PÅ TOPP: Etter 20 år som leder i LO's største forbund, Fagforbundet,gir Jan Davidsen fra seg makten. Tirsdag, på landsmøtets andre dag, velges ny leder.  Kandidatene er Odd Hallgeir Larsen og Mette Nord. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ TOPP: Etter 20 år som leder i LO's største forbund, Fagforbundet,gir Jan Davidsen fra seg makten. Tirsdag, på landsmøtets andre dag, velges ny leder. Kandidatene er Odd Hallgeir Larsen og Mette Nord. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Ap må bygge nytt flertall

Jan Davidsen advarer mot mindretallsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En mindretallsregjering framstår som mareritt. Det endte med katastrofe i 2001, og det er ingen grunn til å repetere den suksessen, for å si det sånn, sier leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, til Dagbladet.

Ved valget i 2001 fikk Ap 24, 3 prosent.

Davidsen var en av dem som startet byggingen av det rødgrønne samarbeidet, ikke minst gjennom alliansebygging med Senterpartiet og Per Olaf Lundeigen  under Åslaug Hagas ledertid. Han bidro sterkt i den lange valgkampen som sikret rødgrønn seier i 2005, ikke minst har Fagforbundet sponset prosjektet med valgkampstøtte de siste tre valgkampene.

- For mye marked
Nå er det røgrønne flertallet tapt. I Ap tar enkelte til orde for oppskriften fra Gro-tida og fra Jens Stoltenbergs første periode: Å komme til makten som mindretallsregjering, med vekslende støtte i Stortinget. Det advarer Davidsen mot.

- Det vi gjorde etter valget i 2001, var å stikke fingeren i jorda og innse at vi ikke kunne fortsette å seile mellom partiene i Stortinget. Det hadde også med innholdet i politikken å gjøre.

Den gangen fikk vi for alvor inn over oss konsekvensene av den første høyrebølgen fra 80-tallet. Det skrek etter blandingsøkonomi- og politikk. Istedenfor fikk vi en veldig markedsrelatert politikk som gjorde at mange av Ap velgere satte seg på gjerdet med store øyne.

Forsterke Med Gerd- Liv Valla i spissen klarte vi fram mot 2005 å snu dette, og bruke LO?s tillit til å utvikle et prosjekt vi må bygge videre på. Vi fikk ikke uttelling ved dette valget for at det er skapt arbeidsplasser, økt behandling ved sykehusene, Europas laveste ledighet.

Fram mot 2017 må vi utvikle et prosjekt for flertall. Vi må bygge på det arbeidet som er gjort. Ap må tydeliggjøre og forsterke sin politikk, og få fram framtidstroen. Så er det opp til andre partier å henge seg på, og sørge for at fagvegelsesens medlemsmasse vil stemme på dette prosjektet, sier Davidsen.

Mektig Etter 20 år som leder av LOs største forbund og som mektig strateg og aktør i fagbevegelsen og på venstresida i Ap, reiser brannmannen hjem til Bergen, til kone, barn og sju barnebarn. Han fortsetter i Ap?s sentralstyre.

Stikkord for hans periode i toppen av norsk samfunnsliv er kampen mot norsk EU-medlemskap, kamp mot privatisering og konkurranseutsetting, markedsstyring i offentlig sektor, sosial dumping, lønns- og pensjonskamp for lavlønte kvinner i kommunesektoren, kamp for heltid, kampen for det rødgrønne regjeringsalternativet.

Han holdt hovedinnlegget for nei-siden på LO-kongressen i 1994, som med få stemmers overvekt sa kongressen nei. Med 300 000 medlemmer i ryggen var Davidsen Gerd-Liv Vallas sterkeste allierte og støtte i kampen for sykelønnsordningen.

Alliansebygging Kjennemerker ved Davidsens lederskap er alliansebygging, diskret, men kompromissløs maktutøvelse og gjennomføringskraft. En av de siste seirene Davidsen innkasserte, var valget av Gerd Kristiansen som ny LO-leder. Tilhengere av den andre kandidaten, Tor-Arne Solbakken, snakket om rå maktbruk.

-  Fire år tidligere, da vi satte inn Geir Mosti fra Fagforbundet, fikk vi høre at vi burde bytte med en kvinne neste gang. Det burde ikke overraske noen at vi gjorde det. Gerd kunne blitt her i Fagforbundet, hun. Nå tror jeg for bildet av LO utad at det er sunt med en kvinne fra kommunesektoren, sier Davidsen om det.

Han understreker at det er forskjell på maktbruk og maktmisbruk.
- Det handler selvsagt om å bruke makt, det er derfor du har fått makt av medlemmene, Men man må være forutsigbar og gjennomtenkt, det gjelder ikke minst i tarifforhandlinger. Men må vite hvor man skal, og ikke prøve å justere kursen underveis, sier Davidsen.

For medlemmene Han har årlig blitt kåret til en av landets mektige, men er ikke gjenganger i media. Det er helt bevisst.

- I et forbund med så mange ulike spenninger mellom yrkesgrupper, tariffområder, lønnsnivåer må man være veldig vár på at organisasjonen til enhver tid kjenner seg igjen i politikken, og at man ikke prøver å styre via media. Det er ingen vits i å løpe til media hvis du taper internt.

Rives ned Du skal være bevisst på hva du går til media med, og du må være klar over at du fort bygges opp i media, men du kan også fort rives ned, sier Davidsen.

- Hva vil du si har vært den røde tråden i ditt prosjekt?
-  Å ta vare på medlemmene. Det er gjennomgående. Det er derfor det har vært nødvendig å bygge allianser.  Det gjelder etableringen av Fagforbundet.

Bakgrunnen var en ny virkelighet med konkurranse mellom arbeidsgiverorganisasjonene og oppsplitting på arbeidsgiversiden, hvor medlemmene havnet på ulike tariffavtaler. Hvis man ikke har grep om hvor medlemmene føres hen, er det bare for arbeidsgivere å kutte i pensjonsrettigheter, lønnssystemer og sosiale systemer.

Rødgrønn allianse - Hensynet til medlemmene er også bakgrunnen for byggingen av det rødgrønne prosjektet?

- Ja. Alle snakker om den norske, eller nordiske modellen. Essensen er blandingsøkonomi, en sterk industri, sterkt folkestyre, og et skattenivå som har gitt rom for omfordeling.

Vi har hatt gode modeller for verdiskapning og har brukt offentlig sektor for å korrigere markedet. Lønn er viktig for våre medlemmer, men vel så viktig gode velferdstjenester. Det politiske samarbeidet er viktig for å skape rammene for arbeidslivet, sier Davidsen.