Ja eller nei til Trond Giske

Ap-leder Støre: - Opp til Trøndelag å avgjøre

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er opp til årsmøtet i Trøndelag å avgjøre om Trond Giske skal få en rolle i det nye styret eller ikke.

TOPPVERV: Arbeiderpartiets avgåtte nestleder kan få et nytt framskutt tillitsverv i Trøndelag Ap, men også lokalt er det strid rundt kandidaturet hans. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TOPPVERV: Arbeiderpartiets avgåtte nestleder kan få et nytt framskutt tillitsverv i Trøndelag Ap, men også lokalt er det strid rundt kandidaturet hans. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det brygger opp til konflikt i Trøndelag Ap etter at det har blitt kjent at tidligere nestleder, stortingsrepresentant fra Trøndelag, er kandidat til styret i fylkespartiet.

PARTIKAMERATER: Med ordfører Rita Ottervik som tilskuer hilser Jonas Gahr Støre på Trond Giske under årsmøtet i Trondheim Ap nylig. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PARTIKAMERATER: Med ordfører Rita Ottervik som tilskuer hilser Jonas Gahr Støre på Trond Giske under årsmøtet i Trondheim Ap nylig. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier i en SMS til Dagbladet at det er opp til Trøndelag å avgjøre styresammensetningen.

Velge folk som har bred tillit

- Det er årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti som bestemmer sammensetningen av styret etter innstilling fra valgkomiteen.

Jeg er trygg på at valgkomiteen og årsmøtet velger et styre av folk som har bred tillit og kan samle partiet til valgkamp og viktig politisk arbeid, sier Støre.

Partisekretær Kjersti Stenseng ønsker ikke å kommentere saken. LO-leder Hans Christian Gabrielsen vifter bort spørsmålet.

Det gjør derimot leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem Jørn Eggum.

-Trond er velkommen tilbake

-Trond er velkommen tilbake, han, sier Eggum til Dagbladet,

- Også i rikspolitikken?

JA TIL GISKE: Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem Jørn Eggum sier det er opp til Trøndelag å avgjøre om Trond Giske skal inn i fylkesledelsen av partiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
JA TIL GISKE: Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem Jørn Eggum sier det er opp til Trøndelag å avgjøre om Trond Giske skal inn i fylkesledelsen av partiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Ja, vi har jo lagt den saken bak oss. Det har jo partiledelsen vært ute og sagt. Nå er det opp til Trøndelag og velgerne. Trond er veldig flink, og jeg har et godt forhold til han, sier lederen i det største forbundet i privat sektor i LO, Jørn Eggum.

Som VG skrev i går, har Trondheim Ap lansert Trond Giske som kandidat til plass i fylkesstyret. Ifølge avisen skal han ha ytret ønske om å tiltre som nestleder ved siden av dagens nestleder May Britt Lagesen.

Kampvotering?

Dersom valgkomiteen i Trøndelag Ap ikke blir enig onsdag, kan det gå mot kampvotering om Trond Giskes kandidatur på årsmøtet første helgen i mars.

Dersom han blir valgt til en slik rolle, vil han ta plass i Arbeiderpartiets landsstyre - som er partiets mektigste organ mellom landsmøtene.

I NRKs Politisk kvarter tirsdag fikk valgkomiteens leder Jorodd Asphjell spørsmål om hva slags signal det sender til varslerne at Giske på nytt kan få et framskutt verv i Arbeiderpartiet.

- Trond Giske har tatt et stort ansvar gjennom det som har skjedd. Han har fratrådt ulike posisjoner både i partiet og på Stortinget. Så er spørsmålet om det er rett tidspunkt og om han har tilliten som skal til, sa Asphjell.

Fjerde møtet

Det var først i går - på det fjerde møtet i valgkomiteen - at Trondheim Ap lanserte sine kandidater. Asphjell sier det er diskusjoner om flere navn og posisjoner, ikke bare Trond Giskes. Gårsdagens møte varte i fem timer, skriver VG.

At Trondheim Ap kom med sine innspill så pass sent i prosessen, bidro til at møtet varte mye lenger enn planlagt, framholder valgkomitè-lederen. Nå blir det et nytt møte i valgkomiteen onsdag, før årsmøtet fatter den endelige avgjørelsen helgen 2. og 3. mars.

- Jeg kjenner Trond veldig godt gjennom mange år i AUF, i partiet og på Stortinget. Jeg kjenner hans arbeidskapasitet, men så gjenstår det å se om det er rett tidspunkt for Trond å komme tilbake til styret i fullt arbeid, sier Asphjell.

Han legger til at Giske har «brukt tiden sin godt i Trøndelag», og viser blant annet til den avgåtte Ap-nestlederens rolle i det lokale organisasjonsutvalget.

Kampvotering

Asphjell ønsker at valgkomiteen samler seg om en enstemmig innstilling på møtet i morgen. Men det er slett ikke sikkert at dette lykkes. Dersom komiteen ikke blir enig, kan det bli dissens i komiteen og påfølgende kampvotering på årsmøtet.

Dagens leder i Trøndelag Ap Per Olav Hopsø har sagt ja til å fortsette, i likhet med nestleder May Britt Lagesen. Ifølge VG skal Lagesen ha sagt at hun ikke vil sitte i fylkesstyret dersom Giske kommer inn, mens Hopsø på sin side er en av Giskes støttespillere.

Da Giske gjorde sitt politiske comeback i Orkland Ap etter sykemelding i fjor vinter, fulgte Hopsø med Giske som pressekontakt.

I arbeidsutvalget i Trøndelag Ap har kvinnenettverket en plass i arbeidsutvalget. I tillegg er det en studieleder og en plass til. Vedtektene gir rom for å ha to nestledere.

Ingen hindringer

Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng avsluttet partiets behandling av varslersakene mot Giske for et par uker siden. I et brev til den avgåtte nestlederen ble det slått fast at varslersakene ikke hadde vært behandlet opp mot likestillingslovens bestemmelse om seksuell trakassering, men slo fast at Giske hadde brutt partiets etiske retningslinjer.

Giskes krav om å få sakene mot seg gjenopptatt og behandlet på nytt, ble blankt avvist. Samtidig konkluderte Ap-toppene med at Giske på nytt kunne søke verv i partiet: «Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet», heter det i brevet.

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte årsmøtet til Trondheim Ap tidligere i måneden, svarte ordfører Rita Ottervik som følger på et spørsmål fra Dagbladet om Giske på nytt ville kunne være kandidat til et toppverv i partiet:

- Tiden vil vise. Jeg er iallfall glad for at punktum nå er satt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer