Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

STATSBUDSJETTET:

Ap krever budsjettløft for fengslene

- «Vann og brød»-mentaliteten må vike for en mer moderne kriminalomsorgspolitikk, sier Lene Vågslid, leder for justiskomiteen.

VERDIDEBATT: Maria Aasen-Svensrud (t.v.) og Lene Vågslid etterlyser en verdidebatt om framtida for kriminalomsorgen i Norge. Her fra besøket ved lavsikkerhetsfengselet på Bastøy. Foto: Jonas Spildrejordet
VERDIDEBATT: Maria Aasen-Svensrud (t.v.) og Lene Vågslid etterlyser en verdidebatt om framtida for kriminalomsorgen i Norge. Her fra besøket ved lavsikkerhetsfengselet på Bastøy. Foto: Jonas Spildrejordet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun advarer mot regjeringspartienes politikk på feltet.

- Jeg er dypt bekymret over retningen Høyre og Frp tar oss i, deres iver etter bare å ønske mer lukka fengsel og åpenbart mer bruk av isolasjon.

- Vi har behov for ulike former for soning, og det som må styre er målet om best mulig tilbakeføring og en kriminalomsorg som settes i stand til å forhindre ny kriminalitet, sier Lene Vågslid.

To tanker i hodet

Himanshu Gulati, justispolitisk talsperson for Frp, er uenig i Arbeiderpartiets virkelighetsbeskrivelse:

- Det må være mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Mens soningskøen gikk i været sist Arbeiderpartiet styrte justispolitikken, har Frp og regjeringen gjennom utbygging av nye fengselsplasser fjernet denne samtidig som vi også er for alternative soningsformer for mindre alvorlige lovbrudd, sier Gulati.

Sammen med Ap-kollega Maria Aasen-Svensrud besøkte Lene Vågslid nylig Bastøy fengsel for å hente ny kunnskap.

- Bastøy fengsel er virkelig et av våre unike fengsler. Det var derfor både viktig og nyttig å ta med mine gode kolleger i justisfraksjonen til Arbeiderpartiet på besøk til min tidligere arbeidsplass, forteller Maria Aasen-Svensrud (38) til Dagbladet.

Full gjennomgang

Vestfold-representanten jobbet i flere år som lærer for de innsatte på Bastøy. I et intervju med Dagbladet 8. juni varslet Maria Aasen-Svensrud at Arbeiderpartiet vil ha en fullstendig gjennomgang av kriminalomsorgen.

- Fra Arbeiderpartiet etterlyser vi en verdidebatt om hvordan norsk kriminalomsorg skal være i framtida. Dette er en viktig debatt, både for den enkelte og for samfunnet, sier hun.

Gode og lovlydige naboer

Lene Vågslid (32), leder for justiskomiteen på Stortinget, mener at regjeringen ikke tar samfunnssikkerhet på alvor ved å gjennomføre store kutt for fengslene.

- De tillitsvalgte i kriminalomsorgen har for lengst slått alarm. På Bastøy møter vi det samme; det kuttes i det som funker i fengslene. Det som gjør at innsatte en dag kan bli lovlydige og gode naboer for oss som bor utenfor fengsel. Derfor krever vi i Arbeiderpartiet at regjeringen i høstens statsbudsjett viser at de tar samfunnssikkerheten på alvor gjennom et solid løft for fengslene i Norge. Noe annet er å sløse bort muligheten til faktisk å forhindre ny kriminalitet på best mulig måte, sier Lene Vågslid.

Lite tilbakefall

Ap-kvinnene framhever Bastøy som et utstillingsvindu for norsk kriminalomsorg.

- Med lavt tilbakefall til ny kriminalitet gjennom godt rehabiliterende arbeid, der de innsatte lærer å ta ansvar og gode valg i sine liv. Dette er viktig fordi de som i dag soner i fengsel en dag skal ut igjen i samfunnet og bli gode naboer for deg og meg.

- Dersom ikke vi har fokus på rehabilitering risiker vi å sende farlige kriminelle tilbake i lokalsamfunnene og våre nabolag, sier Maria Aasen-Svensrud.

Ansvarliggjøring

Hun forteller at det som virkelig gjorde inntrykk under besøket på Bastøy var samtalene med ansatte og innsatte.

- De deler den samme fortellingen om mulighetene og endringen fengslet muliggjør gjennom arbeid, utdanning, ansvarliggjøring og samspill i dette lille mikrosamfunnet.

- Moderne sanksjoner på lovbrudd skal ikke handle om straff som svir, men om rehabilitering og mulighet for å komme ut av fengslet som en bedre versjon av deg selv enn det du var når du kom inn. Det er verdig for enkeltmennesket og viktig for samfunnet, sier Maria Aasen-Svensrud.

Politisk vilje

Lene Vågslid minner om at Stortinget i vår vedtok at regjeringen skal komme tilbake med en plan for alternative straffereaksjoner og åpne fengsler.

- Jeg forventer en godt utredet plan hvor man har forebygging av ny kriminalitet, og hvordan styrke samfunnssikkerheten, som øverste fokus. Dette til det beste for samfunnet og for å forhindre nye ofre for kriminalitet.

- Det koster penger og det krever politisk vilje til å se muligheten som faktisk ligger i vår kriminalomsorg, sier Lene Vågslid.

NFF: - Uholdbart

Hun får støtte av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

- Vi er helt klare på at det er behov for å styrke kriminalomsorgen med økte driftsmidler. 200 millioner kroner i kutt de siste fire årene har medført en fattigdom på innholdsarbeidet og den daglige tilstedeværelsen fra de ansatte, sier forbundsleder Asle Aase.

Han mener det er uholdbart å pålegge kriminalomsorgen ostehøvelkutt i millionklassen.

- Stortingets flertall må spørre seg hvilke konsekvenser for samfunnssikkerheten utarmingen har. De må også ta ansvar for sikkerheten til de ansatte og innsatte, sier Asle Aase, leder i NFF.

STRENGE STRAFFER: Himanshu Gulati (Frp) mener at vi strenger straffer og lukkede soningsforhold for dem som begår de mest alvorlige lovbruddene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STRENGE STRAFFER: Himanshu Gulati (Frp) mener at vi strenger straffer og lukkede soningsforhold for dem som begår de mest alvorlige lovbruddene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Frp: - Skremme folk

Himanshu Gulati, som representerer Frp i Stortingets justiskomité, forteller til Dagbladet at han ønsker enhver debatt om framtidas kriminalomsorg velkommen.

- Vi kommer imidlertid ikke til å vike fra prinsippet om at vi også trenger strengere straffer og lukkede høynivå-fengselsplasser for dem som begår de mest alvorlige lovbruddene. Dette er politiske forskjeller på Ap og Frp, sier Gulati.

Frp-representanten understreker at kriminalitet aldri må lønne seg.

- Det er derfor viktig at vi har strenge straffer og lukkede soningsforhold som skremmer folk fra å gjøre fæle ting, selv om vi også har fokus på rehabilitering for innsatte og alternative soningsformer for mindre lovbrudd.

Soningskøen fjernet

Himanshu Gulati påpeker at det er blitt satset milliarder av kroner på ny kapasitet i kriminalomsorgen med Solberg-regjeringen.

- Dessuten er soningskøen i praksis fjernet. Så har jeg full forståelse for at effektiviseringskravet på driften er noe kriminalomsorgen gjerne skulle vært foruten, men det er fornuftig og riktig at alle offentlige etater blir bedt om å bruke skattebetalernes penger litt mer effektivt hvert eneste år, sier Gulati.

Hele Norges coronakart