Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingspresident

Ap: Motkandidat eller blanke stemmer mot Thommessen

- Vi er overrasket over at Høyre fremmer samme kandidat, sier Hadia Tajik.

FÅR TROLIG FORTSETTE: Alt tyder på at Olemic Thommesen får fortsette i jobben. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR TROLIG FORTSETTE: Alt tyder på at Olemic Thommesen får fortsette i jobben. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet varsler nå at de vil stemme mot Olemic Thommessen (H) som stortingspresident. Ap har ikke tatt stilling til om de vil stille motkandidat eller stemme blankt ved lørdagens konstituering.

Høyre vedtok på sitt gruppemøte i ettermiddag å gå inn for Thommessen for en ny periode. Frp,Venstre og KrF har varslet at det vil støtte Høyres kandidat

- Overrasket over Høyre

I ettermiddag sier Ap-nestleder Hadia Tajik at Ap går mot Thommessen.

- Vi er overrasket over at Høyre fremmer samme kandidat på nytt. Flere forhold, blant annet håndteringen av byggesaken, førte i vår til sterk kritikk av stortingspresidenten. Han står i en særstilling som nummer to etter kongen, og har en særlig rolle i presidentskapet, sier Tajik til Dagbladet.

- Vi har respekt for at det er et annet flertall i Stortinget, men vi må ta stilling til hvordan skal Ap håndtere saken. Vi går mot Thommessen, og vil enten stemme blankt eller fremme motkandidat, sier Tajik.

I så fall blir det Eva Kristin Hansen som er Aps førstekandidat til presidentskapet.

MOTKANDIDAT: Ap vil før konstitueringen lørdag bestemme seg for om de vil fremme Eva Kristin Hansen som motkandidat mot Olemic Thommessen, eller stemme blankt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MOTKANDIDAT: Ap vil før konstitueringen lørdag bestemme seg for om de vil fremme Eva Kristin Hansen som motkandidat mot Olemic Thommessen, eller stemme blankt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det vil altså bli et delt Storting som lørdag, etter alt å dømme, voterer inn Olemic Thommessen for fire nye år som stortingspresident.

-Det vil være en uvanlig situasjon, men situasjonen som ligger bak, er også uvanlig, sier Tajik.

- Er det uttrykk for Aps nye tøffe opposisjonslinje?

- Nei, den vil komme til uttrykk gjennom det politiske innholdet, sier Tajik.

Ap vil før konstitueringen lørdag avgjøre om de vil fremme motkandidat til Thommesen eller stemme blankt.

- Ikke den første som velges med blanke stemmer

Olemic Thommessen sier han har lært av feilene, og mener erfaringene har gjort han bedre skodd til å lede Stortingets presidentskap i fire nye år.

Tross mye kritikk for byggesak og andre saker gikk Høyres gruppe i går inn for Olemic Thommessen som stortingspresident.

Regjeringspartiene har avtale med Venstre og KrF om konstitueringen og valg av president, men Thommessen vil ikke forskuttere voteringen. Det er allerede klart at Senterpartiet og SV vil stemme mot. I ettermiddag kom beskjeden om at Ap også vil gå mot Thommessen. Dermed blir det et delt Storting som går videre med samme president.

- I et politisk klima må man være forberedt på politiske markeringer. Som stortingspresident vil jeg være åpen og inkluderende, og min dør vil være åpen for alle, uansett hvordan de stemmer på lørdag, sier Thommessen til Dagbladet.

- Skal være debatt

Han sier det er naturlig at det har vært debatt om flere saker presidentskapet har håndtert under hans ledelse.

- Det er naturlig etter en slik runde, og når man er i politikken, må man være forberedt på at det blåser, og at det blir kritikk. Det skal være en skjerpet debatt om de som bekler toppstillingene i et land, sier Thommessen.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, sier det ikke i partiledelsen har vært drøftet andre kandidater enn Thommessen.

- Han er veldig klar over at han må bygge tillit i alle leire, og er den beste kandidaten. Jeg håper Olemic kan velges uten motkandidat, sa Helleland til Dagbladet etter Høyres gruppemøte.

- Det er opp til Høyre å finne sin kandidat og KrF støtter deres valg, sier KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

- Dedikert og god måte

- Olemic har ledet Stortingets presidentskap på en dedikert og god måte. Det har vært krevende saker underveis, og de må presidentskapet og Stortinget lære av. Jeg og Høyres gruppe forventer et konstruktivt samarbeid med Stortingets presidentskap også de neste fire årene, sa Helleland etter gruppemøtet i ettermiddag.

Thommesen har vært tydelig på at han ønsker å fortsette.

- Jeg er stolt og ydmyk over at Høyres stortingsgruppe har foreslått meg som stortingspresident. Hvis jeg blir valgt på lørdag, ser jeg frem til å jobbe med det nye Stortinget på tvers alle partilinjer. Vi har mange oppgaver å ta fatt på. Blant annet ligger det klare bestillinger etter byggesaken i juni. Jeg mener jeg har viktige erfaringer fra siste periode for nettopp å ta fatt på dette arbeidet, sier Thommesen .

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!