OSLO 20140711: Arbeiderpartileder, Jonas Gahr Støre, fotografert på sitt nye kontor (Jens Stoltenberg sitt gamle) i forbindelse med lørdagsintervjuet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
OSLO 20140711: Arbeiderpartileder, Jonas Gahr Støre, fotografert på sitt nye kontor (Jens Stoltenberg sitt gamle) i forbindelse med lørdagsintervjuet. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Ap-Jonas om Siv Jensens kamp mot OL: - Setter spørsmålstegn ved statsministerens autoritet

Mener det er god grunn til folkelig OL-skepsis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderparti-lederen kan ikke si hva partiet hans vil lande på i OL saken - men stille seg kritisk til regjeringens OL-tvisyn så langt.   

Han mener Frp-leder og finansminister Siv Jensens kampanje mot OL i Oslo rammer statsminister Erna Solberg (H).

- Vi venter nå på hva regjeringen kommer med, det er de som har ballen. Regjeringen har ikke bestemt seg, men finansministeren driver aktiv kampanje mot. Det setter spørsmålstegn ved statsministerens autoritet i en så viktig sak, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.  

- Opplever du at de har bestemt seg?

- Nei, jeg legger til grunn at kulturministeren jobber jevnt og trutt med å kvalitetssikre prosjektet, så må de ta stilling.

- God grunn til folkelig skepsis Om utsiktene for et mulig ja fra Arbeiderpartiet, sier han:

- Jeg har sagt at jeg var for OL i Tromsø, jeg er for at Norge fra tid til annen kan arrangere et både raust og nøkternt OL i tråd med våre tradisjoner og verdier, men ikke hvilket som helst OL. Og måten OL har utviklet seg på de siste årene og den profilen IOC presenterer seg med, gir god grunn til den folkelige skepsis vi ser. Men i Ap har vi ikke bestemt oss. Vi må se hva regjeringen kommer med. Det vi har sett til nå, er jo at regjeringen er splittet. For øyeblikket har vi ett parti helt mot, og ett parti som ikke vet.  

Også idrettspresident Børre Rognlien har gått hardt ut mot finansminister Siv Jensen, etter at hun skrev et flammende innlegg mot Oslo-OL i VG. Jensens hovedargument er prislappen.

- Vi har tatt et klart standpunkt mot OL fordi vi mener det er et kostnadssluk av dimensjoner som heller ikke har støtte i et bredt lag av befolkningen, sa hun til NRK for to uker siden.

Rognlien begriper ikke at finansministeren ikke stoler på kvalitetssikringsrapporten, og tallknuserne i hennes eget departement.

«Hvis ministeren ikke tror på tallene i sin egen rapport, hvilke tall er det da som tilsier at hun er skeptisk?» spør han i sitt mostvar til Frp-lederen «Jensens motarbeider norsk idrett» i VG.

Erna: Frp's OL-mostand i forståelse med meg Statsminister Erna Solberg avviser overfor Dagbladet at finansministerens uttalte motstand mot OL er problematisk for regjeringen - selv om hun ikke tillater seg selv å ha noen offentlige meninger om Norge bør gå for OL eller ikke. Frps' mostand har imidlertid fått regjeringsjefens godkjent-stempel, forteller hun.    

- Jeg har verken sagt ja eller nei til OL på noe tidspunkt, og kommer ikke til å ha det offentlige meninger om hva som er riktig for Norge. For når regjeringen skal ta sin beslutning, skal den ta beslutningen uavhengig av hva jeg måtte mene om saken. Da er det opp til partiene. Da er det ett parti i regjeringen som har bestemt seg, men Høyre har ikke bestemt seg.

- Frp vedtok jo på sitt landsmøte å si nei til OL, i tillegg har jo finansminister og Frp-leder Siv Jensen skrevet kronikk og gått høyt på banen i saken. Er det uheldig for regjeringens behandling av saken?

- Nei, det var gjort i forståelse med meg fordi det er viktig for Frp å få fram hva de har vedtatt. Men det i seg selv binder ikke opp regjeringen.

- Så løpet er ikke kjørt?

- Nei, men samtidig er et sånn at vi har laget en prosess, det betyr at tidlig i høst må vi levere en beskjed til Stortinget om hva regjeringen går for, enten for eller mot.

Solberg sier at IOCs valg av Oslo som én av tre kandidatbyer til neste søkerunde, ikke vil ha noe å si fra eller til.

- Det var forventet. Vi har uansett ikke sagt ja til garanti til prosjektet.

- OL i Oslo vil gi Norge en mulighet til å vise et nøkternt arrangement?

- Jo, og forslaget fra Oslo er jo nøkternt. Men det er jo uansett mye som skal bygges.

- IKKE PROBLEMATISK:Statsminister Erna Solberg avviser overfor Dagbladet at finansministerens uttalte motstand mot OL er problematisk for regjeringen - selv om hun ikke tillater seg selv å ha noen offentlige meninger om Norge bør gå for OL eller ikke. Frps' mostand har imidlertid fått regjeringsjefens godkjent-stempel, forteller hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- IKKE PROBLEMATISK:Statsminister Erna Solberg avviser overfor Dagbladet at finansministerens uttalte motstand mot OL er problematisk for regjeringen - selv om hun ikke tillater seg selv å ha noen offentlige meninger om Norge bør gå for OL eller ikke. Frps' mostand har imidlertid fått regjeringsjefens godkjent-stempel, forteller hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer