Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andøya flystasjon

Ap kan snu og oppheve «dødsdommen» over Andøya

Partiet skal vurdere saken på nytt i morgen. I teorien er alle muligheter åpne.

KAN SNU: Ap skal onsdag vurdere om «dødsdommen» over Andøya skal oppheves. Her er Andøya flystasjons tillitsvalgt Rune Øverås og Kjell Myrseth
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN SNU: Ap skal onsdag vurdere om «dødsdommen» over Andøya skal oppheves. Her er Andøya flystasjons tillitsvalgt Rune Øverås og Kjell Myrseth Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som også Klassekampen har skrevet, er det duket for Andøya-omkamp i Arbeiderpartiet i morgen.

- Gruppa behandler saken i morgen, bekrefter Anniken Huitfeldt (Ap) overfor Dagbladet.

Huitfeldt leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og har ingen ytterligere kommentere til saken.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er misnøyen mot nedleggelse av flybasen enorm på Andøya. Enkelte på Andøya beskriver beslutningen som en dødsdom for store deler av lokalsamfunnet.

Det var Høyre og Fremskrittspartiet som i 2016 inngikk et forlik med Arbeiderpartiet om Forsvarets langtidsplan. Avtalen medførte at Andøya flystasjon blir lagt ned når dagens Orion overvåkingsfly erstattes og flyttes til Evenes. I tillegg har Stortinget besluttet å legge en framskutt operasjonsbase for kampfly på Evenes.

Advarsler

I Nordland og på Andøya kostet dette både Ap og Høyre under valget i fjor.

Dagbladets kilder på Andøya har lenge hevdet at faktagrunnlaget rundt nedleggelsen er for dårlig, og onsdag skal Ap vurdere nettopp dette: Ble giljotinen plassert over Andøyas hode uten tilstrekkelig faktagrunnlag?

Rune Øverås, tillitsvalgt ved Andøya flystasjon, er glad Arbeiderpartiet i det minste skal revurdere faktagrunnlaget bak Stortingets beslutning.

- Ap kan ikke overse alle advarsler som nå er kommet, alt fra personer som tidligere forsvarssjef, tidligere sjef for Luftforsvaret, tidligere sjef i Etteretningstjenesten og andre generaler og admiraler, til flere i det flyoperative miljøet i dag. De sier klart og tydelig: Norge og NATO trenger en operativ militær flystasjon på Andøya, hevder han overfor Dagbladet.

Missildebatt

Det er spesielt spørsmål rundt luftvern fra missiler Arbeiderpartiet skal vurdere onsdag. En rapport fra den eksterne kvalitetssikringen av byggeprosjektet slår fast at Evenes «ikke har fysisk beskyttelse mot missil- og bombeangrep, utover luftvernet som etableres».

Da Stortinget gikk for Evenes framfor Andøya, var argumentet om at Evenes ville få luftvern mot langtrekkende missiler viktig.

- Nå har det de siste ukene blitt lagt fram så mye informasjon som viser at det er mangler rundt Stortingets beslutningsgrunnlag i denne saken. Ap har også sagt de ikke er fornøyd med alle svarene de har fått. Jeg forventer at Ap står for det de har sagt, sier Rune Øverås.

Men ifølge Dagbladets kilder i Ap er det langt fra sikkert at onsdagens møtevirksomhet opphever dødsdommen over Andøya.

Omkampen partiet nå må ta, kan i teorien gå begge veier, men etter hva Dagbladet forstår er det sannsynlig at utfallet blir det samme som sist.

Høyre ber Ap bli ved sin lest

Hårek Elvenes (H) forventer også nettopp dette: At Ap ikke snur på femøringen. Målet med samlingen på Evenes i Ofoten har vært best mulig operativ evne til en lavest mulig kostnad, forteller Elvenes.

- Ap må stå ved det de har vært med på å vedta i Langtidsplanen for Forsvaret. Det vil være et helt ugjenkjennelig Arbeiderparti, dersom de nå plutselig snur, sier han til Dagbladet.

- Dette har jo vært en upopulær sak, både for dere i Høyre og for Ap. Det kan kanskje være lurt å snu?

- Forsvarspolitikk er nasjonal politikk. Hensyn til landets forsvarsevne må gå først. Man kan ikke føre en forsvarspolitikk basert på distriktshensyn.

Kroner og krutt

Elvenes legger til at han fortsatt er overbevist om at Evenes gir best forsvarsevne per krone.

- Vi får ingen ekstra kampkraft for de merutgiftene det vil utgjøre å opprettholde dagens drift på Andøya. I en ideell verden, med ubegrensede økonomiske rammer, så skulle vi hatt både Evenes og Andøya, men sånn fungerer det jo ikke.

I januar 2022 skal Evenes være klar for operasjoner med kampfly, og noen måneder seinere skal flystasjonen være klar for operasjoner med maritime patruljefly.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media