EKSPLOSJON: Bildet viser opprørsstyrker samlet på stedet hvor en eksplosjon skal ha drept minst 100 mennesker som ble evakuert i busser fra landsbyene Foua og Kefraya. Foto: Thiqa News / AP / NTB Scanpix
EKSPLOSJON: Bildet viser opprørsstyrker samlet på stedet hvor en eksplosjon skal ha drept minst 100 mennesker som ble evakuert i busser fra landsbyene Foua og Kefraya. Foto: Thiqa News / AP / NTB ScanpixVis mer

AP: Minst 100 drept i eksplosjon ved busser med evakuerte i Syria tidligere lørdag

Eksplosjonen som rammet en busskonvoi ved Aleppo skyldtes en bilbombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallet har steget etter en eksplosjon i nærheten av busser med evakuerte ved Aleppo i Syria. Minst 100 personer er drept, melder nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået siterer kilder i redningstjenesten til den syriske opposisjonen.

Eksplosjonen rammet i nærheten av busser som sto i Rashidin, og som har kjørt innbyggere evakuert fra Foua og Kefraya, to landsbyer som kontrolleres av regimevennlige styrker.

Bilbombe

Både SOHR og syriske medier melder at eksplosjonen skyldtes en bilbombe. Regimevennlige medier hevder at en selvmordsbomber sto bak.

- Selvmordsbomberen kjørte en varebil som angivelig fraktet nødhjelp og detonerte en bombe i nærheten av bussene, skriver SOHR.

En anonym opprørskilde hevder at minst 20 opprørere som holdt vakt ved bussene ble drept, i tillegg til flere titall passasjerer. Ifølge SOHR er de fleste av de drepte personer som hadde blitt evakuert.

En syrisk familie får hjelp av Røde Halvmåne idet de skal gå ombord i en buss i opprørskontrollerte Madaya ved Damaskus for å bli transportert til Idlib nordvest i landet. Foto: AP / NTB scanpix
En syrisk familie får hjelp av Røde Halvmåne idet de skal gå ombord i en buss i opprørskontrollerte Madaya ved Damaskus for å bli transportert til Idlib nordvest i landet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder på nettsidene sine fortsatt at minst 43 personer er drept. Ifølge SOHR hentes fortsatt drepte ut av bussene.

- Veldig urolig

Flere av de drepte skal være personer som hadde blitt evakuert, men også opprørere som holdt vakt ved bussene er blant de drepte.

- Jeg har ventet her i tre dager og hver dag utsetter de evakueringen. Da jeg pratet med min bror Ahmed i dag, som var i busskonvoien, hørtes han håpefull ut. Nå er jeg veldig urolig. Jeg fikk vite av min svoger, min søster og niese er blant de skadde. Jeg håper at de klarer seg, sier Hoda Yassin (39) til svenske Expressen.

- Vi vet ikke eksakt hvor mange som er døde eller skadd. Jeg pratet med min bror som sier at det er mange, mange flere enn vi tror, sier hun.

Sitter fast

Tusenvis av syrere har måttet tilbringe natta i busser i Aleppo som følge av uenighet mellom regjeringssoldater og opprørere om en evakueringsavtale.

Avtalen ble inngått i slutten av mars, og omfatter over 30.000 personer. Ifølge SOHR kom avtalen i stand med hjelp fra Iran og Qatar, som støtter henholdsvis president Bashar al-Assads regime og deler av den syriske opposisjonen.

Fredag forlot busser med innbyggere fra de to opprørskontrollerte byene Madaya og al-Zabadani ved grensen til Libanon. Samtidig ble innbyggere evakuert fra Foua og Kefraya.

Alle fire stedene har vært beleiret i lang tid, noe som har skapt svært vanskelige forhold for sivilbefolkningen.

Begge kolonnene ble imidlertid sittende fast noen få kilometer fra hverandre i Aleppo ettersom islamistiske opprørere anklaget regimet for ikke å ville la opprørere slippe ut av al-Zabadani, ifølge SOHR.

- Et lite fengsel

Opprørerne, som tilhører en fraksjon av jihadistgruppa Jabhat Fatah al-Sham, satte en stopper for utvekslingen ved å kreve at 100 regimevennlige krigere skulle kjøres tilbake til Foua og Kefraya.

- Situasjonen er tøff, som et lite fengsel. Folk har ikke sovet eller spist siden i går etter å ha reist i om lag 100 mil, sier Nahel Nour fra Madaya.

Meningen er at bussene fra Madaya og al-Zabadani skal kjøre til opprørskontrollerte områder i Idlib-provinsen nordvest i landet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.