Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-ja til liberal nominasjonspraksis

Aps landsstyre sier ja til gi Støre fast plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et stort flertall i Arbeiderpartiets landsstyre går inn for at kvoteringsreglene ved stortingsnominasjon kan tolkes liberalt, melder NTB.

Dette betyr i praksis at de endrer det tidligere likestillingsprinsippet. Dette har blant annet Ap-politiker Brittt Hildeng regaert kraftig på.

- Dette reagerer jeg så sterkt på at jeg faktisk føler jeg har
enda mer ugjort i politikken, har stortingsrepresentant Britt Hildeng (Ap) tidligere sagt til Dagbladet.

Hun mener vedtaket undergraver 30 års kvinnekamp.

Vedtaket betyr at fylkespartiene står fritt til å velge om de vil sette opp annenhver kvinne og mann på nominasjonslista, eller om det kan stå to menn eller to kvinner etter hverandre. Det overordnede kravet ved det siste alternativet er at hele lista består av like mange kvinner som menn.

Hvis man ikke går for en variant med annethvert kjønn kan man velge en av disse løsningene:

1. På de to første plassene skal hvert kjønn være representert. Det er grunn til å anbefale dette ved stortings- og sametingsvalg.

2. På de antatt ”sikre” plassene (dagens representasjon i parlamentet) må 50%-regelen bli ivaretatt.

SAMMEN PÅ STORTINGET: De nye nominasjonsreglene kan sikre Jonas Gahr Støre stortingsplass - sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Kristine Nyborg/Scanpix
SAMMEN PÅ STORTINGET: De nye nominasjonsreglene kan sikre Jonas Gahr Støre stortingsplass - sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Kristine Nyborg/Scanpix Vis mer

3. Lista under ett må ivareta bestemmelsene om 50% av hvert kjønn.

Vedtaket skal sikre Jonas Gahr Støre fast plass på stortingslista sammen med Jens Stoltenberg og Jan Bøhler, siden Oslo ligger an til bare fire mandater på
meningsmålingene. Dette fordrer at en kvinne får tredjeplassen og de to plassene bak Støre.

Britt Hildeng sto opprinnelig på den plassen som nå er tiltenkt Jonas Gahr Støre. Dermed blir det nå sannsynligvis tre menn av fire i toppen av Aps Oslo-liste.

Vedtaket, som i landsstyret fattet med 53 mot 8 stemmer, innebærer at partiets populære utenriksminister Jonas Gahr Støre kan føres opp på sikker plass på stortingslista.

- Begge tilnærminger er prinsippielt riktige, og slik kan hvert fylkesparti oppfylle intensjonen om likestilling og sikre forankring og legitimitet i den pågående nominasjonsprosess, sier partisekretær Martin Kolberg.

image: Ap-ja til liberal nominasjonspraksis

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!