Ap med barnehageløft i alternativt statsbudsjett

Ap lover mindre stress for småbarnsforeldre

Arbeiderpartiet vil fjerne omstridt barnehageregel.

KLAPPENDE GLAD: Hadia Tajik tror norske barnefamilier vil være tjent med barnehagepolitikken partiet hennes legges fram i sitt alternative statsbudsjett. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KLAPPENDE GLAD: Hadia Tajik tror norske barnefamilier vil være tjent med barnehagepolitikken partiet hennes legges fram i sitt alternative statsbudsjett. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det bare barn som er født innen utgangen av august som har krav på barnehageplass fra og med august påfølgende år, men regjeringen ga i januar samme retten til barn født i september og oktober.

I sitt alternative statsbudsjett for 2017 foreslår Arbeiderpartiet 200 millioner til nye barnehageplasser for å fjerne ulikheten og ta et skritt nærmere fleksibelt barnehageopptak.

Hadia Tajik tror partiet med dette kan fjerne stress og irritasjon i hverdagen til norske småbarnsforeldre.

- Dette er gjenstand for voldsom irritasjon for småbarnsforeldre. Det er jo i det hele tatt veldig upraktisk og krevende for dem i småbarnsfasen at de må vente mye lenger på barnehageplass fordi barnet er født feil tid på året, sier Tajik.

Barn som er født i november og desember er ikke inkludert i neste års hovedopptak. Barnet har dermed ikke rett på barnehageplass før det er nesten to år gammelt.

10 000 i kø

De siste tallene fra regjeringen viser at over 10 000 barn nå står i barnehagekø. Arbeiderpartiet vil også bruke 100 millioner til å bedre kvaliteten i barnehagene og forhindre stor svingninger i tilbudet fra kommune til kommune. Disse midlene kommer på toppen av de 400 millionene regjeringen i sitt statsbudsjett for neste år har innvilget for å heve kvalitet i barnehagen.

- Her kan vi toppe laget blant de aller yngste og få inn flere med relevante fagbakgrunner som kan være tilstede i barnehagehverdagen og bidra til kvalitet og mangfold, fortsetter Ap-nestlederen.

Hun kaller barnehagesatsingen til partiet hennes for en tre-i-en-løsning: Likestilling, mindre stress og en satsing på de yngste.

Plasser og kvalitet

Partiets talsperson for likestilling er også fornøyd med partiets prioriteringer.

LIKESTILLING: Trettebergstuen har funnet flere hundre millioner til barnehager i Aps alternative statsbudsjett for 2017. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LIKESTILLING: Trettebergstuen har funnet flere hundre millioner til barnehager i Aps alternative statsbudsjett for 2017. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er milevis mellom det Høyre gikk på valg på - de lovte å gå bort fra datohysteriet og løpende opptak - og det de har levert. Vi er nødt til å to tanker i hodet på én gang: Vi må både satse på flere plasser og på bedre kvalitet. Der skiller vi og regjeringen lag, hevder Anette Trettebergstuen.

I likhet med Tajik hevder også Trettebergstuen at endringene Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett er bra for likestillingen i Norge.

- Det å bidra massivt til nye barnehageplasser har også betydning for likestilling og det gjør det enklere for flere å komme tilbake til arbeid raskere, ergo har det også betydning for verdiskapningen i landet, legger Trettebergstuen til.

- Ikke monopolpenger

Forslaget vil trolig bli tatt varmt i mot av mange småbarnsforeldre, men i realiteten vil ingenting endres dersom ikke regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre blir enig om å følge Arbeiderpartiets eksempel i det reelle statsbudsjettet for neste år. Tajik benekter likevel at partiet fremmer forslaget for syns skyld.

- Er ikke dette monopolpenger som ikke betyr noe i virkeligheten?

- Nei. Det kjennetegner alltid Arbeiderpartiets alternative budsjetter at de er ansvarlige og gjennomførbare.