NÆRT FORHOLD: Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre har hatt et nokså nært forhold i mange år. Her er de to sammen i Grosalen på Utøya lørdag, omringet av jublende AUF-ere. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
NÆRT FORHOLD: Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre har hatt et nokså nært forhold i mange år. Her er de to sammen i Grosalen på Utøya lørdag, omringet av jublende AUF-ere. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.Vis mer

Ap-Jonas får drahjelp fra sin gamle sjef

Gro Harlem Brundtland (78) skal ha en større rolle i Arbeiderpartiets valgkamp enn på mange år, for å sikre at Ap-leder Jonas Gahr Støre blir statsminister denne høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere statsministeren er egentlig pensjonist – men har ikke tenkt til å ligge på latsia fram mot valget.

Hun er nemlig et av trumfkortene Ap-leder Jonas Gahr Støre har i den forestående valgkampen.

PÅ VEI TIL UTØYA: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på vei over til Utøya lørdag med båten M/S Thorbjørn. Utøya vises bak til venstre. Foto: John Terje Pedersen /Dagbladet.
PÅ VEI TIL UTØYA: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på vei over til Utøya lørdag med båten M/S Thorbjørn. Utøya vises bak til venstre. Foto: John Terje Pedersen /Dagbladet. Vis mer

- Min rolle i valgkampen blir litt mer omfattende enn tidligere år. Partiet har bedt meg om å gjøre litt mer, og da blir det sånn, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

Hun skal delta på flere valgkamparrangementer i ukene framover, etter ønske fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Dårlig start?

Det er ennå tidlig å si, men en fersk VG-måling denne uka indikerer at hjelpen hennes kan komme godt med.

I valgkampens første meningsmåling får Ap nemlig sin dårligste oppslutning på fire år - selv om det rødgrønne flertallet fortsatt er på plass.

Brundtland har ett råd til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Du må være deg selv, for folk oppfatter det hvis det du sier ikke er genuint. «Vær deg selv» er det aller viktigste rådet, ikke bare til Jonas, men til alle som ber om folkets tillit, sier Brundtland til Dagbladet.

Lørdag kickstartet hun valgkampen på AUFs ungdomsleir på Utøya, hvor hun ble tatt i mot som en stjerne av Arbeiderpartiets ungdom.

Der tok hun seg også tid til å snakke om det forestående valget og sitt forhold til Arbeiderpartiets statsministerkandidat, som hun beskriver som nært.

- Jonas er nesten som en i familien for meg. Jeg har kjent ham siden helt han var ung, fordi han var en venn av vår sønn, sier hun.

SNAKKES OFTE: Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre har hatt et nokså nært forhold i mange år. Her er de to sammen i Hovedhuset på Utøya lørdag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
SNAKKES OFTE: Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre har hatt et nokså nært forhold i mange år. Her er de to sammen i Hovedhuset på Utøya lørdag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer

Bare 29 år gammel ble Støre rådgiveren til den daværende Ap-statsministeren.

Videre ble han med henne til jobben i Verdens Helseorgnisasjon da hun sluttet i norsk politikk.

Nå skal hun altså hjelpe sin tidligere rådgiver til å bli statsminister etter høstens valg.

- Bør lytte til Gro

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han har stor respekt for Brundtland, og er glad for at hun trår til.

- For at ikke denne valgkampen lukker seg inn i en egen norsk boble bør vi lytte til ledere som Gro, som har lyktes i å ta det internasjonale ansvaret, og som kan det europeiske perspektivet. Det gjør at jeg har ønsket Gro mer med i denne valgkampen, og når hun både setter av tid og har helse og overskudd til det, er det en kjempeinspirasjon, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Han har flere ganger omtalt høstens stortingsvalg som et verdivalg – og sammenligner det med valgene på Brundtlands tid som statsminister.

TOSPANN: Ap-stjernen Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland er klare for valgkamp sammen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
TOSPANN: Ap-stjernen Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland er klare for valgkamp sammen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer

Det, forklarer han, er også litt av grunnen til at han bedt om at Brundtland tar en større rolle i den forestående valgkampen.

- En av grunnene er at det minner mer om hvordan det var på Gros tid, med en kamp om hvordan vi skal bruke ressursene, hva vi skal satse på: Flere store skattekutt til dem med mest fra før, eller skal vi satse sammen på en bedre skole og trygg eldreomsorg? Alt vi har i dag er kjempet fram av en generasjon kvinner og menn som Gro sto i spissen for, og det tror jeg både AUF og min generasjon har godt av å høre om, sier han.

Valgkampstarten har foreløpig blitt preget av en debatt om norske verdier, og Høyre/Ap-krangler om eldreomsorg og skatt.

Et av de viktigste spørsmålene - hvem som kommer i regjering når Erna Solberg (H) eller Ap-leder Jonas Gahr Støre utropes til valgvinner i september - er like ubesvart som før.

Ikke redd for likestillingsbrems

KAMPKLARE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen, AUF-leder Mani Hussaini, Gro Harlem Brundtland og Ap-leder Jonas Gahr Støre fotografert på Utøya lørdag. Foto: John Terje Pedersen.
KAMPKLARE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen, AUF-leder Mani Hussaini, Gro Harlem Brundtland og Ap-leder Jonas Gahr Støre fotografert på Utøya lørdag. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer

På venstresia i norsk politikk er det store spørsmålet hvem Ap-leder Jonas Gahr Støre velger å ha med seg i regjering dersom det blir rødgrønt flertall etter valget.

Mens Sp virker selvskreven, kan Ap-leder Jonas Gahr Støre komme til å få mulighet til å velge mellom KrF eller SV i en eventuell regjering.

Brundtland ville lørdag ikke komme med noe tydelig råd til Støre om retningsvalget.

- Det handler ikke om å velge her eller der, det handler om hvem som er med på å støtte opp hovedlinjene for en ny kurs, sier Brundtland.

- Tror du ikke AP taper på at dette spørsmålet er uavklart før valget?

- Jeg tror ikke det. Man må legge til grunn at det er AP som blir hovedtyngden, sier hun.

AUF har kommet med tydelige advarsler til Ap-leder Jonas Gahr Støre om at samarbeid med KrF kan bli utfordrende.

I et intervju med Dagbladet i går, advarte AUF-leder Mani Hussaini mot å gi opp hjertesaker som avskaffelse av kontantstøtte for å tekkes KrF.

Brundtland er ikke bekymret for at KrF kan fungere som en brems på Aps likestillingspolitikk.

- Jeg tror Ap sitt program står så solid på alle sentrale punkter i den sammenheng, at jeg er ikke bekymret, sier hun til Dagbladet.