Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-kandidatens bror henrettet i Iran

For iranske Farahnaz Bahrami (Ap) er valgkamp terapi.

BROREN DREPT: Bare dager før valgkampen startet for fullt fikk Aps 6. kandidat fra Hedmark, Farahnaz Bahrami (47), den fryktelige beskjeden om at hennes bror var blitt henrettet i Iran. Nå takker hun for alle støtte fra partikolleger og venner i en valgkamp, hun mener har vært god terapi. Her sammen med 1.kandidaten og justisminister Knut Storberget og stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (til høyre). Foto: HA
BROREN DREPT: Bare dager før valgkampen startet for fullt fikk Aps 6. kandidat fra Hedmark, Farahnaz Bahrami (47), den fryktelige beskjeden om at hennes bror var blitt henrettet i Iran. Nå takker hun for alle støtte fra partikolleger og venner i en valgkamp, hun mener har vært god terapi. Her sammen med 1.kandidaten og justisminister Knut Storberget og stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (til høyre). Foto: HA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): På Hamar Arbeiderblads nettsider i dag, står Aps sjettekandidat fram med den brutale og sterke historien om sin bror.

Bare noen dager før valgkampen startet fikk Farahnaz Bahrami (47) den grusomme beskjeden: Hennes bror var henrettet i Iran. Angivelig på grunn av politisk aktivitet.

- Min bror ble fratatt livet bare fordi han ikke kunne bøye seg for hva det iranske regimet aksepterer. Da tenkte jeg at den friheten har jeg. Den må jeg bruke ved å være aktiv, sier Bahrami til HA.

Stortingskandidat
Hun er Hedmark Arbeiderpartis sjettekandidat på stortingslista og har fortsatt å drive valgkamp. Til Dagbladet forklarer hun at det har vært en terapi å holde hjulene gående i den vonde tiden.

- I stedet for å sitte hjemme og gråte, har jeg brukt tiden sammen med andre mennesker. Jeg prøver å bringe videre det han også stod for og å nå ut til så mange mennesker jeg kan, sier Bahrami til Dagbladet.

- Terapi
Å stå på i valgkampen har hun opplevd som en veldig positiv opplevelse, en slags terapi.

- Valgkampen har gitt meg mye energi. Det er første gang jeg driver valgkamp. Det har vært veldig givende. Jeg har stått på mesteparten av døgnet og sloknet med en gang jeg har lagt hodet på puta. Så jeg har ikke hatt mye tid til å tenke, forteller hun videre.

Broren var 34 år. Hun og familien vet ikke hvorfor han ble drept. Det eneste hun vet er at han ble hengt. En uke før henrettelsen fikk han ringe og informere familien. Natten før fikk de komme å ta farvel.

- Vi fikk aldri vite hvorfor han ble henrettet. Vi fikk forskjellige forklaringer på ulike tidspunkt, men de sprikte i alle retninger, sier hun og legger til:

- Jeg vet fortsatt ikke hvorfor han ble henrettet.

Begravet som martyr
Bahrami mener iranske myndigheter heller aldri vil innrømme at de arresterer og henretter mennesker på bakgrunn av menneskers politiske meninger.

- De finner alltid på et eller annet lovbrudd som unnskyldning, men folket vet at det ikke er sant. Min bror ble, ifølge de som var der, begravet som en martyr med flere tusen mennesker til stedet, sier hun og legger til:

- Hvordan kan noen være så hjerteløse og grusomme at de klarer å drepe mennesker på den måten? Uansett hva noen har gjort, fortjener de ikke døden.

- Enorm støtte
Bahrami har vegret seg lenge for å snakke offentlig om sin brors død.

- Det var mange som visste om det før det kom på trykk i Hamar Arbeiderblad. Jeg ville ikke ha historien min på trykk da det skjedde. Jeg ville skjerme meg selv og min familie i Iran. Dessuten var det viktig for meg at jeg ikke skulle bruke hans bortfall til å oppnå noe i valgkampen. Det kan fort bli tolket feil, sier hun til Dagbladet.

Men nå vil hun fortelle og benytte anledningen til å takke for støtte.

- Jeg har fått mye respons. Jeg vil takke partifeller og venner for all støtte.

Skal sørge siden
Hun går kledd i svart, men har egentlig ikke begynt å kjenne etter, forteller hun Dagbladet.

- Nå tenker jeg at før eller siden må jeg takle det som har skjedd. Etter valgkampen skal jeg ta en kort ferie. Jeg skal reise bort og være for meg selv.

Blir det rødgrønt flertall, vil hun bli vara på Stortinget. På toppen av lista står justisminister Knut Storberget.

Drar ikke til Iran
Etter familiens ønske drar Farahnaz Bahrami ikke hjem til Mashad, som er Irans nest største by. De er redd også hun skal bli arrestert.

- Jeg har fått beskjed av min familie at jeg ikke skal gjøre det. Men selv ønsker jeg å reise dit fordi jeg vet at særlig min mor og lillesøster ikke har det bra. Men jeg vil ikke være en belastning for familien. De har gjort alt de kan for å forsøke å redde min bror.

Det synes hun er tungt å akseptere.

- Når man ikke er hjemme selv, så sitter man her og sørger alene. Jeg har kjempestort nettverk, men det er klart at i slike stunder ønsker man å være sammen med sine nærmeste, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling