- EN KRENKELSE: Kvinnen (25) som i 2004 havnet i en seksuell relasjon med møtte Nordlys torsdag ettermiddag. Hun sier at hun føler seg svært krenket etter å ha blitt identifisert i flere medier.
Foto: Jostein Larsen Østring / Nordlys
- EN KRENKELSE: Kvinnen (25) som i 2004 havnet i en seksuell relasjon med møtte Nordlys torsdag ettermiddag. Hun sier at hun føler seg svært krenket etter å ha blitt identifisert i flere medier. Foto: Jostein Larsen Østring / NordlysVis mer

Ap melder identifisering av kvinne (25) til PFU

Mener to medieaktører har brutt god presseskikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet har besluttet å melde to norske medieaktører til Pressens Faglige Utvalg. Det opplyser kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet til Nordlys.

Begge medieaktørene som er meldt inn har publisert navnet på den 25 år gamle kvinnens som Roger Ingebrigtsen hadde en seksuell relasjon til. Begrunnelsen har vært at hun sto på nominasjonslisten til Troms Arbeiderparti, og dermed kunne ha politiske motiver for å melde fra om Nordlys har valgt ikke å identifisere de to mediektørene fordi det vil kunne bidra til å identifisere kvinnen.

- Mot hennes vilje Arbeiderpartiet mener begge medieaktørene brøt med Vær varsom-plakatens paragraf 4.7: «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.»

- Vi mener disse mediene bryter med god presseskikk når de identifiserer jenta, nærmere bestemt punkt 4.7 i Vær varsom-plakaten, der det oppfordres til å være varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige forhold, sier Gulbrandsen i en uttalelse til Nordlys.

- Sakens kjerne er at Roger Ingebrigtsen har erkjent at han har hatt et uakseptabelt forhold til en 20 år yngre jente som var tillitsvalgt i partiet. Han har tatt konsekvensen av dette og trukket seg fra stillingen som statssekretær og som kandidat til stortingsplass. Begge mediene har valgt å navngi jenta på tross av sakens kjerne, og mot hennes vilje.

Kvinnen var 17 år gammel da Roger Ingebrigtsen innledet det han har kalt en "seksuell relasjon" med henne i 2004. I et intervju med Nordlys har hun hevdet at hun var svært beruset da de for første gang hadde seksuell omgang, og at hun følte seg presset til å fortsette å ha sex med Ingebrigtsen. Selv har Ingebrigtsen benektet dette.

- Vanskeligere å melde fra Arbeiderpartiet frykter at identifisering av kvinnen kan gjøre det vanskeligere for andre personer som måtte ønske å melde fra om tilsvarende saker.

- Arbeiderpartiet har forståelse for at saken har medienes interesse. Vi mener imidlertid det er viktig å klage inn sakene om identifisering til PFU av prinsipielle grunner. Vi registrer at så godt som samtlige andre redaksjoner har valgt ikke å bruke jentas navn og bilde i omtalen av saken, men at de likevel har hatt en bred dekning.

Også en tredje medieaktør har identifisert kvinnen på kommentarplass. Gulbrandsen sier at de fortløpende vil vurdere om flere medier skal meldes til PFU.

Nordlys har vært torsdag vært i kontakt med den 25 år gamle kvinnen. I et intervju som publiseres i sin helhet fredag sier hun at hun opplevde det som svært krenkende å få navnet sitt publisert i norske medier.

- Jeg synes det var et stort overtramp, fordi denne saken handler om mitt privatliv og hvordan jeg har hatt det. Det relevante i denne saken er ikke hva jeg har oppnådd som politiker, men de faktiske handlingene som har skjedd, sier kvinnen.

Har aktverdige grunner En av medieaktørene som blir meldt til PFU er en nordnorsk lokalavis.

- Jeg tror nok at denne saken skal få lov til å gå sin gang gjennom PFU-systemet. Så får PFU avgjøre hvorvidt man oppfatter det som en identifisering som er på sin plass eller ikke i denne spesielle saken. Det tror jeg er et åpent spørsmål, sier sjefredaktøren til Nordlys.

- At Arbeiderpartiet velger å gå til PFU er i og for seg ikke overraskende for oss, med de reaksjonene vi allerede har fått etter å ha publisert navnet. Det er helt ryddig å få saken behandlet der. Jeg mener at vi har aktverdige grunner til å publisere navnet på den det gjelder.