Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap kritiserer statsministeren for ikke å svare

Men statistikken viser at Erna svarer oftere enn Jens. 

SLÅR TILBAKE:  Statsminister Erna Solberg mener hun har statistikken på sin side når hun imøtegår kritikken fra Arbeiderpartiet om personlig å besvare interpellasjoner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE:  Statsminister Erna Solberg mener hun har statistikken på sin side når hun imøtegår kritikken fra Arbeiderpartiet om personlig å besvare interpellasjoner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvorfor nekter statsministeren å svare på hva hun skal gjøre med ledigheten, spør Dag Terje Andersen.

Ap-nestoren reagerer på at Erna Solberg har oversendt hans interpellasjon til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

FORLANGER: Dag Terje Andersen (Ap) forlanger at statsminister Erna Solberg selv skal håndtere interpellasjonen hans om sysselsettingen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORLANGER: Dag Terje Andersen (Ap) forlanger at statsminister Erna Solberg selv skal håndtere interpellasjonen hans om sysselsettingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Nok et eksempel på at Ap mener det skal gjelde en standard for dem og en for alle andre. Og at de kritiserer bare for å kritisere, svarer statsminister Erna Solberg.

Tallenes tale

Hun viser til en oversikt, basert på statistikk fra Stortinget og SMK, over antall interpellasjoner stilt til statsministeren i perioden 2006-2017.

Her går det fram at statsminister Jens Stoltenberg besvarte tre av de 11 interpellasjoner han mottok i løpet av sin rødgrønne regjeringsperiode, de øvrige åtte interpellasjonene ble oversendt fagdepartementene.

Statsminister Erna Solberg har besvart fem av de 14 interpellasjonene hun har mottatt siden hun overtok regjeringsmakten, de øvrige ni er oversendt fagdepartementene.

Det betyr at Stoltenberg besvarte 28 prosent av interpellasjonene, mens Solberg har besvart 36 prosent.

Styrke sysselsettingen

Dag Terje Andersen har selv bred regjeringserfaring, som landbruksminister, arbeidsminister og næringsminister.

- Dette er åpenbart et forsøk fra statsministeren til å prate seg bort fra hva saken gjelder. Ingen kritiserer verken henne eller hennes forgjerner for å overlate en interpellasjon til en fagstatsråd, hvis det er en fagstatsråds område interpellasjonen dreier seg om, sier Dag Terje Andersen.

Ble takket av Erna

- Jeg har levert en interpellasjon til statsministeren om situasjonen på arbeidsmarkedet, og hvordan alle departementer kan bidra til å styrke sysselsettingen.

- Det er en oppfølging av tilsvarende interpellasjon som hun besvarte 13. juni 2014. Den gangen takket hun for at jeg satte et viktig tema på dagsorden. Nå er det gått tre år og situasjonen er akkurat den vi advarte mot, sier Dag Terje Andersen.

Bekymringsfull

Han mener utviklingen er bekymringsfull fordi antallet sysselsatte går ned og andelen sysselsatte går ned.

- Det er bakgrunnen for at jeg fremmer en ny interpellasjon. Denne gangen nekter statsminister Solberg å svare.

- Hun sender i stedet saken til arbeidsministeren, som jo ikke kan svare for andre departementer enn sitt eget. I dette tilfellet er det å jukse, fordi intepellasjonen i 2014 ble besvart av statsministeren fordi den gjaldt innsats fra alle departementer for å øke sysselsettingen. Dagens interpellasjon er en oppfølging av denne, sier Dag Terje Andersen.

Større utfordring

- Dette føyer seg inn i bildet av at statsministeren ønsker å unngå politisk debatt, også oppfølging av en tidligere debatt hun sa var viktig, og der utfordringen er blitt større siden 2014.

- Det er veldig spesielt at statsministeren overlater å svare til en fagstatsråd, som bare har konstitusjonelt ansvar for en del av det jeg spør om, sier Dag Terje Andersen.