Ap-Jonas får uventet Høyre-støtte etter byggekritikk

Kritikerne har tårnet seg opp etter avsløringen om uryddigheter på Jonas Gahr Støres byggeplass. Nå kommer Aps bitreste motstander til Ap-lederens forsvar. 

HAR FÅTT KRITIKK: Høyre-veteran Michael Tetzschner forsvarer Støres investeringer.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR FÅTT KRITIKK: Høyre-veteran Michael Tetzschner forsvarer Støres investeringer.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet tåle massiv kritikk for investeringene han har gjort i et boligprosjekt i Oslo, etter at det i forrige uke ble avdekket forhold på byggeplassen som strider mot Ap-lederens egen politikk.

Nå går Høyre-veteran Michael Tetzschner i rette med på kritikerne, og tar Ap-lederen i forsvar.

- Jeg føler at kritikken mot Støre blir en moralisme som har som resultat at man som stortingsrepresentant ikke får delta i samfunnslivet på linje med alle andre. Det synes jeg er trist, sier Høyre-politikeren til Dagbladet.

Særlig er han kritisk til rikssynser Frank Aarebrot, som i Dagbladet har tatt til orde for at fremtredende politikere bør avstå fra investeringer i for eksempel byggebransjen, resturantbransjen og annen virksomhet som betinger offentlig løyve.

Han er også kritisk til medieomtale som han omtaler som« utrolig smålig» og «moralistisk» i kjølvannet av avsløringene på byggeplassen.

STØTTER STØRE: Nestleder av  Kontroll- og konstitusjonskomiteen Michael Tetzschner synes Støre har fått ufortjent kritikk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STØTTER STØRE: Nestleder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Michael Tetzschner synes Støre har fått ufortjent kritikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er her snakk om en finansinvestering og ikke en industriell investering hvor du selv tar et direkte lederskap, og det er ikke brutt noe lovverk. Det som kjennetegner en rettsstat er at det er slik at vi har handlefrihet ut til grensene for hva som er tillatt, mens kritikk utover det blir smaksdom, en sneverssynt amatørmoralisme, hvor noen gjør seg til overinstans for enkeltes privatliv, sier Høyre-veteranen.

Kan ikke klandres

Med det mener Høyre-politikeren at Støre bare er ubetydelig investor i selskapet, og at Ap-lederen ikke selv har valgt hva slags kontrakter arbeiderne på byggeplassen han eier har.

Dermed kan han heller ikke klandres for at de har nulltimerskontraktene som Støre har gått til krig mot, mener Tetzschner, så lenge disse er innenfor norsk lov.

Han er provosert over at man ikke skiller mellom Ap-leder Støre og det at Støre indirekte har plassert privat oppsparte midler i et selskap som bygger boliger Oslo har behov for.

- Poenget er vel her at akkurat Støre har snakket negativt om den type forhold som er avdekket på byggeplassen han deleier?

- Selv Støre må kunne få den samme handlefriheten som alle andre har. Så er det selvsagt helt i orden at han har engasjement for å endre samfunnets lover, men fram til da må han få forholde seg til dem han også, sier Høyre-veteranen.

- Synd

Han sier det er synd at Støre selger seg ut av byggeprosjektet i Oslo, og mener det er med på å kaste et dårlig lys over de andre investorene i selskapet. Blant de største investorene er Høyre-sponsor Stein Erik Hagen, Tove K. Midelfart, og Erik Bøhler.

- Det etterlater andre medinvestorer i et halvdårlig lys, siden de da ikke selger seg ut. Det synes jeg ikke noen av de har fortjent når situasjonen er at de har investert i boligbygging som byen trenger, sier Tetzschner.

Blant de heftigste kritikerne av Støre er Tetzchners egen partifelle Henrik Asheim, som har beskrevet Støres rolle i prosjektet som dobbeltmoral.

Høyre-veteranen vil ikke bruke slike karakteristikker.

- Dette med dobbeltmoral synes jeg er et så sterkt ord at det ikke hører hjemme i denne sammenhengen. Da må man kunne si det samme om politikere som er mot barnetrygd og som benytter seg av den på privaten, sier Høyre-veteranen.

Og kommer med et råd til Asheim:

- Man skal være forsiktig med å bruke så belastende personkarakteristikker når noen har opptrådt innenfor loven og det trekkes inn private invester.

Står for kritikken

Partifelle Henrik Asheim mener det er helt legitimt å kritisere Støres investeringer, fordi den viser en åpenbar forskjell mellom liv og lære.

Det synes han det er verdt å påpeke, uavhengig av om Ap-lederen har begått ulovligheter eller ikke.

- Min kritikk har vært den samme som både Sp og Fellesforbundet har fremmet, nemlig at det Støre sier som partileder og statsministerkandidat er noe annet enn det han gjør som privatperson. Jeg har aldri ment at det han gjør er ulovlig, men Støre har selv moralisert over kontrakter som dette. I et åpent liberalt demokrati bør det være lov å påpeke og diskutere det, sier Asheim i Høyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer