«Ap kan ikke ha en nestleder som tenker med feil hode»

Ap-politiker ber Trond Giske trekke seg og slakter samtidig flere kjente Ap-profiler.

REFSER TROND GISKE OG AP-LEDELSEN: Line Oma, bydelsordfører i Gamle Oslo, mener Giske må trekke seg som nestleder i partiet. Foto: Bernt Sønvisen
REFSER TROND GISKE OG AP-LEDELSEN: Line Oma, bydelsordfører i Gamle Oslo, mener Giske må trekke seg som nestleder i partiet. Foto: Bernt SønvisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går tok Trond Giske selvkritikk for å ha oppført seg ufint overfor kvinner. Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte også Giske, og sa i dag at nestlederen «ikke har mye å gå på».

Line Oma, bydelsordfører for Ap i Gamle Oslo, gir hele partiledelsen stryk for måten de har håndtert Giske-saken på og sier Giske må trekke seg:

«Ta fikenbladet fra munnen. Jeg er drittlei av byråkratisk pjatt, preik om maktkamper og fløyer. Dette handler om det som burde vært sagt for lenge siden: Ap kan ikke ha en nestleder eller framtidig partileder som tenker med feil hode», skriver Oma på Facebook.

- Jonas har ikke gjort jobben sin

Dagbladet har vært i kontakt med Line Oma fredag ettermiddag. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men viser til sitt Facebook-innlegg, hvor hun også refser Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt og Raymond Johansen.

«Jeg vet hvorfor det er så pinlig stille i partiet om dagen: Det er fordi ingen har gjort jobben sin. Jens har ikke gjort jobben sin. Jonas har ikke gjort jobben sin. Anniken, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, har ikke gjort jobben sin. Raymond, tidligere partisekretær, har ikke gjort jobben sin. Vi andre i organisasjonen har ikke gjort jobben vår. Vi har stilltiende gitt vår aksept til elefanten i rommet», skriver hun.

Giske og Støre hadde krisemøte på torsdag etter fire nye varsler mot den tidligere kunnskaps-, næring- og kulturministeren.

Nytt skrog på Ap-skuta

I går ble det blant annet hevdet at en tidligere ungdomspolitiker i Arbeiderpartiet trakk seg etter at hun fikk uønsket oppmerksomhet fra nestleder Trond Giske. Saken er en av flere varsler angående nestlederens oppførsel som har blitt meldt inn til partiet de siste dagene.

Og i intervju med Dagbladet torsdag kveld sa Trond Giske at han venter på flere saker om ham som kan knyttes til metoo-kampanjen. Dagbladet spurte da Giske om han vurderte å trekke seg som nestleder:

- Jeg opplever at min tillit er svekket, helt klart. Og så er det viktig for meg å forsøke å gjenreise den tilliten, svarte Giske.

«Ingen ønsker å skade partiet eller en dyktig politiker, og derfor sitter vi nå i ei lekk skute som vi håper skal dugge videre bare vi plastrer litt. Men denne skuta trenger nytt skrog», skriver Line Oma på Facebook.

BER GISKE GÅ: Kristin Bergesen, tidligere statssekretær i Ap. Foto: Bernt Sønvisen:
BER GISKE GÅ: Kristin Bergesen, tidligere statssekretær i Ap. Foto: Bernt Sønvisen: Vis mer

- Null lederskap

Kristin Bergersen, tidligere statssekretær i justisdepartementet og tidligere leder for Aps Homonettverk, mener det ikke har vært pinlig stille, men lite lederskap.

«Mye støy og null lederskap. Og altfor mange som har akseptert en ukultur. Og hvordan endre den kulturen når den største eksponenten er nestleder i partiet? Jeg tror ikke det er mulig», skriver Bergersen på Facebook.

Bergersen mener, i likhet med Oma, at Giske må trekke seg som nestleder i partiet.

- Jeg forstår ikke hvordan de kan få endret en langvarig ukultur hvis Giske skal sitte som nestleder eller framtidig leder, sier Bergersen til Dagbladet. Hun understreker at hun ikke selv har opplevd denne ukulturen.

- Jeg kommenterer dette ut fra hvordan det har framstått. Hvis dette har fått pågå over lang tid, er det underlig at det ikke er blitt gjort noe med det, legger hun til.

Oslo-topp ikke tilfreds

Sju politikere fra Oslo Arbeiderparti advarte tidligere denne uka mot en giftig partikultur der det kjentes ubehagelig å uttale seg i media om seksuell trakassering, fordi dette tolkes inn i potensielle maktkamper.

De sju partitoppene vil ikke uttale seg om sakene rund Giske som nå er kommet fram.

På spørsmål om han synes partiet nå rydder opp i ukulturen de advarte mot, svarer leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

- Det er fortsatt spørsmål knyttet til dette som ikke er besvart og det vil jeg ta opp internt, sier Jacobsen til Dagbladet.