STORESLEM: AUF-leder Eskil Pedersen er veldig fornøyd med skolevalgresultatet.  Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
STORESLEM: AUF-leder Eskil Pedersen er veldig fornøyd med skolevalgresultatet. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Ap med tidenes resultat i skolevalget

Arbeiderpartiet og Høyre vant årets skolevalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet og Høyre er de store vinnerne i årets skolevalg. Og Fremskrittspartiet og særlig SV er like klare tapere hos skoleelevene.

Ap får 29,7 prosent av stemmene. Det er den største oppslutningen noe parti har fått siden skolevalgordningen ble opprettet i 1989.

AUF-leder Eskil Pedersen ble tatt imot som en helt på AUFs valgvake i Folkets Hus i Oslo i kveld.

- Dette er et historisk resultat. Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet har vunnet skolevalget, sa Pedersen til de unge partifellene.

- Ikke sympatistemmer Pedersen avviser overfor Dagbladet at den økte oppslutningen handler om sympatistemmer etter terrorangrepet mot Utøya.

- Det kan godt hende at 22. juli har endret prioriteringene til folk, at noen er blitt mer opptatt av fellesskapsverdier der vi er gjenkjennelige. Men jeg tror ikke på at noen synes synd på oss, jeg tror det handler om at de støtter politikken vår og verdiene våre.

For Arbeiderpartiets regjeringspartner SV er skolevalget derimot katastrofalt dårlig - og passer sånn sett godt inn i bildet meningsmålingene har gitt av partiets tilstand den siste tida.

VINNERE:  Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jens Stoltenberg har størst grunn til å være fornøyd med årets skolevalg.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VINNERE: Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jens Stoltenberg har størst grunn til å være fornøyd med årets skolevalg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kristin Halvorsens parti får en oppslutning på 4,9 prosent. Det er mer enn en halvering fra skolevalget for to år siden - og SVs dårligste skolevalg noensinne. Skolevalgene er normalt en sterk bastion for SV.

- SVs nedgang i skolevalgene er alvorlig og et signal om at vi nå vi mobilisere alt vi kan i innspurten av valget, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Olav Magnus Linge, til ungdomspartiets nettsider i kveld.

Høyre skolevinner Høyre er den andre store vinneren av årets skolevalg. Oppslutningen på 24,3 prosent er en fremgang på 8,1 fra skolevalget i 2009. Ingen andre partier har økt like mye på disse to årene.

- Unge Høyre har sørget for at Høyre gjør et historisk godt skolevalg på 24,3 prosent. Det er flott å se at vårt budskap om mer kunnskap i skolen har slått an hos de unge velgerne. Resultatet tyder på at elever over hele landet har tro på Høyre-skolen, sier partileder Erna Solberg til NTB.

Fremskrittspartiet straffes derimot av elevene ved de videregående skolene, og går ned 7,5 prosent fra valget for to år siden til 16,5. Venstre får 6,8, Senterpartiet 4,9 og KrF 3,6 prosent av stemmene.