Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-krangel om lojalitet

- Jeg kan ikke huske at verken Jan Henry T. Olsen eller Grete Faremo tok opp spørsmål om samarbeid med andre partier da de satt i regjeringen. Det sier nestleder Hill-Marta Solberg til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stort klarere kan det ikke sies at Ap-ledelsen ser på utspillene fra de to eksstatsrådene den siste uka som utidige spark fra sidelinjen.

Andre sentrale Ap-kilder mer enn antyder at motivene for å dra i gang en debatt som for Ap nå er helt irrelevant, dels er behov for oppmerksomhet og dels er takk for sist overfor Thorbjørn Jagland.

Faremo ble sparket ut av regjeringen på grunn av Furre-saken, mens Gros fiskeriminister Jan Henry T. Olsen ikke fikk plass i Jaglands kabinett.

«Illojale»

Når disse bidrar til å dra i gang en debatt som partilederen har sagt er uaktuell for partiet nå, kan det ikke tolkes på noen annen måte enn som et forsøk på å utfordre Jaglands autoritet.

Noen av Dagbladets kilder går så langt som å karakterisere utspillene som illojale overfor partiledelsen. Ingen av dem vil stå åpent fram fordi de ikke vil bidra til å forlenge en etter deres oppfatning totalt uaktuell debatt.

At stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl tenker høyt om framtidige konstellasjoner, blir til nød godtatt.
- Hun lanserer en teoretisk tenkning rundt hvordan man kan organisere et politisk arbeid en gang i framtida, sier nestleder Hill-Marta Solberg.

At odelstingspresident Gunnar Skaug gjentar og forsterker Kolle Grøndahls syn, blir mottatt med skuldertrekk.

- Jaså, mener han det, er kommentaren fra tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo.

- Helt uaktuelt

Ap-nestleder Hill-Marta Solberg er overrasket over at noen fortsatt ønsker å snakke om «disse utspillene».
- Jeg trodde vi var ferdige med den saken. Dette er jo en helt uaktuell debatt, sier hun.

Tidligere landbruksminister Dag Terje Andersen, som inntil for ett år siden var Ap's sekretær, bare rister på hodet:

- Her foreslår man et regjeringssamarbeid med partier som i valgkampen sa at det viktigste av alt var å feie Ap ut av regjeringskontorene.

- Vi har hatt en del partimedlemmer som har ønsket å reise denne debatten i 30 år. Men Jan Henry T. Olsen og Grete Faremo er ikke blant dem, sier Hill-Marta Solberg.

Hele Norges coronakart