrasket

- Det løser ikke kraftsituasjon i sør å skape konflikt mellom nord og sør. Aps politikk for nordområdet ligger fast, sier Aps stortingspolitiker Cecilie Myrseth, som er innvalgt fra Troms.

KRITISK: Ap-stortingsrepresentant Cecilie Myrseth. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISK: Ap-stortingsrepresentant Cecilie Myrseth. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Hennes stortingskollega Runar Sjåstad (Ap), innvalgt fra Finnmark, sier målet aldri bør være å få opp prisen unaturlig mye i nord for å få en slags balanse.

- Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da jeg leste om dette, sier han.

I forrige uke var strømmen 181 ganger dyrere i sør enn nord. Utvalgsleder Nordtun ønsker derfor å framskynde planene om å koble strømnettet i nord og sør.

Statnett har tatt til orde for å bygge ut de store kraftlinjene mellom nord og sør. Ap har vært skeptiske, og saken har ikke vært oppe til behandling, skriver Aftenposten.

- Vi er ett folk, ett land, det er klart vi må jobbe for å jevne ut prisen og tilgangen i områdene, sa Nordtun til avisa.

Trengs kartlegging først

Arbeiderpartiets fylkesleder i Finnmark er også negativ til forslaget.

- Det er helt uaktuelt for Finnmark Ap å støtte politiske løsninger som vil gi dyrere strøm for husholdninger og næringslivsledere i nord, sier Kristina Hansen, leder i Finnmark Ap.

Leder i Tromsø Ap Olga Goldfain mener det er uaktuelt før det kommer på plass en kartlegging av det framtidige kraftbehovet i Nord-Norge.

Står fast ved forslaget

Utvalgsleder Kari Nessa Nordtun svarer at man også må se på hvordan belastningen skal fordeles internt i Norge, for å sikre Europa tilgang på kraft.

- Jeg har stor respekt for at våre folkevalgte i nord ønsker å sikre lave priser på energi for egne innbyggere og næringsliv. Det kan gi kjærkomne konkurransefortrinn i et sammensatt samfunnsbilde med økt urbanisering, skriver Nordtun i en e-post til Dagbladet.

- For å sette det på spissen: Ville vi som nasjon akseptert at bare deler av landet fikk en avgift for å finansiere bistandsbudsjettet? skriver hun videre.

Hun understreker at det viktigste er å produsere mer fornybar strøm og få til energieffektivisering og at målet er å komme til enighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer