GOLIAT

Ap, KrF og SV: - Solberg-regjeringen kan ha brutt informasjonsplikten

Stortinget ba om streng kontroll med det skandaleomsuste Goliat-prosjektet i 2009. Først nå skal departementet gjøre en lønnsomhetsvurdering.

FORSVARTE SØVIKNES: Erna Solberg tok oljeministeren til forsvar da han ble angrepet av Stortinget onsdag. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da skandaleprosjektet Goliat ble vedtatt av Stortinget i 2009, fikk regjeringen samtidig beskjed om å holde streng kontroll av økonomien til oljefeltet.

Men regjeringen Solberg har ikke foretatt noen lønnsomhetsvurdering av Goliat som er lagt fram for Stortinget. Denne uka ble det kjent at Goliat kan bli et tapsprosjekt i milliardklassen.

Det er kun de galopperende kostnadene ved feltet Stortinget er blitt varslet om gjennom statsbudsjettet.

- Vi kan snart slå fast at regjeringen ikke har gjort som Stortinget ba om, nemlig å holde en streng kostnadskontroll på Goliat-feltet. Basert på dette mener jeg at informasjonsplikten ikke er overholdt overfor Stortinget, sier Hege Liadal (Ap) til Dagbladet.

Ingen lønnsomhetsvurderinger

Selv om oljeprisen falt og Goliat er blitt 20 milliarder dyrere enn planlagt, har regjeringen ikke bedt OD gjøre noen lønnsomhetsvurderinger av prosjektet. Det vedgår oljedepartementet i en pressemelding. På Stortinget mener mange dette ikke kan betraktes som den strenge kostnadskontrollen de folkevalgte ba om.

På tirsdag, etter Dagbladets avsløring samme dag, innrømmet oljeminister Terje Søviknes at Oljedirektoratet (OD) faktisk har regnet på lønnsomheten til Goliat. Dette ble gjort i 2015. Denne vurderingen slo fast at Goliat nå kan bli et tapsprosjekt for Norge.

Men Stortinget fikk aldri denne rapporten.

Søviknes sier dét er fordi han ikke kjente til rapporten fra OD, hans underlagte fagorgan. Flere kilder Dagbladet snakker med omtaler Søviknes' forklaring som lite sannsynlig.

Heller ikke da Stortinget i høst eksplisitt ba Søviknes redegjøre for lønnsomheten til Goliat, gjorde Søviknes noe forsøk på å innhente data fra OD. Istedet sendte departementet hans en e-post til oljeselskapet Eni, som driver Goliat. Informasjonen Søviknes fikk fra Eni viste seg å være feil og Stortinget ble feilinformert.

Etter spørsmålene fra Stortinget, Dagbladet og bransjenettstedet Upstream har imidlertid departementet bestemt seg for å innhente en ny lønnsomhetsvurdering for oljeprosjektet.

- Vi har regnet på kostnadene

På spørsmål om hvorfor ikke regjeringen på noe tidspunkt de siste fire åra har tatt seg bryet med å beregne lønnsomheten av Goliat-feltet, viser Søviknes til at regjeringen har gitt Stortinget informasjon om kostnadene til Goliat-feltet.

REFSER ERNA: Hege Liadal (Ap). Foto: Ap
REFSER ERNA: Hege Liadal (Ap). Foto: Ap Vis mer

- Departementet har årlig holdt Stortinget orientert om utviklingen i Goliatprosjektet. Dette gjennom OEDs budsjettproposisjon. Siste gang i 2016. Investeringsanalyser gjennomføres på beslutningstidspunktet og ser framover, sier Terje Søviknes.

«I lys av den pågående debatten om lønnsomheten ved Goliat-feltet er det viktig at vi har et godt faktagrunnlag. Departementet vil derfor foreta en bredere vurdering av lønnsomheten før skatt knyttet til Goliat.», skriver også departementet i en pressemelding.

Men kostnad og lønnsomhet er ikke det samme, påpeker Lars Haltbrekken:

- Dette kan være brudd på regjeringens informasjonsplikt overfor Stortinget. Endringene i lønnsomhetsvurderingen på Goliat er helt klart noe Stortinget burde fått beskjed om, særlig siden vi ba om streng kostnadskontroll. Men vi er ikke blitt informert, sier han.

Analytiker: - Blir mindre lønnsom

Da Stortinget vedtok utbygging av Goliat-feltet i 2009, gjorde regjeringen det klart at lønnsomhet ville være marginal, men at feltet kunne bli ulønnsom. Dette var Stortinget altså klar over. Da Solberg sto i Stortinget på onsdag, hevdet hun derfor at vurderingen i 2009 og 2015 var den samme.

- Vår vurdering av lønnsomheten er at de avviker ikke storlig fra de vurderingene som ble gitt i 2009, sa Solberg til Stortinget.

Siden 2009 har oljeprisen falt kraftig, og Goliat har opplevd en kostnadssprekk på over 20 milliarder. Plattformen har også blitt stengt flere ganger som følge av sikkerhetsproblemer: Etter fem måneders drift meldte operatøren om 13 uønskede hendelser og uhell.

- Det er helt klart at Goliat per i dag blir mindre lønnsom enn man trodde i 2009, sier Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank1 Markets til Dagbladet.

Se video øverst i saken.

Lars Haltbrekken mener likevel Solberg tar feil og at informasjonen hun ga Stortinget denne uka var mangelfull.

- Hvis hun mener lønnsomhetsvurderingen er den samme i dag som i 2009, så er det i beste fall en helt forferdelig vurdering av Erna Solberg, kontrer Lars Haltbrekken.

- Ufattelig mangel på kontroll

I spørretimen på Stortinget sa Solberg også at Oljedirektoratet ikke hadde ferske nok tall fra Goliat-feltet. Derfor var det naturlig at Søviknes gikk rett til Eni, ifølge Høyre-lederen. Statsministeren sa også at Søviknes gjorde rett i å be oljeselskapet Eni om tallene. Hadde oljeministeren spurt sitt fagdirektorat, måtte de uansett ringt Eni, hevdet Solberg.

Begge deler er feil, mener Haltbrekken. OD sitter allerede med informasjonen Stortinget ba om, og hadde ikke måttet kontakte Eni.

- Dette viser en ufattelig mangel på kontroll. Spørsmålet i spørretimen var varslet på forhånd. Hvor slumsete er det mulig å være? Har Søviknes unnlat å informere sin egen sjef, fortsetter Haltbrekken.

Konfrontert med dette vedgår Statsministerens kontor at Solberg var «litt upresis».

Statsministerens kontor forteller Dagbladet at Erna Solberg ikke ønsker å kommentere saken videre. Solberg ber Dagbladet kontakte Tina Bru (H) for å svare for statsministerens utspill i Stortinget.

- Jeg synes det sier sitt om Haltbrekkens påstand, at han er den eneste som er villig til å fremføre den, sier Bru.

- SV burde ta mer ansvar for en situasjon de selv har vært direkte involvert i å sette staten i. Vi skal ta var del av ansvaret og var med på å vedta Goliat, men det er helt utrolig at SV kaller det «en skandale at staten og fellesskapet har finansiert et oljefelt som vi ikke kommer til å tjene penger på» i all den tid de satt i regjeringen som fremmet og vedtok denne utbyggingen, fortsetter hun.

KrF: - Ikke beroliget

KrFs Tore Storehaug stilte kritiske spørsmål til Solberg i spørretimen. Han er ikke tilfreds med svarene han fikk fra statsministeren.

- Jeg ble ikke beroliget på spørsmål om tallene Stortinget har fått er farget av et politisk ønske om å vise lønnsomhet for framtidig oljeutvinning i Barentshavet, sier han til Dagbladet.

Hege Liadal i Ap er heller ikke fornøyd med statsministerens forsøk på å opplyse Stortinget.

- Statsministeren svarte ikke på mitt spørsmål om når hun ble informert om de prognoser OD har hatt siden 2015, sier Arbeiderpartiets Hege H.Liadal.

- Jeg er selvsagt ikke tilfreds med et svært unnvikende svar på et meget konkret spørsmål, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer