Ap la fram ny skattereform, men droppet regnestykket som viser hvor mye du skal betale

- Halvtygd forslag, mener Høyre.

FÅR KRITIKK: Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen presenterte i dag Aps alternativ til regjeringens skattereform. Men det totale regnestykket over hvor store utgifter dette fører til, og hvordan de skal tjene det inn, presenterte de ikke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen presenterte i dag Aps alternativ til regjeringens skattereform. Men det totale regnestykket over hvor store utgifter dette fører til, og hvordan de skal tjene det inn, presenterte de ikke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet vil redusere selskaps- og inntektsskatten fra 27 til 23 prosent. De slår ikke fast hvor raskt dette vil skje, og deres anbefaling for 2016 vil de ikke komme med før de legger fram sitt alternative statsbudsjett seinere i høst.

Det kom fram da Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen i dag presenterte sitt alternativ til regjeringens skattereform.

Men det totale regnestykket over hvor store utgifter dette fører til, og hvordan de skal tjene det inn, presenterte de heller ikke. Arbeiderpartiet gir forøvrig ingen oversikt over hvordan dette slår ut for de enkelte inntektsgruppene.

- Det hadde vært veldig unaturlig å låse oss til alle posisjoner i forkant av forhandlingene med regjeringen, mener Marthinsen.

Men dersom man tar utgangspunktet i utregningene i regjeringens skattereform, så vil en nedgang i selskaps- og inntektsskatt fra 27 til 23 prosent koste i underkant av 54 milliarder kroner.

Øker noen skatter Ifølge Marthinsen skal skattereduksjonen finansieres med blant annet følgende tre tiltak, basert på Scheel-utvalgets forslag:

• Økt utbytteskatt: Kan gi 6 milliarder
• Økt skatt til finansnæringa: Kan gi fra 3,5-8,1 milliarder
• Innstramming på mulighet til å flytte overskudd ut av landet og undra seg beskatning: Kan gi 2,5 milliarder

Marthinsen understreker at dette kun er foreløpige anslag, basert på Scheel-utvalget.

Når det gjelder inntektsskatten, så ønsker altså Arbeiderpartiet å senke den generelle skattesats til 23 prosent, og så erstatte statens inntektstap med en ny trinnskatt. Ifølge Arbeiderpartiet vil det likevel gå opp i opp for skattebetalerne fordi man parallelt reduserer inntektsskatten.

- Et uttalt mål for oss er at folk med vanlige inntekter kommer ut av det omtrent som i dag. Så blir det noe lettelser i bunn, og noe skjerping helt i toppen for å tjene inn lettelsene, sier Marthinsen.

- Like skatteinntekter I Aps alternative budsjett for 2015 la de til grunn ca 10 milliarder kroner i økte skatteinntekter sammenlignet med regjeringen. En stor del av dette var knyttet til formuesskatten.

- I reformen vi presenterer i dag har vi lagt til grunn at skatteinntektene samlet skal være omtrent de samme, sier Marthinsen.

- Når kommer dere til å komme med mer presise utregninger?

- Det må fases inn i vårt alternative budsjett for 2016.

- Var dette reformforslaget egentlig ferdig før regjeringen la fram sin reform?

- Det var i hovedsak klart, men det hadde vært unaturlig å komme med vår respons før vi hadde sett forslaget. 

- Er det ikke like unaturlig at dere utarbeider responsen før dere har sett forslaget?

- Nei, det ligger et stort faglig grunnlag i bunn med blant annet Scheel-utvalget. Regjeringen sitter på et enormt embetsverk som kan lage oppdaterte beregninger. Det må vi ta høyde for før vi ligger fram vårt alternativ.

- Halvtygde forslag Høyre mener reformen utgjør et godt utgangspunkt for forhandlinger, men setter store spørsmålstegn ved det de mener er et mangelfullt reformforslag.

- Når det presenteres slike halvtygde forslag bidrar Ap selv til å skape stadig ny usikkerhet om hva de mener om samlet skattenivå og innretning, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten til Dagbladet.

Han etterlyser et konkret regnestykke som viser hvordan denne reformen ville fungert i praksis.

- Ap er ikke er villig til å vise et regnestykke som går opp. Det er ingen tvil om at partiet mener skattenivået skal opp, men de ønsker ikke vise hvor mye eller for hvem. Vi har vist våre kort, nå bør Ap vise sine.