Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-kvinner presser på

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnenettverket i Oslo Ap vedtok i helga at en tredjedel av foreldrepermisjonen i forbindelse med barnefødsler skal gis til far. I praksis er det støtte til den islandske modellen, hvor mor og far får hver sin tredjedel, mens paret fritt kan velge fordelingen av den siste. Likelønnskommisjonen som ledes av Anne Enger har tatt til orde for denne modellen da forskning viser at skjev fordeling av fødselspermisjon får virkninger på lønnsforhold og karrieremuligheter. Mens lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i Norge har ligget nokså konstant på om lag 15 prosent de siste 20 åra, er forskjellene på Island sunket til 6 prosent etter innføring av tredelingsmodellen like etter årtusenskiftet.

Hva regjeringen konkluderer med i dette spørsmålet vet vi ikke. Først skal Likelønnskommisjonen avgi si innstilling i et langt bredere sakskompleks i februar. Så skal regjeringen i løpet av våren legge fram en stortingsmelding om likestilling mellom menn og kvinner. Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen åpner ifølge Dagsavisen for at regjeringen i den forbindelse vil komme med et forslag til endring i permisjonsordningen. Samtidig pågår arbeidet med nytt partiprogram i Ap under ledelse av Ap-nestleder Helga Pedersen. Hun er usikker på om tredeling er det beste virkemidlet. Lederen i Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt har lenge gått mot en slik tredeling. SV er for tredeling, Sp mot.

Kanskje er vedtaket i Oslo Ap prematurt. Like fullt er det klart, og vil fungere som et press på de partier og organisasjoner som sammen skal ta beslutningen. Vi har tidligere støttet intensjonen som ligger i den islandske modellen. En bedre fordeling av permisjonen vil både fremme likestilling og styrke forholdet mellom far og barn. Når den siste tredjedelen er valgfri, skulle fleksibilitet og valgfrihet også være sikret. Ordningen bør dessuten sikre at både far og mor får dekket sin lønn under permisjonstida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media