- Ap kan regjere alene

Arbeiderpartiet må forberede seg på at et borgerlig regjeringssamarbeid kan bryte sammen og at partiet derfor må stå klar til å overta makten, mener nærings- og handelsminister Trond Giske.

KLAR FOR MAKT: Næringsminister Trond Giske mener Ap kan regjere alene etter valget dersom de borgerlige ikke klarer å holde sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KLAR FOR MAKT: Næringsminister Trond Giske mener Ap kan regjere alene etter valget dersom de borgerlige ikke klarer å holde sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Giske trekker linjene tilbake til Gro-perioden.

- Hvis det blir et borgerlig flertall, har det en lei tendens til å bryte sammen. Det så vi både i 1996 og i 2000. Da kan det ikke utelukkes en Gro-situasjon slik vi hadde det etter 1986. I ni av de 10 årene Gro Harlem Brundtland var statsminister, var det et borgerlig flertall i Stortinget. Men det var ikke styringsdyktig, sier Giske til Stavanger Aftenblad.

Ap vil imidlertid ikke automatisk stå klart til å overta styringen av landet, mener han.

- Det vil være avhengig av den parlamentariske situasjonen i Stortinget og av Arbeiderpartiets størrelse. Vi må være store for å ta et slikt ansvar i mindretall. I 1986 hadde vår regjering en klar støtte i Stortinget. Hvis Venstre og KrF fortsatt vil tviholde på Frp, kan vi vanskelig overta styringen av landet, sier Giske.

Han mener samtidig det er rart at KrF og Venstre vil samarbeide med Frp.

- Jeg kan ikke skjønne at KrF og Venstre kan slippe Frp inn i regjeringskontorene. De to fremstår som Frps rake motsetninger i helt sentrale politiske spørsmål. Det er da heller ikke lenge siden det var totalt uaktuelt for begge å samarbeide med Frp, sier Giske.

Han legger til at Høyre-leder Erna Solberg for fire år siden sa at det ville være uansvarlig å regjere sammen med Frp.

(NTB)