Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap knuser Andøya-håpet: Vraker flybasen

Den ekstra behandlingen fikk ingen konsekvenser: Ap opprettholder «dødsdommen» over Andøya.

OMKAMP: Aps stortingsgruppe behandlet onsdag spørsmålet om flystasjonen på Andøya en gang til. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OMKAMP: Aps stortingsgruppe behandlet onsdag spørsmålet om flystasjonen på Andøya en gang til. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet varslet i går, behandlet Arbeiderpartiets stortingsgruppe spørsmålet om nedleggelse av flystasjonen på Andøya på nytt i dag.

Det bekrefter Anniken Huitfeldt (Ap) overfor Dagbladet. Hun leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

- Vi har nå vendt hver stein, vi har stilt mange spørsmål for å belyse denne saken og ta alle innsigelser på alvor. Men på et eller annet tidspunkt må vi også konkludere og gå videre. Det har vi gjort nå og Arbeiderpartiet står ved sin opprinnelige beslutning fra 2016, sier Huitfeldt til Dagbladet.

- Evenes er fortsatt det beste alternativet for framtidas forsvar av landet?

- Ja. Og det er spesielt to grunner til det. Den ene er at Evenes får beskyttelse gjennom missilvern. Det er veldig viktig. Og så har Forsvaret vært preget av ressurssamling de siste åra. Da er det naturlig å samle ressursene på Evenes, sier Huitfeldt.

Uenighet

Det var Høyre og Fremskrittspartiet som i 2016 inngikk et forlik med Arbeiderpartiet om Forsvarets langtidsplan. Avtalen medførte at Andøya flystasjon blir lagt ned når dagens Orion overvåkingsfly erstattes og flyttes til Evenes. I tillegg har Stortinget besluttet å legge en framskutt operasjonsbase for kampfly på Evenes.

Anniken Huitfeldt informerte Nordland Ap like før hun snakket med Dagbladet onsdag formiddag. Den rutinerte Ap-politikeren innrømmer at det var stor skuffelse å spore på andre siden av telefonlinja.

- Det har vært uenighet om denne saken hele tida. Nordland Ap er selvfølgelig skuffet i dag, det har jeg full forståelse for. Dette er en vanskelig sak, spesielt i Nordland. Vi har gjort alt vi kan for å belyse innsigelsene rundt Evenes. Beslutningen om å flytte basen dit står seg likevel gjennom alle vurderinger.

- Er det ikke behov for flystasjonen på Andøya?

- Vi vil fortsatt trenge Andøya som forsterkningsbase som kan ta i mot allierte fly, sier Huitfeldt.

Missiler

Det var spesielt spørsmål rundt luftvern fra missiler som gjorde at Ap ville vurdere saken på nytt. En rapport fra den eksterne kvalitetssikringen av byggeprosjektet slår fast at Evenes «ikke har fysisk beskyttelse mot missil- og bombeangrep, utover luftvernet som etableres».

Nå har Ap altså konkludert - ved hjelp av faglige råd - med at missilvernet på Evenes er godt nok. Dermed ser partiet ingen grunn til å snu i saken.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er misnøyen mot nedleggelse av flybasen enorm på Andøya. Enkelte på Andøya beskriver beslutningen som en dødsdom for store deler av lokalsamfunnet.

Høyre fornøyd

Hårek Elvenes sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre. Tirsdag var han klar på sine forventninger overfor Arbeiderpartiet.

- Ap må stå ved det de har vært med på å vedta i Langtidsplanen for Forsvaret. Det vil være et helt ugjenkjennelig Arbeiderparti, dersom de nå plutselig snur, sier han til Dagbladet.

Nå har Ap altså gjort som Elvenes ønsket, og stått ved sin opprinnelige konklusjon.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er veldig skuffa over Arbeiderpartiets beslutning.

- Jeg synes dette er helt forferdelig, forteller han til Dagbladet.

Løpet kjørt?

Vedum og Senterpartiet har lenge vært ivrige forkjempere for å bevare basen på Andøya. I dag kan alt håp være ute.

- Det er veldig synd at Ap, Høyre og Frp legger så mye prestisje i å bevare sitt vedtak fra 2016 og trumfe det gjennom igjen, koste hva det koste vil, sier Sp-lederen.

- Det er jo nettopp kostnader Ap sier de skal kutte?

- Enhver pilot, alle som har sittet bak spakene selv, ville sagt at Andøya er det beste alternativet. Det er helt riktig at dette nå er blitt et spørsmål om kostnader, om å spare penger, men det er trist. Og dessuten, når man ser bakover i tid, har vi nesten alltid undervurdert kostnadene ved slike store flytteprosjekter som dette. Det er langt fra sikkert at det er så mye kostnader å spare.

- Er løpet nå kjørt for Andøya?

- Jeg vet ikke. Vi må sette oss ned med miljøet der oppe og diskutere strategien framover. Dette er synd, jeg hadde et håp om at Ap faktisk skulle snu, sier Vedum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media