Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-kvinner vil ha friere foreldrepermisjon

Arbeiderpartiets kvinnebevegelse går inn for kraftig forlenget foreldrepermisjon, og at permisjonen skal kunne brukes mer fleksibelt fram til barnet fyller sju år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-kvinnene går sterkt i mot sentrumsregjeringens kontantstøtte, og ønsker i stedet 26 uker ekstra permisjon. Fellestrekket er prislappen:

- Dette koster rundt 3,5 milliarder kroner - det samme som kontantstøtte for to årskull. Men vi i Ap er ansvarlige. Vi sier ikke at vi skal bruke alt neste høst - det må være en opptrapping, sier Ap-kvinnens leder, Sylvia Brustad.

På en pressekonferanse i dag angrep hun og medsøstrene igjen kontantstøtten, og ga uttrykk for sterk frykt for brems i barnehageutbyggingen. Ap-kvinnene ba også store bedrifter besinne seg fordi det er forsvinnende få kvinner i leder- og styreverv. Brustad kritiserte også kjønnsskjevheter i tilmålingen av støtte og lån under etablerer- og bygdeutviklingsordningene.

Tid og kontanter

Stortingsrepresentant Brustad mener barne- og familieminister Svarstad Hauglands siste uttalelser om at noen problemfamilier ikke vil få bytte barnehageplassen mot kontantstøtte, mildt sagt er merkelige.

- Skal det være nødvendig med vandelsattest for å få kontantstøtte? Hvordan skal det fastslås hvem som for eksempel er rusmisbrukere. Og hva med andre familieproblemer, sa Brustad. Ap-kvinnene tror stadig at kontantstøtten vil føre til en stor hær av svarte dagmammaer, mens det ikke finnes noen garantier for at foreldre vil bruke mer tid sammen med sine barn.

Økt permisjon

I stedet ønsker Ap-kvinnene mer foreldrepermisjon som svar på småbarnsforeldrenes «tidsklemme». I sitt nye programutkast går bevegelsen inn for å øke barnepermisjonen fra 42 uker til ett år og fire måneder for folk som tar helt fri. For foreldre som tar 80 prosent permisjon foreslår de å øke permisjonen fra ett år til ett år og åtte måneder, og for foreldre med 70 prosent permisjon foreslår de en øking fra 70 uker til to år og to måneder.

Brustad åpner også for større fleksibilitet i form av «tidskonto». Eksempelvis mener hun det bør være mulig å ta permisjonen som sekstimersdag gjennom hele småbarnsperioden til fylte sju år.

Ap-kvinnene mener fedre-delen av permisjonen bør utvides fra minimum fire til minimum åtte uker.

Forslaget til nytt program går nå til drøfting i organisasjonen, før endelig vedtak på landskonferansen i september.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!