Ap-kamp mot vold

Ap lanserte flere tiltak i kampen mot vold og kriminalitet, da partiet i dag sparket i gang årets valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vold og kriminalitet blir trolig et av de heiteste temaene under valgkampen.

Oslos ordførerkandidat Åse Klevland møtte i dag opp sammen med Ap-leder Thorbjørn Jagland og Ap-utvalget i Folkets hus.

Klevland avviser at Norge står overfor en voldsbølge, men mener at femdoblingen i antall anmeldte voldstilfeller og stadig mer brutal vold, er en utvikling som må gripes tak i.

Skoletapere

Ap-utvalget fokuserer på ungdomskriminalitet og årsaken til at unge faller igjennom.

-Unge kriminelle stiller ofte svakt sosialt. De har få voksne forbilder og framstår som skoletapere. Særlig innvandrerungdom figurerer høyt på voldsstatistikken, sier Klevland.

Men Ap understreker at dette er et sosialt problem, ikke etnisk.

Tvangstiltak

Ap-utvalget vil bruke barnevernet i kampen mot kriminalitet og vold. Barnevernet skal kunne gripe inn på et tidligere tidspunkt enn før, og det kan bli aktuelt med tvangstiltak etter første lovbrudd.

Forslaget er kontroversielt. Det ble raskt presisert at dette ikke nødvendigvis dreier seg om psykiatrisk behandling, men påtvunget omsorg, eksempelvis et måltid eller en seng å sove i. En rask reaksjon må til for å fange opp ungdom i faresonen, påpeker Ap.

Mangelfull oppfølging

-En av de viktigste årsakene til at kampen mot kriminaliteten ikke har lykkes, er mangelen på samarbeid mellom de ulike etatene, mener Kleveland.

-Vi må få slått hull i veggene mellom etatene. Alle som kommer i kontakt med hjelpeapparatet må få én fast person å forholde seg til.

Jagland og Klevland lover at Ap vil følge opp innstillingen under høstens budsjettforhandlinger.