Ap krever svar fra justisministeren etter Anna-saken

Anna Medvedeva (26) ble drept etter at hun gjentatte ganger ba om hjelp. - Nå må man granske om dagens lovverk fungerer, sier Aps Eirik Sivertsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dagbladets artikler er svært urovekkende. Hvis dette stemmer, må regjeringen granske hva man gjør galt, sier AP-representanten Eirik Sivertsen til Dagbladet.

Dagbladet har den siste måneden skrevet om Anna Medvedeva (26), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

Les alt om Anna-saken her!

Lever i frykt For en uke siden skrev Dagbladet om en annen kvinne, Maria (40), som lever i frykt, etter at eksmannen har brutt besøksforbudet mer enn ti ganger.

I 2013 vedtok den rødgrønne regjeringen en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

- Hvis det viser seg at lovverket og håndhevelsen av disse lovene ikke fungerer, så må regjeringen komme med forslag til endringer slik at beskyttelsen av kvinnene blir reell, sier Sivertsen. 

Ap krever nå skriftlig svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp).

Kommunikasjonsrådgiver i justisdepartementet, Trond Øvstedal, sier Anundsen vil svarer Ap skriftlig, og svaret vil bli tilgjengelig for media når han svarer Stortinget.

- Særlige sårbare Tidligere har Dagbladet skrevet at SVs Karin Andersen krever svar fra justisministeren på Dagbladets artikler om drapet på Anna Medvedeva.

«Nå må justisministeren vise at han mener alvor i kampen mot vold og drap begått i familien. Også når kvinnen er utenlandsk», sa  Andersen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- MÅ GRANSKE: - Dagbladets artikler er svært urovekkende. Hvis dette stemmer, må regjeringen granske hva man gjør galt, sier AP-representanten Eirik Sivertsen til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
- MÅ GRANSKE: - Dagbladets artikler er svært urovekkende. Hvis dette stemmer, må regjeringen granske hva man gjør galt, sier AP-representanten Eirik Sivertsen til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Det svarte Anundsen på 14. mai. Der skriver han blant annet at «kvinner med annen etnisk bakgrunn enn norsk og med kort botid i landet er særlig sårbare i en situasjon der de utsettes for vold av en partner».

Videre skriver justisministeren at «dette er noe politiet og hjelpeapparatet skal være særlig oppmerksomme på i slike saker».

- Regjeringen må ta ansvar - Regjeringen må ta ansvar for om politiet og norske myndigheter leverer slik Stortinget har vedtatt, sier Eriksen. Han mener det er uakseptabelt hvis det er kvinner i Norge som ikke får den beskyttelsen de har krav på.

- Vold mot kvinner er ikke akseptabelt. Punktum, sier Sivertsen.

BLÅMERKER: For en uke siden skrev Dagbladet om en annen kvinne, Maria (40), som lever i frykt, etter at eksmannen har brutt besøksforbudet mer enn ti ganger. Disse bildene av blåmerker på kroppen har Anna tatt selv med telefonen. Foto: PRIVAT
BLÅMERKER: For en uke siden skrev Dagbladet om en annen kvinne, Maria (40), som lever i frykt, etter at eksmannen har brutt besøksforbudet mer enn ti ganger. Disse bildene av blåmerker på kroppen har Anna tatt selv med telefonen. Foto: PRIVAT Vis mer