Statsbudsjettet:

Ap-Jonas om å lokke Venstre til samarbeid: - I tvil om hva slags gulrot, frukt eller kjøtt Trine Skei Grande trenger

Ap-leder Jonas Gahr Støre tegner et bilde av Venstre som vingler etter statsbudsjettet.

FRUKT OG KJØTT: Leder i Arbeiderpartiet kommenterer Skei Grandes utsagn de siste dagene. - For tre dager siden sa hun at det var den grønneste trontalen, for to dager siden sa hun at Fremskrittspartiet var en fantastisk klimapartner, og i dag slakter hun budsjettet. Video: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 10.00 la finansminister Siv Jensen (Frp) fram statsbudsjettet for 2017. Sekunder seinere begynte reaksjonene å komme på sedvanlig vis.

Det mye omtalte grønne skiftet i statsbudsjettet, har vært gjenstand for kritikk - deriblant av regjeringens samarbeidsparti Venstre.

Heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre er nevneverdig imponert over klimatiltakene i Erna og Sivs siste statsbudsjett før stortingsvalget neste år.

AP-leder: Jonas Gahr Støre mener statsbudsjettets kimaprofil er et stort problem. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AP-leder: Jonas Gahr Støre mener statsbudsjettets kimaprofil er et stort problem. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Klimabiten er et veldig stort problem. Man kom til enighet om Paris-avtalen seint i 2015. Vi har ventet på hva det vil bety for oss. Vi har ventet på EU og på avtale. Men hvis du går og snakker med bedrifter og spør hva disse forpliktelsene på 40 prosent utslippskutt innen 2030, er det ingen som kan si at det er gitt et startsignal på en stor dugnad, sier Støre til DBTVs statsbudsjettsending fra Stortingets vandrehall.

- Det vil ta flere tiår for å komme dit vi må komme i løpet av 13 år, er Ap-lederens konklusjon.

Usikker på Venstre-Trine

Siden Arbeiderpartiet alene ikke på langt nær er store nok til å selv få flertall i Stortinget og dermed regjere alene, trenger Støre å se etter samarbeidspartnere.

Venstre, et tradisjonelt høyre-sentrum-parti, kan være en mulighet for Støre - som forteller at han holder døra åpen for alle som vil samarbeide om å erstatte Frp og Høyre i regjering. Men hva han må gjøre for å vinne Venstres gunst, er han imidlertid i stor tvil om.

- Har du noen gulrøtter å friste Trine Skei Grande med på klimabiten, tror du?

- Jeg er veldig i tvil om hva slags gulrot, frukt eller kjøtt Trine Skei Grande trenger. Hun sa for tre dager siden her at det var den grønneste trontalen hun hadde hørt. For to dager siden sa hun at Frp var en fantastisk klimapartner og i dag slakter hun budsjettet. Så hun får bestemme hva hun skal spise selv, men det blir i alle fall ikke meg, sier Støre.

Kan ikke støtte budsjettet

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

Venstre-lederen gjør det klart at dette er et budsjett hun ikke kan støtte med mindre de får betydelige seiere i forhandlingene, og at hun fortsatt er villig til å trekke sin støtte til regjeringen

- Regjeringens forslag kan neppe sies å være et bidrag til å innfri hverken Paris-avtalen eller Stortingets egne mål på klimaområdet, sier Venstreleder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer