PLAN FOR AP: Trond Giske tror det er mulig for Ap å nå 40 prosent i oppslutning i flere kommuner enn i Trondheim. "Trondheims-modellen" har sikret rundt 40 prosent for Ap ved flere valg. Krefter i Ap mener Giske trengs i partiledelsen, noe han selv ikke vil spekulere i.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PLAN FOR AP: Trond Giske tror det er mulig for Ap å nå 40 prosent i oppslutning i flere kommuner enn i Trondheim. "Trondheims-modellen" har sikret rundt 40 prosent for Ap ved flere valg. Krefter i Ap mener Giske trengs i partiledelsen, noe han selv ikke vil spekulere i. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Ap kan nå 40 prosent i flere kommuner enn Trondheim

Trond Giske med vinneroppskrift for 2015 og 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Dagbladet): Visjoner, brennende engasjement og velferdsreformer som bedrer folks liv kan gi 40 prosent oppslutning for Ap i flere kommuner og sikre regjeringsmakt i 2017, mener Trond Giske.

- Det avgjørende for at Ap skal være tilbake i regjering i 2017, er at vi tegner visjoner for framtida som engasjerer, og som folk ønsker gjennomført. I alt politisk arbeid er det sakene som angår folks liv som er viktigst, sier Giske til Dagbladet.

Etter at nyheten om at Jens Stoltenberg trolig forsvinner til Nato-jobb slo ned, har det naturlig nok oppstått en debatt om hans etterfølgere.

- Trenger Giske  Krefter i fagbevegelsen og i Trøndelag, mener Trond Giske trengs i ledelsen.

- Vi trenger hverandre Giske avviser å delta i lederdebatten. Han vil snakke om Ap's politikk for framtida og veien tilbake til makt.
- Vi må først se om vi trenger ny leder. Uansett ligger ikke hovedsaken for Ap der. Den ligger i retningen vi staker ut for framtida. Det viktige er at vi har et bredt og samlet parti som har gode politiske svar.

Samlet parti I Ap trenger vi alle hverandre. Jeg har vært med i 30 år, og aldri opplevd Ap som så sterkt og samlet som nå.

- Du er enig med Jens i at det ikke er noen maktkamp i Ap nå?

- Ja, Ap er mer samlet enn noen gang. Jens har gjort en formidabel jobb med å samle partiet, skape kompromisser og brede løsninger. Jeg har jo vært med i regjering fra 2000

Og la meg si det sånn: Jeg foretrekker veldig de periodene der vi har vært samlet. Da setter vi velgerne og velgernes liv i sentrum, og det er det politikk skal handle om.

- Så du mener det ikke spiller så stor rolle hvem som sitter i ledelsen bare politikken er god?
- Du får meg ikke til å si noe mer enn det. Den dagen vi skal velge ny leder, er det landsmøtet som håndterer det på en god måte, sier Giske.
  - Vi må være brennende Han mener Ap i valgkampen i fjor ble for tilbakeskuende.

- Jeg merket selv at det var fort gjort å snakke om de 350.000 arbeidsplassene som var skapt, i stedet for alle de nye vi skulle skape fremover.

Men velgerne stemmer på de partiene som har de beste visjonene og ideene for framtida. Å holde løfter gir troverdighet for nye løfter, men valg handler ikke om fortida, men om framtida. Derfor har landsstyret pekt ut felt der Ap skal sitte i førersetet: Klima, eldreomsorg og helse, og ikke minst kunnskap.

- Ingen å miste Noen sier at velferdsstaten er ferdigbygd, at det bare gjelder å vedlikeholde holde den. Det er jeg dypt uenig i. Ta mitt område, utdanning. 20 år etter at alle fikk rett til videregående opplæring, er det fortsatt 25 prosent av hvert kull som ikke fullfører, med de konsekvenser det har for jobb, inntekt, inkludering.

Det bør være en visjon for oss at vi skal hjelpe alle gjennom. Vi har ingen å miste uansett sosial bakgrunn, kjønn, etnisitet eller bosted i landet.

- Har ikke Høyre samme visjonen?
- Retorikken om målet er ikke ulik. Men Høyres svar er feil. Økt privatisering og økt differensiering avhengig av bakgrunn og foreldrenes ressurser er feil vei å gå.

Frafallet i skolen er ett eksempel på at viktige oppgaver gjenstår før velferdssamfunnet er så godt som vi vil ha det. Vi må være utålmodige, offensive og brennende i ønsket om å nå de målene.

Når foreldre er dypt fortvilt over at ungene deres faller ut av skolen, så må vi dele den fortvilelsen, når de håper at ungene skal lykkes, så må også vi dele håpet, sier Giske, og viser til Ap's plan:

•Tidlig innsats i skolegangen slik at alle sikres grunnleggende ferdigheter •Mer tid, økt tillit til lærerne slik at de får være fagpersoner og autoriteter •Yrkesfagløft med nok lærlingplasser •Slå ring om fellesskolen. Gjøre den offentlige skolen bedre. «Trondheims-modellen»: 40 prosent Giske har ved flere valg vært valgkampsjef i hjemkommunen Trondheim. Der har resultatene svingt rundt 40 prosent.

- Vi har vært tydelige og gitt helt konkrete svar på utfordringer i folks liv: Flere hundre nye sykehjemsplasser, sørget for oppussing av skolebygg, gratis trygghetsalarm til eldre.

Vi lover ikke alt, men det vi lover, holder vi. Det er mer krevende enn det var før å nå 40 prosent, samfunnet mer sammensatt. Men vi har vist i byer som Trondheim, Fredrikstad og Hamar at vi kan lykkes.

I 2015 er det en stor utfordring for oss å vinne flere byer. Vi ligger nå på 35 prosent på målingene, så det klart at 40 prosent er oppnåelig for Ap flere steder. Det er ingen grunn til å overlate storbyene til Høyre.

Må samarbeide Men vi må også være ydmyke og bevisste at vi ikke kan klare flertall alene. Vi trenger gode samarbeidspartnere. Det har vi hatt i SV og Sp, men jeg tror at i mange kommuner kan KrF og også Venstre være gode samarbeidspartnere. Tillit bygges over tid, og den bygges nedenfra, sier Giske.