Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ap må lære seg hvem som er statsoverhode

Men kongen vil aldri få noen full beklagelse fra Stoltenberg. Det er forfatter Tor Bomann-Larsen sikker på.

REGJERINGSSJEF OG STATSOVERHODE: I henhold til tradisjonen overleverer statsminister Jens Stoltenberg trontalen til kong Harald under åpningen av Stortinget. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
REGJERINGSSJEF OG STATSOVERHODE: I henhold til tradisjonen overleverer statsminister Jens Stoltenberg trontalen til kong Harald under åpningen av Stortinget. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Arbeiderpartiet må lære seg hvem som er statsoverhode, og hvem som ikke er det. Regjeringen har oversett hvem som sitter øverst, sier Tor Bomann-Larsen til Dagbladet.

Ikke overrasket Forfatteren og kongekjenneren er ikke spesielt overrasket over utfallet av Krigskors-saken; etter først å ha nektet kong Harald å delta under utdelingen av Norges høyeste utmerkelse, måtte regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg seint i går snu og melde at kongen vil bli invitert ved seinere utdelinger.

Noen full beklagelse er imidlertid ikke kommet fra Stoltenberg - og Bomann-Larsen er helt sikker på at den heller aldri vil komme.

- Det ville i så fall være en aksept av at kongen er blitt overkjørt, og ville understreke et motsetningsforhold mellom mellom kongen og regjeringen. Det er både konstitusjonelt og politisk utenkelig, sier han og minner om at kongen tross alt er leder av statsrådet.

- Veldig bevisst Bomann-Larsen er på den annen side ikke i tvil om at regjeringens snuoperasjon satt svært langt inne.

- Å utelate kongen fra utdelingen har vært veldig bevisst fra Ap's side. De har ønsket seg honnør for forsvars- og veteranpolitikken, og ønsket å vise for alle at gjeninnføringen av Krigskors-tildelingen var en politisk beslutning, sier forfatteren.

Han mener regjeringen grovt har feilvurdert de folkelige reaksjonene som måtte komme.

- Det har undervurdert kongens stilling i folket. Historisk står monarkiet trygt; ingen ville finne på å ta kongen ned fra slottsbalkongen 17. mai - men å fjerne ham fra Krigskors-utdelingen kan sammenliknes med nettopp det, sier Bomann-Larsen.

- Symbolkamp Han ser Krigskors-saken som et uttrykk for at regjeringen stadig prøver å overta nasjonale symbolfunksjoner fra statsoverhodet.

- Men her har de ikke hatt tilstrekkelig kontakt med folkedypet. Jeg tror kongehuset vil komme styrket ut av dette.

- Har sakens oppmerksomhet i mediene stått i stil til dens viktighet?

- Det synes jeg, ja. Folkets reaksjon viser det. Dette med rollefordelingen mellom konge og regjering er et stort felt som er lite debattert, men denne saken har vært en vekker.

- MONARKIET STYRKET: Saken rundt Krigskors-utdelingen har vist hvor sterkt monarkiet og kongehuset står i folkets bevissthet, sier Tor Bomann-Larsen, som har skrevet en rekke bøker om kongefamilien. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
- MONARKIET STYRKET: Saken rundt Krigskors-utdelingen har vist hvor sterkt monarkiet og kongehuset står i folkets bevissthet, sier Tor Bomann-Larsen, som har skrevet en rekke bøker om kongefamilien. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media