Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap krever svar fra Erna om e-poster til Frp-Sandberg

Ber statsministeren garantere at e-poster til statsrådene blir journalført.

MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg (H) må svare i Stortinget om e-postpraksisen til fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg (H) må svare i Stortinget om e-postpraksisen til fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet rundt Frp-statsråd Per Sandberg, etter at Sandberg i forrige uke selv innrømmet at han kan ha gitt sin private e-postadresse til lobbyister.

Statsrådens svar i Stortinget sprer nå usikkerhet rundt om hvorvidt lobbyister har hatt en skjult bakkanal inn til politisk ledelse i Nærings- og Fiskeridepartementet.

BAKGRUNN: Vil kalle Sandberg inn på teppet

Dagbladet har nemlig tidligere avslørt at e-poster sendt til privatadressen til Sandbergs statssekretær ikke ble journalført slik regelverket kreves.

MOTTOK E-POSTER: Svenske Per Sandberg har fått et unikt innblikk i norsk politikk og lobbyvirksomhet. Video: Vegard Venli og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

SV og Ap er bekymret - selv om Sandberg bedyrer at han har alt på det rene.

Krever svar fra Erna

Nå krever stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) at Erna Solberg (H) kommer på banen.

Heggø, som fram til nylig har sittet i næringskomiteen på Stortinget for Ap, sendte forrige uke et skriftlig spørsmål til Stortinget, hvor statsministeren bes om å garantere at e-poster til statsrådene i regjeringen blir journalført, og at offentlighetsloven følges.

- Ut fra hva hun svarer nå, vil vi vurdere om vi vil at det skal bli en sak i kontroll- og konstitusjonskomtieen eller ikke. Hvis hun garanterer at dette blir fulgt i alle ledd er det en sak, men hvis hun ikke kan gjøre det, er det noe annet, sier Heggø.

Det er SV som har varslet forslag om at e-postpraksisen til Sandberg skal bli en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Ap og Sp er nå i tenkeboksen på om de skal støtte et slikt forslag eller ikke.

- Vi må komme til bunns i dette, for hvis det er riktig at Sandberg har oppgitt en annen adresse fordi han ikke ville ha det offentlig, er det alvorlig. Da mener jeg at han må gå, sa Heggø til Dagbladet i forrige uke.

Startet i sommer

Bakgrunnen for bråket rundt Sandbergs e-post-praksis, er en avsløring Dagbladet gjorde i sommer, da det ble kjent at lakselobbyist Frode Reppe fra Norske Sjømatbedrifters Landsforbund hadde sendt flere e-poster til Sandbergs private adresse for å påvirke regjeringens politikk gjennom en skjult bakkanal, uten at forsøket på å påvirke politikerne kunne spores tilbake til Reppe og NSL.

Det hele ble oppdaget da Reppe skrev inn feil e-postadresse, slik at e-postene i stedet dukket opp hos en forvirret svenske ved navn Per Sandberg, som igjen slo alarm.

I forbindelse med saken, ble det klart at Sandbergs statssekretær Roy Angelvik hadde fått e-poster fra samme mann, uten at disse ble journalført.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!