ETTERLYSER EMPATI: Ingvild Kjerkol (Ap) etterlyser mer empati fra høyresiden i abortspørsmålet.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ETTERLYSER EMPATI: Ingvild Kjerkol (Ap) etterlyser mer empati fra høyresiden i abortspørsmålet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Abortstriden:

Ap-Kjerkol om Ernas abortretorikk: - Ikke en statsleder verdig

Statsminister Erna Solberg har hevdet at 99 prosent av kvinner som kommer i nemnd, får innvilget abort. Men statistikken viser noe annet. - Lemfeldig omgang med fakta, mener Ingvild Kjerkol (Ap).

- I dag er det sånn at det er 99 prosent av alle som er i nemnd som får adgang til abort. I de aller fleste situasjoner, så vil det være det samme, sa statsminister Erna Solberg på Debatten dagen før KrFs veivalg i forrige uke.

Dagbladet skriver i dag at Folkehelseinstituttets statistikk viser noe annet. I 2017 innvilget primærnemndene 87 prosent av søknadene. Prosenten steg til 90 etter behandling i klagenemnda.

Nå reagerer Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

- Det er trist at vi har en statsminister, som i så sensitive saker som dette, har en lemfeldig omgang med fakta. Hvis hun faktisk vet bedre og oppgir gale tall med vilje for politisk vinning, er det helt uakseptabelt, skriver Kjerkol i en e-post til Dagbladet.

Bent Høie, som har fått oversendt Dagbladets spørsmål fra Statsministerens kontor, mener kritikken er useriøs.

- Tallene statsministeren brukte er korrekte å bruke i denne sammenhengen, selv om hun kunne presisert at dette var tall før 18. uke, svarer Høie i en e-post til Dagbladet.

Høie presiserer at Solbergs uttalelse var basert på Folkehelseinstituttets tall for nemndbehandlede aborter utført før 18. uke. «Disse tallene viser at 2 av 362 svangerskapsavbrudd før 18. uke blir avslått etter nemndbehandling, altså 99 prosent», skriver han.

Kjerkol: - Forkastelig

- Vi har mistenkt at statsministeren har overdrevet for retorikkens skyld, og det er selvfølgelig ikke greit. Det bekrefter dessverre tallene som kommer fram her, sier Kjerkol.

- Men er det så stor forskjell på 90 og 99 prosent?

- Jeg vil egentlig ta avstand fra å snakke om dette i prosenter som Erna gjør. Dette handler om mennesker som står i veldige vanskelige situasjoner. Jeg etterlyser litt mer empati og litt mindre stempling av kvinners valg fra høyresiden i denne debatten. Men ja, klart det er stor forskjell, sier Kjerkol.

Høie mener imidlertid at det er naturlig å holde statistikken for søkere etter 18. uke utenfor i debatten.

- Ifølge loven, kan slike aborter bare utføres dersom det er særlig tungtveiende grunner for det. Det er dermed naturlig å skille mellom aborter før og etter uke 18. Det er uredelig av Arbeiderpartiet å angripe statsministeren på denne måten. Jeg hadde forventet mer av dem i en vanskelig etisk debatt som dette, skriver Høie.

Kjerkol reagerer også på at man etter at debatten tok fyr i oktober, har begynt å omtale paragraf 2,3 C i abortloven som «Downsparagrafen».

- At Erna har omdøpt hele lovparagrafen til den misvisende betegnelsen «downsparagrafen», mener jeg er forkastelig. Dette er uredelig og ikke en statsleder verdig, sier Kjerkol.