Ap-landsmøtet tok Høyre-bølgen

Utrolig, men sant: Med få unntak applauderer Arbeiderpartiets landsmøte for Thorbjørn Jaglands historiske invitt til budsjettsamarbeid med Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viktigste nå er å gjenskape trygghet for arbeidsplassene og å få renta ned. Det er ideologi som er overordnet all annen ideologi, sier LO-leder Yngve Hågensen.

Hågensen mener Jaglands landsmøtetale var jævla god. Andre representanter for fagbevegelsen er mer avmålte til et mulig samarbeid med en mangeårig politisk hovedfiende, men sier det er budsjettavtalens innhold som avgjør. De gjør det klart at i forhandlinger mellom Ap og Høyre må Høyre blø. Men selv ikke AUF har ideologiske og prinsipielle innvendinger mot å spranget over til et Høyre-samarbeid.

Jaglands landsmøtetale i går ga det ideologiske grunnlaget for et historisk budsjettforlik med Høyre i Stortinget. Ikke et stygt ord ble sagt om partiet.
- Jeg klarer ikke å opprettholde kunstige skillelinjer. Derfor sier jeg dere: Vi trenger kapitalen på vår side. Vi trenger gode arbeidsgivere. Gode arbeidstakere har vi. De må sammen skape grunnlaget for verdiskapingen. Politiske partier må gå sammen om å gi dem de nødvendige rammebetingelsene. Så får vi fortsette å slåss om fordelingen, sa Jagland i landsmøtetalen. Jagland la ikke skjul på at talen var et regjeringsprogram.

Ikke kommunekutt

I budsjettforhandlingene i Stortinget har Høyre krevd at regjeringens skatteskjerpelser fjernes helt. I går åpnet Jagland for å komme Høyre i møte på skattekravene.

Kommuneforbundets leder og sentralstyrmedlem Jan Davidsen sier:

- Det er ingen lykkelig løsning å samarbeide med Høyre. Men i en akuttsituasjon i Stortinget, hvis sentrumsregjeringen ikke får vedtatt noe budsjett, kan det bli nødvendig.
Davidsen stiller følgende krav:

- Ap må ikke - for å få til et forlik med Høyre - gå med på privatisering. Det vil bryte med prinsippet om like velferdstjenester for alle. Men Jagland sa klart i sin tale at kjerneområder skal skjermes. Det er heller ikke rom for kutt i kommunesektoren. Og det vil være umulig for Ap å gå ut i en kommunevalgkamp å forsvare et budsjettforlik som har tappet kommunene, sier Davidsen.

Fellesforbundets leder og sentralstyremedlem Kjell Bjørndalen sier samarbeid med Høyre er veldig utradisjonelt og vanskelig, men at det kan bli nødvendig for å sikre landet et ansvarlig budsjett.

- Skjønnmaler Høyre

En av de få som tar kraftig til motmæle mot Jaglands høyreorientering, er Oslo-delegat og tillitsvalgt i Norsk Grafisk forbund, Sven Hugo Johanson.

- Jagland begår en taktisk blunder og driver skjønnmaling av Høyre og arbeidsgiverne. Sosialdemokratiet har alltid sett på skatten som en måte å sikre velferden på. Det har jeg aldri hørt fra Høyre. Jeg tror også at et budsjettsamarabeid med Høyre vil binde oss til Høyre også neste år. Sentrumspartiene vil ikke etter dette stå klar til å samarbeide med oss, sier Johanson.