Ap-lederens tre scenarier

Thorbjørn Jagland var nær ved å lykkes før han opprinnelig hadde tenkt. Nå henter partistrategene igjen fram det opprinnelige kartet og orienterer seg etter dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISELØSNINGEN

  • Norsk økonomi kan rammes av krise i løpet av vinteren med lav oljepris, svak krone, rente som ikke går ned og stigende arbeidsløshet.
  • Forholdet til Europa kan skape så mye trøbbel for regjeringen at Høyre ser seg tjent med å bidra til dens død. De fleste i det politiske miljøet spår at regjeringen Bondevik vil klare seg gjennom Schengen-avtalen, men etter den kommer det nye saker på løpende bånd; Euro, patent på gener m.fl.
  • Ønskescenariet til Thorbjørn Jagland er at regjeringen bryter sammen uten hans hjelp.

I en slik situasjon vil regjeringen bli upopulær, og det vil være en belastning for Høyre å bære ansvaret for Bondevik-regjeringen. Da kan det oppstå et krav om at Høyre og Ap inngår kriseforlik som bringer Jagland til makta.

Da Jagland siste uke gjentatte ganger uttalte at vi raskt kan komme til å se et nytt politisk landskap, er det dette han mener.

EUROPA-VEIEN

Ap vil presse regjeringen høyt og framprovosere mange Europa-saker. Men her skal Jagland være forsiktig før han får bråk med sine egne EU-motstandere.

AUF-leder Anniken Huitfeldt gikk i helga så langt som å garantere at Ap ikke vil felle Bondevik på EU-relaterte spørsmål.

LA REGJERINGEN RÅTNE

Ap-ledelsen ser for seg at Senterpartiet utover våren og mot kommunevalget kan få det så hett i regjeringskontorene at de blir tvunget til å gå ut for å få puste. Tillitsvalgte ser med ulyst fram til en valgkamp hvor de må forsvare høyrekutt i egne kommunekasser.

I dag har Senterpartiet nærmere 150 ordførere. Blir valgresultatet i nærheten av dagens meningsmålinger, vil trolig godt over hundre av dem bli feid ut av sine kontorer. Utsiktene til ordførermassakre kan skape så sterk uro i partiet at Sp-ledelsen blir tvunget til å bryte regjeringssamarbeidet.