Ap-ja til olje i nord

Nå må Jens Stoltenberg velge mellom sine egne, som sier ja til oljeboring, og regjeringskameratene som sier nei.

LOFOTEN: Et viktig skritt i beslutningen om det skal bores etter olje i Lofoten, skal tas av regjeringen denne våren. Frontene er steile, ikke minst innad i de rødgrønne partiene. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
LOFOTEN: Et viktig skritt i beslutningen om det skal bores etter olje i Lofoten, skal tas av regjeringen denne våren. Frontene er steile, ikke minst innad i de rødgrønne partiene. Foto: Ingun A. Mæhlum/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall i Arbeiderpartiet stortingsgruppe ønsker å konsekvensutrede oljeboring i Lofoten og Barentshavet. Nå er spillet om Lofoten og Vesterålen i full gang.

Hodepine Sp-leder Liv Signe Navarsete og SV-leder Kristin Halvorsen har gått hardt ut mot konsekvensutredning, og har forskottert en seier i saken. De forventer at Stoltenberg skal gi etter for press og gå med på at regjeringen skrinlegger oljeboring i nord. Det vil være et smertefullt valg for Stoltenberg, nå som det viser seg at partiet går mot et ja til konsekvensutredning.


Stort flertall
Partiets gruppemøte på Stortinget onsdag ga nemlig et klart signal.

- Mer enn to tredeler av politikerne var for konsekvensutredning, sier en kilde til Dagbladet.  

Det skal ikke ha vært en håndsopprekning, men det ble holdt innlegg for og imot i en debatt.

Aps miljøpolitiske talskvinne, Eirin Sund, kan ikke kommentere dette, men sier at partiet nå skal i gjennom en grundig prosess. Partiet har vært delt i spørsmålet om Lofoten.

- I programmet vårt har vi sagt at vi skal bestemme oss når alle fagrapportene er på bordet. Det er de nå. Nå går vi ut til stortingsgruppa, fylkeslagene, AUF, LO, industrien og miljøbevegelsen for å høre hva de mener, før vi konkluderer, sier hun.

Vet ikke betydningen
Selv om det nå skal ser ut til å være flertall for en konsekvensutredning i gruppa, er det ulike oppfatninger om hva det innebærer.    

• Oljemotstandere mener at en utredning i realiteten betyr at man forbereder seg på å åpne opp, og at fagrapportene som alt ligger på bordet gir tilstrekkelig med kunnskap.
• De som for oljeboring vil ha konsekvensutredningen fordi det er en forutsetning for å kunne starte boreaktiviteter.
• En tredje gruppe mener at konsekvensutredning kun dreier seg om mer kunnskapsinnhenting, og ikke trenger å ha noe å si for den endelige beslutningen.

Den siste gruppa er stor i Ap.

- Når vi skal ende opp med et ja eller nei til konsekvensutredning, kan det være en fordel at vi har en felles forståelse for hva det er, erkjenner Eirin Sund.

Oljestempel avgjør
Regjeringen skal avgjøre saken før påske, og dragkampene er forventet å starte i februar - mars.

VG skrev i går at SV og Kristin Halvorsen har bestemt seg for å inngå kompromiss, og vil innhente mer kunnskap dersom det ikke kalles konsekvensutredning. Halvorsen sier til NTB at hun er blitt tolket feil, og at hun hele veien har vært positiv til mer kunnskap, selv om hun mener at det ikke trengs. Det springende punktet er, etter det Dagbladet forstår, om kunnskapen som hentes inn har en referanse til petroleumsloven eller ei. SV mener at en utredning som inneholder en slik referanse, er starten på en åpning.