SPLITTET LEDELSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng håndterer nå krisa i Ap fra dag til dag. Tillitsforholdet mellom Stenseng og Tajik beskrives som dårlig. Nestlederne Trond Giske og Hadia Tajik har hatt et anstrengt forhold lenge, og nå er det full krig. Etter varslene om Giskes upassende oppførsel overfor kvinner er Giske nå sykmeldt. Det er allerede kommet krav om at han trekker seg som nestleder i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPLITTET LEDELSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng håndterer nå krisa i Ap fra dag til dag. Tillitsforholdet mellom Stenseng og Tajik beskrives som dårlig. Nestlederne Trond Giske og Hadia Tajik har hatt et anstrengt forhold lenge, og nå er det full krig. Etter varslene om Giskes upassende oppførsel overfor kvinner er Giske nå sykmeldt. Det er allerede kommet krav om at han trekker seg som nestleder i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Arbeiderpartiet og Giske-saken

- Ap-ledelsen er i oppløsning

Ap ledes nå av en splittet partiledelse. Giske-saken har avslørt sprekkdannelser i hele partiet. Partileder Jonas Gahr Støre står overfor en formidabel ryddejobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser en partiledelse i oppløsning, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Om nestleder Trond Giske trekker seg som nestleder eller vil slåss for vervet og fortsatt tillit, kan bli avklart i løpet de neste dagene. 2. januar samles sentralstyret til krisemøte. Sentrale kilder sier til Dagbladet at Ap-leder Jonas Gahr Støre vil få en avklaring og trekke en konklusjon på dette møtet. Tirsdag etter nyttår kan Giskes skjebne i Ap bli avgjort.

Giske er sykmeldt og ute av spill. Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng snakker sammen og håndterer nå situasjonen. Nestleder Tajik og Stenseng skal ikke ha noen dialog. Hvorvidt Støre og Tajik snakker godt sammen om dagen, er flere kilder i tvil om.

Strid om juridisk vurdering

Mistenksomhet og mistenkeliggjøring preger partiet helt til topps ved årsskiftet. Ett eksempel: VG og NRK meldte før jul at en jurist og en psykolog som var hyret inn av Ap, mener Giske kan ha utøvet seksuell trakassering og brutt likestillingsloven. Vurderingen skal være gjort på grunnlag av varslene, uten Giskes tilsvar.

Denne juridiske vurderingen av varslene mot Trond Giske var ikke bestilt av partikontoret, hevder kilder overfor Dagbladet. I så fall har noen gått bak partisekretær Kjersti Stensengs rygg. Det er partikontoret og partisekretæren som skal håndtere varsler mot tillitsvalgte, ifølge partiets retningslinjer,

- Det er gjort juridiske vurderinger. Det foreligger ikke anmeldelser fra varslerne, partiet har heller ikke kommet til den konklusjonen, sa kommunikasjonssjef Camilla Ryste til VG.

Nå er det altså strid om bestillingen av dette arbeidet, og ikke mulig å få bekreftet hvem som er oppdragsgiver. Kilder sier til Dagbladet at det ikke er bestilt av partikontoret, og peker på sekretariatsleder for Ap på Stortinget, Hans Kristian Amundsen.

Amundsen ville fredag ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Kommunikasjonssjef for Aps stortingsgruppe, Camilla Ryste, henviste spørsmålet til partikontoret.

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud skriver i en tekstmelding til Dagbladet at partikontoret «ikke har noen opplysninger å gi» om hvem som bestilte den juridiske vurderingen eller når vurderingen ble bestilt.

Amundsen: - Mitt ansvar

I dag bekrefter Amundsen at han bestilte den juridiske vurderingen i sms til Dagbladet:

- I samråd med de aktuelle varslerne bestilte jeg en vurdering fra en jurist og en organisasjonspsykolog. Dette er innenfor mitt ansvarsområde, og det ble gjort for å sikre en uhildet og faglig forankret vurdering av deres opplevelser.

- De to fagfolkene møtte kvinnene og leste deres skriftlige forklaringer. De konkluderer, med forbehold om at motparten ikke har kommet til orde, med at det med stor grad av sannsynlighet har funnet sted seksuell trakassering mot kvinnene av en overordnet tillitsvalgt.

- Dette var en viktig avklaring for kvinnene før de leverte sine formelle varsler til partilederen, sier Amundsen.

Ville unngå Stenseng

Kvinnene som formelt har varslet partiet om Giske, ønsket å legge fram saken for Ap-leder Jonas Gahr Støre, uten partisekretær Kjersti Stenseng tilstede. De skal ha anført at Stenseng står nært Giske, og at de derfor ikke hadde tillit til henne.

Men Stenseng var tilstede på møtet med kvinnene og Trond Giske. I etterkant har Støre fått kritikk for å ikke holde ord overfor varslerne. I håndteringen av varslene og håndteringen av situasjonen skal Støre og Stenseng være samkjørte.

De to nestlederne Trond Giske og Hadia Tajik har lenge hatt et anstrengt forhold, selv om de begge har benektet det. Nå er det full krig. Det er Stenseng og Støre som håndterer Giske-saken. Men samme dag som Giske ble sykmeldt, skrev Tajik om saken på sin Facebook-side. Hun beskrev varslene som rystende lesning.

Tajik skrev også: «I samtale med noen av kvinnene som har varslet, forstår jeg at de ikke opplever at de har vært godt nok ivaretatt av partiet. Slik skal det ikke være. Vi sier det skal være trygt å varsle. Da må vi praktisere det også. Det stilles særlig høye krav til et parti og en arbeidsplass som Arbeiderpartiet, nettopp fordi vi ber om folks tillit til å forandre Norge til det bedre. Da er vi nødt til å starte med oss selv.»

«Dolket Jonas i ryggen»

Noen mener Tajik her bare viser til kritikken fra kvinnene, og understreker hvordan partiet bør håndtere slike varsler.

Andre sier hun i realiteten dolker partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng i ryggen ved å kritisere deres håndtering.

Tajik skrev innlegget dagen etter sentralstyremøtet, som etter det Dagbladet erfarer, stilte seg bak partiledelsens håndtering. Giske fikk en kraftig reprimande og beklaget sin oppførsel direkte på Dagsrevyen. Dagbladet er kjent med at Tajiks innlegg har skapt reaksjoner.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kommentar fra Tajik.

Oppgjør med ukultur

#Metoo-kampanjen har ført til at sex-trakassering er avslørt i stort monn i flere bransjer. Kvinner som har følt seg trakassert, har endelig våget å varsle om ukultur. Det har også nå skjedd i Ap. En av Aps mektigste menn, Trond Giske, ble anklaget for upassende og uønsket oppførsel mot kvinner, erkjente dette og beklaget i full offentlighet. Flere fra Aps kvinnenettverk og andre har gått ut og krevd Giskes avgang som nestleder.

Aps sentralstyre møtes til krisemøte tirsdag 2. januar. Flere av kildene Dagbladet snakker med, mener det er umulig å se for seg en annen løsning enn at Giske trekker seg som nestleder.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk langt da han før jul sa at Giske ikke har mye å gå på. I en partiledelse må leder, nestledere og partisekretær ha tillit til hverandre for å kunne fungere. Slik er det ikke i øyeblikket. LO-leder og sentralstyremedlem Hans-Christian Gabrielsen veide sine ord lenge før han fredag før jul uttalte seg om Giske-saken:

- Jeg ser med uro og stort alvor på varslene mot nestleder Trond Giske. Slik skal vi ikke ha det i arbeiderbevegelsen. Jeg kjenner ikke innholdet i varslingene til Arbeiderpartiet. Jeg er opptatt av at varslerne blir tatt på alvor og ivaretatt. Partiet har ansvaret for håndteringen av saken. Jeg har merket meg den sterke kritikken fra partileder Jonas Gahr Støre, framført i media, skrev Gabrielsen i en mail til Dagbladet.

Får juridiske råd

Partisekretær Kjersti Stenseng sa i går til NTB at Ap nå innhenter juridiske råd for å sikre at varslene mot blant andre nestleder Trond Giske blir håndtert på riktig måte. Hun vil ikke kommentere hvor mange hendelser det til nå er varslet om, eller om varslene gjelder andre enn Giske.