Ap-Kolberg vurderer høring etter terrorkritikk: 
- Det er særdeles alvorlig

Fem år etter at den rødgrønne regjeringen fikk knallhard kritikk for dårlig terrorsikring av departementsbygninger, slaktes den blåblå regjeringen for det samme.

ALVORLIG:  Martin Kolberg, leder i kontroll og konstitusjonskommiteen i Stortinget.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALVORLIG:  Martin Kolberg, leder i kontroll og konstitusjonskommiteen i Stortinget.  Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom riksrevisjonen med sin årlige revisjonsrapport for 2015 til Stortinget.

I den kommer riksrevisjonen med krass kritikk til regjeringen.

Riksrevisjonens undersøkelser viser nemlig at flere offentlige bygg ikke er fysisk sikret etter regelverket, fem år etter 22.juli.

- Det er risiko for at politiet og Forsvaret, sammen eller hver for seg, ikke vil være i stand til å gi viktige objekter god nok beskyttelse og sikring i en trusselsituasjon, sier riksrevisor Per-Kristian Foss om situasjonen.

- Særdeles alvorlig

Kritikken fra riksrevisjonen gjør leder Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget bekymret.

- Det er særdeles alvorlig at riksrevisjonen bruker så sterke ord om det vi kaller objektsikring, særlig siden dette er noe som har ligget der som et pålegg fra Stortinget helt siden 22.juli-kommisjonens anbefaling. At vi her sliter med byråkratiske hindringer for å få løst oppgaver alle er enige om at må løses, er betenkelig, sier Kolberg til Dagbladet.

Han fikk rapporten utlevert tidligere i dag, bare noen få timer før den ble offentliggjort. Rapporten inneholder kritikk av offentlig virksomhet på mange forskjellige områder. Likevel er det den manglende «objektsikringen» han trekker fram som mest alvorlig av Riksrevisjonens hovedfunn.

KRITISERES: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide får begge kritikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. 
KRITISERES: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide får begge kritikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.  Vis mer

Blant annet trekker Riksrevisjonen fram Politidirektoratets lokaler i Oslo og bygg disponert av Forsvaret fram som eksempler på bygg som mangler permanent grunnsikring - altså fysiske sikringstiltak som barrierer eller bommer.

Usikrede departementsbygg

Det samme gjelder bygg under Kommunal- og moderniseringsdepartementets ansvarsområde, noe som altså er alle departementene bortsett fra Forsvarsdepartementet og det midlertidige Statsministerens Kontor (SMK).

Hvilke bygg det konkret er snakk om vil ikke Riksrevisjonen ut med fordi informasjonen er gradert.

De kritiserte regjeringen for mangelfull objektsikring av departementes lokaler også i fjor.

I rapporten som kom i dag skriver de at de ser svært alvorlig på at arbeidet med sikring av departementenes lokaler er forsinket og at kravene til permanent grunnsikring ennå ikke er oppfylt.

SANNERS OMRÅDE: Kommunal- og moderniseringsdepartementets ansvarsområde er alle departementsbygningene i Norge med unntak av Forsvarsdepartementet og midlertidige SMK. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) var på reise og ikke tilgjengelig for en kommentar da Dagbladet forsøkte å få tak i ham tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SANNERS OMRÅDE: Kommunal- og moderniseringsdepartementets ansvarsområde er alle departementsbygningene i Norge med unntak av Forsvarsdepartementet og midlertidige SMK. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) var på reise og ikke tilgjengelig for en kommentar da Dagbladet forsøkte å få tak i ham tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Siste prognose er, ifølge rapporten, at det vil skje i løpet av inneværende år.

« Dette viser etter komiteens syn at oppfølgingen på dette området ikke tas tilstrekkelig alvorlig, på tross av 22. juli-rapportens konklusjoner om blant annet manglende bevissthet og gjennomføring av sikringstiltak. Komiteen har vurdert dette som kritikkverdig og bedt regjeringen umiddelbart forsterke oppfølgingen av permanente sikkerhetstiltak.», skriver Riksrevisjonen i sin rapport.

Snakker for dårlig

Den fysiske sikringen av bygg er imidlertid bare en av tingene Riksrevisjonen er kritisk til.

I tillegg får både justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kritikk for at Forsvaret og politiet ikke snakker godt nok sammen når det gjelder sikring av bygg i terrorsituasjoner, hvor styrker fra politiet og Forsvaret skal samarbeide om å beskytte byggene.

Kolberg påpeker at justisminister Anders Anundsen (Frp) gjorde et stort poeng utav hvordan de rødgrønne sviktet på terrorberedskap.

Kritikken mot de rødgrønne haglet etter 22.juli, hvor massedrapsmannen Anders Behring, helt uhindret kjørte en hvit bil med en bombe inn i Regjeringskvartalet.

I front for kritikken sto daværende leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen, som blant annet var veldig kritisk til at Grubbegata ikke var stengt av.

Vurderer høring

- Den nåværende justisministeren var svært kritisk til hva som hadde vært gjort av objektsikring, les Grubbegata. Derfor er det svært oppsiktsvekkende at det har skjedd så altfor lite, sier Kolberg.

Han opplyser at kontroll- og konstitusjonskomiteen vil ha sitt første møte om riksrevisjonens rapport i dag. Han ser alvorlig på funnet.

- Når det gjelder dette spørsmålet kan det være nødvendig med en høring, slik jeg ser det. Vi må finne ut hvorfor situasjonen er så alvorlig som det riksrevisjonen sier, og da kan en offentlig høring i Stortinget være et virkemiddel. Hvorvidt det gjøres må diskuteres i komiteen, og det har vi foreløpig ikke gjort.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på kritikken, men har foreløpig ikke lyktes, da han er på reise.

Dagbladet avventer svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som også har kommentert kritikken fra Riksrevisjonen tidligere i dag.