Ap-krangel om kontantstøtte

Ap-leder Thorbjørn Jagland og sentralstyremedlem Grethe G. Fossum krangler om kontant støtten så busta fyker. Jagland sier han har et vedtak i Ap's landsstyre bak seg. Grethe G. Fossum er sint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette krangler de om

Bakgrunnen for striden er et oppsiktsvekkende intervju i Aftenposten der Jagland sier at han tror at Ap ikke vil gå inn for å avskaffe kontantstøtten etter valget i år 2001. «Ingen er tjent med en årelang kamp om kontantstøtten,» uttaler han. Til Dagbladet sier Jagland at han uttaler seg helt i tråd med et vedtak på det siste landsstyremøtet før Ap inngikk et budsjettkompromiss med sentrumspartiene tidligere i høst.

- De som tolker meg feil etter intervjuet i Aftenposten, kan ikke lese. Og Fossum tar feil om landsstyrevedtaket.

- Tar feil

- Jagland tar feil, sier Fossum. Jeg har vedtaket, og der står det svart på hvitt at kampen mot kontantstøtten skal fortsette. Dersom Jagland står fast på dette, leser han landsstyrevedtaket som fanden leser bibelen. Jeg har ikke til hensikt å gi meg i denne saken. Jeg vil fortsatt kjempe mot kontantstøtten, sier Fossum.

- Forrådt

- Jeg føler meg forrådt. Det samme gjør nok de av våre partifeller som sto på i valgkampen og kjempet mot kontantstøtten - i tråd med partiets program, sier Fossum.

- Å gi etter i kontantstøttesaken er uhørt og provoserende. Verken Ap's sentralstyre eller landsstyre har gitt uttrykk for at Ap skal gi opp kampen mot kontantstøtten, sier Fossum.

Delikat strid

Det hører til sjeldenhetene at sentrale partimedlemmer går til slike frontalangrep på en partileder. I Ap er slik oppførsel nesten uhørt.

Fossum er overbevist om at sterke krefter i Ap kommer til å kjempe videre for å få bort kontantstøtten.

- Vi står foran en programprosess, og vi skal ha et landsmøte. Det er drøyt av Jagland å foregripe resultatet av denne prosessen. Flere og flere sier at kontantstøtten er et onde. Den virker kjønnsdiskriminerende. Den har gitt et kraftig tilbakeslag i arbeidet med å bli kvitt svarte dagmammaer. Ganske mange tusen kvinner og menn har stått oppreist og sagt at vi vil det annerledes. De har ikke til hensikt å gi opp kampen, sier Fossum.