- Ap må si nei til statskirken

Human-Etisk Forbund inntar i morgen landsmøtet til Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I morgen starter Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo. Noe av det første som kommer til å møte delegatene er en sterk oppfordring fra Human-Etisk Forbund om at partiet må ta et klart standpunkt om å skille stat og kirke.

- Vi mener de bør ta et prinsipielt standpunkt om å avvikle statskirken. Arbeiderpartiet må være seg sitt ansvar bevisst, sier generalsekretær Lars Gule til Dagbladet.no.

Deler ut bok

Derfor kommer forbundet i tillegg til å dele ut diverse skriv også gi delegatene hver sin utgave av den ferske boka «Farvel til statskirken?», som inneholder bidrag fra både forkjempere og motstandere.

- Statskirken har alltid vært feil, og problemstillingen har blitt langt mer presserende de siste åra. Skjevheten er tydeligere nå som vi i større grad har blitt et flerkulturelt og flerreligiøst samfunn, sier Gule.

- Dersom Arbeiderpartiet vil ha et samfunn for alle kan de ikke opprettholde statskirken.

Frykter feighet

Gule sier han har stor tro på at landsmøtet kan komme til det han kaller et «riktig standpunkt». Partiets landsmøtet markerer også nesten - selv om det er veldig tidlig - starten på høstens valgkamp.

Etter den valgkampen håper Ap å sitte i regjering sammen med Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

- Frykter du at planene om regjeringssamarbeidet med Sp kan stoppe et standpunkt om statskirken?

- Ja, vi frykter at de kommer til å være feige og ikke tør å ta saken. Men samtidig har jeg et håp om at Arbeiderpartiet ser at tida er overmoden for dette skillet, sier Gule.

- Feil tidspunkt

Karita Bekkemellem Orheim (Ap) er 2. nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Hun sier at Arbeiderpartiet kommer til å fatte et vedtak.

- Men dette er feil tidspunkt. Vi kommer til å vente på de anbefalingene som kommer fra Stat - kirke-utvalget, sier hun til Dagbladet.no.

- Lars Gule skal få et klart svar.

Også Bekkemellem Orheim innrømmer at temaet kirke og stat nok er et som vil komme opp i diskusjonen mellom de tre regjeringskandidatene.

- Det er mange ulike standpunkt som må på plass for at vi skal få en felles plattform, og dette er en av sakene. Jeg tror derimot partiene vil komme til en enighet.

- BESTEM DERE NÅ: Lars Gules (Human-Etisk Forbund) bønn til Arbeiderpartiet.
- IKKE NÅ: Svarer Karita Bekkemellem Orheim.