Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap kaster Giske ut av sentralstyret

Ap-toppen får i praksis ikke fortsette i viktig verv, men sitter i teorien med beslutningen selv.

UT MED GISKE: Jonas Gahr Støre sier det ikke er naturlig at Trond Giske møter i sentralstyret framover, selv om landsmøtet har valgt ham inn. Foto: Henning Lillegård
UT MED GISKE: Jonas Gahr Støre sier det ikke er naturlig at Trond Giske møter i sentralstyret framover, selv om landsmøtet har valgt ham inn. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): «Da Trond Giske allerede har trukket seg som nestleder er det naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden», heter det i en uttalelse fra Arbeiderpartiet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter avgjørelsen, og sier sentralstyret enstemmig stiller seg bak uttalelsen hvor Giske i praksis får beskjed om å holde seg unna sentralstyret.

Støre la til at Arbeiderpartiet ser frem til at Giske vender tilbake fra sykmelding.

- Vi behøver Trond i det politiske arbeidet på Stortinget, sier partilederen han like etter sentralstyremøtet mandag.

Landsmøte med makta

Dagbladet vet deler av sentralstyret i Ap i forkant av møtet ikke ønsket å fjerne Giske.

Kilder viser til partiets vedtekter, hvor det slås fast at Arbeiderpartiets sentralstyre «består av 21 landsmøtevalgte medlemmer, blant disse leder av kvinnenettverket. En representant for AUFs sentralstyret tiltrer sentralstyret med fulle rettigheter».

Det er landsmøtet i Ap som har valgt Giske til sentralstyret. Formelt er derfor bare landsmøtet som kan fjerne ham.

Verdigrunnlag

Støre tror likevel at Giske vil ta beskjeden fra sentralstyret til etterretning.​

- Hva skjer dersom Giske møter på et sentralstyremøte likevel?

- Det tviler jeg på blir aktuelt. Det er et enstemmig sentralstyre som har sagt at det ikke er naturlig at Trond møter, sier Støre.

Årsaken til at Giske ikke får fortsette i sentralstyret er at han har gått av som nestleder og at han har brutt partiet etiske retningslinjer om seksuell trakassering.

«For Arbeiderpartiet er det forventet at våre tillitsvalgte har en atferd som er forenlig med vårt verdigrunnlag og våre retningslinjer for hvordan vi mener at kvinner og menn skal bli møtt i vår organisasjon. Dette ansvaret hviler ekstra tungt på våre fremste tillitsvalgte », heter det i uttalelsen, der det også understrekes at Giske ønskes velkommen etter endt sykmelding.

- Velkommen til Stortinget

«Sentralstyret ser frem til at Trond Giske etter endt sykmelding gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget for fullt og ønsker velkommen hans viktige bidrag til partiets arbeid framover», heter det.

Uttalelsen kom klokka 12 i dag, etter at Arbeiderpartiets sentralstyre har sittet samlet i tre timer.

Senere i dag, klokka 13.30, innleder Ap-leder Jonas Gahr Støre partiets ekstraordinære landsstyremøte.

- Tema er varslingssakene, men jeg vil løfte det til en bredere diskusjon om hva #metoo betyr for både samfunnsdebatten og sosialdemokratiets politiske oppdrag framover, har Støre sagt til Dagbladet om tema for møtet, der konfliktsakene eller står i kø.

Uenighet om Giske

Støre vil blant annet orientere om håndteringen av varslingssakene. Hvor inngående, er uklart. Varslerne har sagt seg fornøyde med prosessen. De fleste i landsstyret vil trolig slutte seg til håndteringen og ønske at strek kan settes for en vond og utmattende sak.

Det var et samlet sentralstyre som sluttet opp om Støre og Stensengs håndtering på nyåret og ga dem mandat til å sluttføre håndteringen av varslene. Andre vil trolig følge opp kritikken fra Giskes advokater.

Leder i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvi, er en av dem som har ment det var for tidlig å konkludere i varslersakene så lenge den avgåtte nestlederen Trond Giske er sykmeldt. Også sentralstyremedlemmene Ingalill Olsen og Ingvild Kjerkol har uttrykk åpen kritikk til prosessen.

Kritikk av Hadia

Mange i partiet har reagert sterkt på at nestleder Hadia Tajik, samme dag som Trond Giske ble sykmeldt, på sin Facebook-side skrev at varslene mot Giske var rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist.

Mot Støre og Stensengs ønske leste Tajik opp varsler i sentralstyremøtet 8. januar. At Tajik gjorde det, selv om sentralstyret ikke skulle drive «saksbehandling», kom for øvrig ut i VG omtrent samtidig. Tajik fikk takk fra varslerne og andre. Men mange leste Tajiks håndtering som kritikk av Støre og Stenseng, noe som har bidratt til inntrykket av en fullstendig splittet partiledelse.

Tajiks rolle kan komme opp i landsstyredebatten, sier kilder til Dagbladet.

Ap-topp sa opp i går

Etter en langvarig og uforsonlig konflikt med med partisekretær Kjersti Stenseng gjorde Hans Kristian Amundsen det i går klart at han sier opp som leder av Ap's sekretariat på Stortinget. Med det kan partiet i det minste ha lagt én konfliktsak bak seg.

- Jeg tror det var en klok avgjørelse og en avgjørelse vi snakket om. Det var en fastlåst situasjon og for å gjøre det veldig enkelt så kan ikke partiet ha det. Konklusjonen var riktig, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs politiske kvarter i morgens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!