Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap med åtte «ufravikelige» krav til Acer

Arbeiderpartiets landsstyre gir grønt lys for Acer, til Sp, SV og Rødts skuffelse.

BETINGET JA: Partileder Jonas Gahr Støre tar en hig five med AUF-leder Mani Hussaini under arbeiderpartiets landsstyremøte, i midten sitter Kjersti Stenseng.Landsstyret sier ja til Acer, men under visse forutsetninger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BETINGET JA: Partileder Jonas Gahr Støre tar en hig five med AUF-leder Mani Hussaini under arbeiderpartiets landsstyremøte, i midten sitter Kjersti Stenseng.Landsstyret sier ja til Acer, men under visse forutsetninger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skal Norge slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer?

Det er Arbeiderpartiet som etter alt å dømme kommer til å vippe flertallet i den ene eller den andre retningen.

Deres landsstyre har i formiddag behandlet spørsmålet og har gitt grønt lys for energipakken.

Med 31 mot 16 stemmer ga landsstyret Aps stortingsgruppe fullmakt til å slutte seg pakken.

– Vi har fått et bredt flertall for denne teksten i landsstyret, sier AP-leder Jonas Gahr Støre til pressen etter møtet.

Forutsetningen er at videre utvikling i EUs regelverk på energiområdet ikke kommer i strid med åtte konkrete og «ufravikelige» krav.

– Dersom dette skulle inntreffe, må det medføre at Norge umiddelbart sier nei til dette avtaleverket. Denne forutsetningen må vedtas i Stortinget, heter det i vedtaket.

Senterpartiet, SV og Rødt sier nei, mens KrF ifølge NTB ikke har bestemt seg ennå. Regjeringspartiene, som er for, får uansett flertall sammen med Ap hvis de kan gå med på Aps krav.

Åtte krav

De åtte kravene er som følger:

1. Det skal være nasjonal og samfunnsmessig kontroll over vannkraftressursene.

2. Det offentlige eierskap til norske vannkraftressurser skal ligge fast, og minst to tredjedeler skal være offentlig eid.

3. Norsk fornybar kraftproduksjon skal bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i Norge og til å erstatte fossil energi med fornybar energi.

4. Norske myndigheter skal ha selvstendig kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge, herunder avgjørelser knyttet til industri og utkobling av kraft.

5. Beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes.

6. Eventuelle nye kabler skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme.

7. Statnett skal eie og drifte alle framtidige mellomlandsforbindelser. Dette skal inntas i energiloven.

8. Flaskehalsinntektene skal fortsatt kunne benyttes til å redusere nettariffene så vel som til vedlikehold og utbygging av det norske strømnettet.

Venstre og Frp har bifalt Ap-landsstyrets avgjørelse - og spår at det nå blir enighet om det betente spørsmålet.

- Vi skal ta i mot punktene med stor interesse, og vårt utgangspunkt er at vi skal klare å bli enige, sier Frps fraksjonsleder Terje Halleland i energi- og miljøkomiteen på Stortinget til Dagbladet.

– Jeg er trygg på at vi skal komme Ap i møte på betingelsene, sier Venstres Kjetil Kjenseth til NTB.


Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er skuffet og tror ikke noen av kravene vil få noen reell betydning.

- Jeg skjønner at Aps krav er lagd for å møtes Aps grasrot og fagbevegelsen. Problemet med forslaget som ser ut til å få flertall neste torsdag, er at vi gir fra oss styringsrett, sier Vedum.

Han sier det er flere eksempler på at det er blitt gjort garantier tidligere, hvor det senere har vist seg at norske myndigheter er blitt overkjørt av EU i neste runde.

- Jeg mener Ap burde stått opp for, og tatt seg tid til å lytte til, sine røtter, den norske industriarbeideren og fagbevegelsen, ikke Søviknes, Frp, Høyre og EU-byråkratene, sier Vedum til Dagbladet.

Partiet fremmer i dag forslag om å utsette spørsmålet om tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke, og sier de vil jobbe helt inn for å få med seg flertallet på et slikt forslag.

SV-leder Audun Lysbakken sier han er skuffet over Aps betingede ja. Rødt rister også på hodet.

- Hvis Arbeiderpartiets betingelser skulle hatt noen verdi måtte de ha sagt nei nå, og avkrevd garantier fra EU. Såkalte garantier fra Høyre og Frp er knapt verdt papiret de er skrevet på, fordi ingen norske partier kan gi garantier på vegne av EU, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en epost til Dagbladet.

- Etter at de tapte valget varslet Ap at de skal inngå færre forlik med høyresida og utfordre det såkalte handlingsrommet i EØS-avtalen. Nå går partiledelsen sammen med Frp og Høyre om å gi nasjonal suverenitet over norsk vannkraft til Brussel, hevder Moxnes i eposten.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!