Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap med håndsrekning: - Listhaugs svar er akseptable

Betrygget av Sylvi Listhaugs redegjørelse.

- KLARE FORPLIKTELSER: Ap's Helga Pedersen sier svarene til Sylvi Listhaug er akseptable, men mener de innebærer klare forpliktelser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- KLARE FORPLIKTELSER: Ap's Helga Pedersen sier svarene til Sylvi Listhaug er akseptable, men mener de innebærer klare forpliktelser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et akseptabelt svar som innebærer klare forpliktelser. Vi har fått en mer detaljert forklaring på hva som ligger bak Sylvi Listhaugs forsikring om at regjeringens praksis er i tråd med folkeretten og asylforliket på Stortinget, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

I forrige uke sendte Helga Pedersen (Ap) et brev til innvandringsminister Sylvi Listhaug der hun ber statsråden redegjøre for følgende:

• Hvilke fakta og vurderinger som ligger til grunn for at hun kan si at Russland er et trygt tredjeland og at regjeringens instruks og praksis er i tråd med folkeretten.

• Hva slags forsikringer Norge har fått fra Russland i denne anledning, blant annet hva gjelder de humanitære forholdene for de som returneres.

• Hvordan regjeringen har forsikret seg mot at asylsøkere blir tvunget til å returnere til Syria eller andre utrygge opprinnelsesområder fordi de ikke har tak over hodet eller livsopphold i Russland.

- Støttet av Stortinget Nå har Sylvi Listhaug svart, og hun poengterer at et flertall på Stortinget - støttet av Ap - gikk inn for at det å nekte realitetsbehandling i Norge ikke lenger forutsetter at personen ville få en søknad om beskyttelse behandlet i tredjelandet.

Les begge brevene her.

Listhaug er ærlig på at regjeringen har utnyttet handlingsrommet som ligger i det å kunne fjerne vilkår i norske lover og regler, forutsatt at det ikke bryter direkte med Flyktningkonvensjonen og EMK.

Hun peker også på at et Stortingsflertall støttet også vurderingen om at retur til Russland vil være trygt «for de fleste».

Dette er vurderingene Når det gjelder hva som legges til grunn for individuelle vurderinger om hvorvidt Russland som trygt land å returnere asylsøkere til, viser Listhaugs til UDIs rundskriv.

• UDI avklarer hva søkeren frykter ved retur til Russland og sitt hjemland.
• Dersom ikke forholdene allerede er belyst godt nok, innhenter UDI supplerende opplysninger før saken avgjøres. 
• Utlendingsmyndighetene må videre basere sine vurderinger på den til enhver tid tilgjengelige landinformasjon.

Men det UDI ikke gjør, er å ta kontakt direkte med Russiske myndigheter. Årsaken til dette er ifølge Listhaug følgende:

• Norsk asylpraksis kan ikke bygge på det enkelte lands villighet til å gi denne typen garantier.
• Norsk asylpraksis må bygge på uavhengige og objektive kilder om det aktuelle landets overholdelse av internasjonale forpliktelser.
• Det er heller ikke praksis for andre land vi returnerer personer som ikke har lovlig opphold i Norge til.

Mandag fikk stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) svar fra Listahug på et tilsvarende spørsmål. Svaret var mindre utfyllende enn det Listahug nå har gitt Pedersen, og Lauvås var ikke fornøyd.

- Gjør jobben din, Listhaug Nå har Ap-pipa fått en litt annen lyd.

- Jeg mener vi har fått forsikringer om at de har hentet inn faglige råd fra departement og andre deler av embetsverket. Regjeringen sier at det for de fleste vil være trygt, men at for enkelte vil det være en risiko knyttet til retur, og da gjøres det individuelle vurderinger. Dette forplikter, regjeringen er ansvarlig for at disse viktige vurderingene blir gjort, sier Pedersen til Dagbladet.

Listhaug får i dag kritikk for å så tvil rundt FNs opplysninger om at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i fjor
.

- Når UNHCR uttaler seg om norsk politikk og praksis, så er det viktig å lytte meget nøye til det. Det er naturlig at statsråden og regjeringa går grundig gjennom opplysningene, sier Pedersen.

I Aftenposten i dag gjentar Listhaug sin kritikk av Arbeiderpartiet som har «vinglet» i sin asylpolitikk. Pedersen ber Listhaug fokusere på å gjøre jobben sin.

- Listhaug har mer enn nok å gjøre, og jeg syns hun skal fokusere på jobben sin og ikke drive politisk spill. Det er vår jobb å stille spørsmål og be statsråder om oppklaringer når det skapes tvil om regjeringens følger stortingets klare føringer. Det er vår jobb, og det må Listhaug bare leve med.

- Nyanser Ap kommer til å si nei til to av innstramningsforslagene til Sylvi Listhaug, som går på høyere krav for opphold og familiegjenforening.

- Gikk Trond Giske da litt langt for langt da han i VG i romjula beskrev Listhaugs innstramningsforslag som «ikke provoserende», og i tråd med Aps politikk og asylforliket?

- Det var definitivt nyanser i det Trond sa. Han var veldig tydelig på at Ap synes regjeringens politikk på integrering er for dårlig. Vi kommer til å slutte oss til mange av forslagene, men han understreket at vi må se på forslagene også opp mot hensyn til integrering.

- Du virker relativt tilfreds med Listhaugs svar, ønsker dere nå en mer forsonende tone i asyldebatten?

- Ap har vært tydelige på at vi mener det beste for Norge er at politikerne står mest mulig samlet i møtet med flyktningsituasjonen, som er en stor og vanskelig oppgave, og Ap ønsker derfor å bidra til at regjeringen skal kunne gjøre en best mulig jobb. Vi ønsker ikke at dette skal være et område for mer konflikt enn det allerede er. Dette håper vi også at regjeringen og de andre partiene bidrar til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media